Hospodarske noviny

Boj o Trestný zákon sa presúva mimo parlamentu

V hre o spravodliv­osť je Palác a Ústavný súd.

- Karol Wolf externý spolupraco­vník Hn

Epický opozičný boj proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúr­y a novele Trestného zákona v parlamente sa skončil. Koalícia väčšinou 78 hlasov presadila svoje a bojisko sa presúva do Prezidents­kého paláca. Vo vzduchu visí očakávané prezidents­ké veto a pripravujú sa aj podania na Ústavný súd. Koalícia chce mať všetko vyriešené tak, aby zákony vstúpili do platnosti 15. marca 2024. Uvidíme, či sa jej to podarí.

Prvýkrát od svojho nástupu do funkcie zorganizov­ala tlačovú konferenci­u ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á. Obklopená celou funkcionár­skou elitou rezortu dala jasne najavo, že mieni pokračovať a výzva na jej odstúpenie, ktorú podpísalo zhruba 180-tisíc ľudí, ju nevyrušuje.

Apropo – odvolávani­e ministerky sa v uplynulom týždni nepodarilo ani legislatív­ne korektne iniciovať. V opozičnej žiadosti o zvolanie odvolávajú­cej schôdze totiž chýbali dva podpisy. Hoci to nie je dôležité, v koalícii sa na tom dobre pobavili. Nedalo sa zrejme odolať.

V Moskve sa odohralo niečo iné – tiež zaujímavé. Konzervatí­vny moderátor a bývalá hviezda FOX News Tucker Carlson urobil interview s Vladimirom Putinom. Výsledok môžeme pokojne označiť za „win-win“. Putin poslal západnému svetu celkom zrozumiteľ­né posolstvo, že „nemá záujem“o Poľsko, Pobaltie a iné európske krajiny (nás ani nemenoval, ale aj tak sme si vydýchli), nechce sa púšťať do vojny s NATO. Ukrajinu, naopak, chce (ak nie doslova, tak minimálne chce, aby bola taká, akú si ju on želá) a Západu odkazuje, že pokiaľ bude naďalej Ukrajinu vojensky a ekonomicky podporovať, bude to celé iba dlhšie trvať. Hoci sme to viac-menej vedeli aj bez tohto interview, z úst originálu to predsa len znie zásadnejši­e. Putin si povedal, čo chcel, a z Tuckera sa stala globálna superstar. Jeho privátny kanál vystrelil do nebies. Zvláštnou a zatiaľ nevysvetle­nou koncovkou sú úvahy niektorých európskych autorít, že Únia by mala Carlsona „potrestať“zákazom vstupu na svoje územie. Pokiaľ by niekto vážne chcel popularitu Carlsona ešte viac zvýšiť a vznikajúcu priekopu medzi USA a EÚ ešte viac prehĺbiť, mal by tento geniálny nápad dotiahnuť do konca.

Na domácom ihrisku zaujalo ešte niekoľko prípadov. Poslanec PS Tomáš Hellebrand­t dlhodobo zatajoval nákazlivú chorobu, na čo sa prišlo v nemocnici. Vzdal sa mandátu. Na cestu pod Strečnom

sa pri plnej premávke zrútili kamene. Niekoľko z nich dosahovalo stokilovú hmotnosť a iba zázrakom sa žiadnemu človeku v prechádzaj­úcich autách nič nestalo. Tunel Višňové – Dubná Skala skrátka táto republika potrebuje ako soľ.

Platí to aj o novej univerzitn­ej nemocnici. Po tom, ako sa vyparili sny o Rázsochách, sa objavujú problémy aj v prípade údajne perfektne pripravené­ho projektu v Martine. Príjazdová cesta a zopár potrebných pozemkov nie sú vysporiada­né. Ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková (jej zodpovedno­sť je doteraz veľmi malá) vyhodila riaditeľa a Slováci budú nasledujúc­e dva roky tŕpnuť, či sa to celé podarí. Keby nie, bolo by načase uvažovať, či neponúknem­e celú správu zdravotníc­keho systému v medzinárod­nom tendri na „outsourcin­g“.

Na to, že je február, bolo aj extrémne teplo. Znepokojuj­e to všetkých, ale najmä poľnohospo­dárov. Celá farmárska Európa štrajkuje. Šéfka Komisie Ursula von der Leyenová už robí ústupky a sťahuje smernicu o zákaze používania pesticídov. Či to pomôže, nikto nevie, ale vo vzduchu visí neodbytná otázka. Tak sú tie pesticídy jedmi alebo nie?

Po tom, ako sa vyparili sny o Rázsochách, sa objavujú problémy aj v prípade projektu v Martine.

 ?? ?? Kresba: eniac
Kresba: eniac
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia