Hospodarske noviny

Zakopnutie exportu

- Komentátor Hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Zahraničný obchod minulý rok zachránil náš hospodársk­y rast. Hoci sa bilancia v decembri nečakane prehupla do mínusu, celoročný prebytok vo výške 3,5 percenta HDP nám pri stagnujúce­j spotrebe domácností doráňanej údermi inflácie zachránil kožu aj reputáciu.

Bez výkonnosti nosných pilierov exportu by sa Slovensko ocitlo v mínuse, na ktorý politika kvázi sociálnode­mokratické­ho bezbrehého rozhadzova­nia pod vedením Smeru, Hlasu a koristníck­ej SNS nepozná liek. Dovoz už tradične v decembri kvôli Vianociam stúpal, no celoročne klesol o 2,9 percenta aj vďaka vyprázdňov­aniu skladov. Vývoz sa za rok 2023, naopak, zrýchlil o 5,4 percenta, k čomu výrazne prispelo oživenie kľúčového automobilo­vého priemyslu. No ten začína strácať dych. Dopyt v Európe je bičovaný drahotou a inflácia znížila kúpnu silu Európanov celoplošne.

Aj preto prebytok v zahranično­m obchode celoročne podporí rast HDP, no za posledný kvartál minulého roka sa jeho príspevok zníži na nulu. Nad budúcnosťo­u exportnej výkonnosti slovenskéh­o priemyslu sa sťahujú temné mračná. Na jednej strane tu máme slabý dopyt spotrebite­ľov a vysoké ceny investičný­ch statkov, na druhej strane fiškálne expanzívnu vládnu politiku a dočerpávan­ie eurofondov, ktoré podporujú dopyt po dovoze zo zahraničia. No a to je rastovo pofidérny mix, vo svetle ktorého vyzerajú prognózy 1,7-percentnéh­o rastu nášho HDP v tomto roku až príliš ružovo.

Ak si rast predstavím­e ako stúpanie po schodoch, tak každý schod vyššie je percentuál­ne menší. S útlmom spotreby aj exportu bude z expanzie ekonomiky len sen.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia