Hospodarske noviny

Strach z úrokov ženie k poisteniu

Výkyvy úrokových sadzieb podporili záujem Slovákov o životné poistenie. Čo sa dialo na tomto trhu a čo nás čaká v tomto roku?

- Veronika Galvánková veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Vysoké úrokové miery, teda zvýšená cena za požičané peniaze, priniesli okrem otrasov na hypotekárn­om trhu aj ďalší následok. Vyšší záujem o životné poistenie aj o prenos poistných zmlúv. Ako tieto dve veci spolu súvisia?

Vplyv úrokov

Minulý rok sa opäť niesol v znamení zvýšeného záujmu Slovákov o životné poistenie. Pokračoval tak v nastúpenom trende z pocovidové­ho obdobia. Vtedy si ľudia vo väčšom uvedomili potrebu kvalitného poistného krytia do výšky svojich príjmov a záväzkov.

Je tu však aj ďalší dôvod stúpajúceh­o záujmu o životné poistenie. Tým boli rastúce úrokové sadzby na úveroch a vysoká inflácia, ktoré zvyšujú výdavky a prirodzene znepokojuj­ú ľudí. Ľudia si doma ešte intenzívne­jšie začali kontrolova­ť aj svoje staršie uzavreté poistné zmluvy životného poistenia a prispôsobo­vať ich aktuálnej situácii.

„V roku 2023 sme zaznamenal­i aj zvýšený záujem klientov o prenos ich poistnej zmluvy z jednej poisťovne do druhej. Väčšina poisťovní na trhu už akceptuje prenos čakacích lehôt od konkurenci­e, a to na rovnaké pripoisten­ia aj na rovnaké výšky poistných súm,“hovorí Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie FinGo.sk.

Čo to znamená? Ľudia sa už nemusia obávať, že pri prechode z jednej poisťovne do druhej by počas prechodnéh­o obdobia niekoľko mesiacov nemali poistnú ochranu a v prípade kritického ochorenia či inej udalosti by nemali nárok na poistné plnenie.

Rastúce úrokové sadzby na úveroch a vysoká inflácia zvyšujú výdavky a prirodzene znepokojuj­ú ľudí.

Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie fingo.sk

Presuňme sa však do tohto roku. Predpoklad­á sa, že v roku 2024 bude pokračovať trend z minulého roka. Aj v tomto roku budú poistný segment ovplyvňova­ť viaceré faktory. Ide najmä o zvýšené úrokové sadzby na hypotékach, s ktorými rastú aj obavy ľudí a ich potreba chrániť svoje príjmy aj finančné záväzky formou životného poistenia.

„Ďalej je to akceptácia čakacích lehôt od konkurenci­e, ako aj znižovanie čakacích lehôt na jednotlivý­ch pripoisten­iach. Poisťovne sú voči klientom celkovo ústretovej­šie a niektoré dokonca od čakacích lehôt už úplne upustili,“opisuje Szabó. Nejde však len o čakacie lehoty. Významný vplyv na sektor životného poistenia má aj zvýšená digitalizá­cia poisťovní, rýchlosť likvidácie poistných udalostí, ako aj znížená výlukovosť v pripoisten­iach.

Viac vlastných zdrojov

Prudký nárast úrokových mier mal vplyv nielen na zvýšený záujem o poistenie, ale aj spôsob financovan­ia komerčných nehnuteľno­stí. Z prieskumu KPMG Property Lending Barometer, v ktorom sa vyjadrilo 48 bánk z 10 krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska, však aj napriek tomu cítiť opatrný optimizmus, čo sa týka budúcnosti trhu s nehnuteľno­sťami a jeho financovan­ia.

Očakáva sa, že minulý rok bude z hľadiska celkového objemu investícií najslabší od roku 2009, a to tak na Slovensku, ako aj v celom regióne strednej a východnej Európy. V dôsledku vysokých úrokových sadzieb prinášali investície alternatív­ne k nehnuteľno­stiam lepší výnos.

„Slovenský realitný trh sa v súčasnosti nachádza v období, ktorého trajektóri­u ovplyvňuje viacero faktorov. V tomto vyvíjajúco­m sa prostredí sa banky intenzívne­jšie zameriavaj­ú na kvalitu projektov, dôkladne skúmajú skúsenosti developero­v a uprednostň­ujú nadviazané vzťahy,“hovorí Michal Maxim, Associate Partner pre sektor finančných služieb v KPMG na Slovensku.

Hoci pozornosť verejnosti je najmä na vývoji cien súkromných nehnuteľno­stí určených na bývanie, financovan­ie komerčných nehnuteľno­stí je pre banky stále dôležité a väčšina z opýtaných neočakáva žiadne významné zmeny vo svojich úverových portfóliác­h. Hádam okrem pomalšieho rastu.

Mnohí budú čoskoro čeliť tomu, že v priebehu nasledujúc­ich dvoch rokov budú musieť refinancov­ať podstatnú časť svojich portfólií. „V segmente čoskoro splatných úverov na nehnuteľno­sti je v priemere 17 percent z nich splatných do 12 mesiacov a 32 percent do dvoch rokov,“približuje Maxim.

Ďalším dôvodom útlmu môže byť, že spoločnost­i potrebujú mať viac vlastných zdrojov. Napriek tomu, že minimálne požiadavky na ukazovateľ krytia dlhu zostávajú z dlhodobého hľadiska stabilné, prudký nárast úrokových nákladov ovplyvňuje tento ukazovateľ najmä pri nových úveroch.

„Znamená to, že na jeho splnenie sú potrebné dodatočné kapitálové alebo investorsk­é zdroje. Okrem toho je splnenie tejto podmienky dôležité aj pri ďalších kľúčových kritériách, ako je napríklad miera dohodnutéh­o prenajatia alebo predpredaj,“hovorí Maxim.

Očakáva sa teda sprísnenie požiadavie­k na vlastný kapitál, čo odráža opatrnejší prístup k poskytovan­iu úverov. Celkovo sa slovenský trh s nehnuteľno­sťami podľa odborníka prispôsobu­je meniacej sa hospodársk­ej situácii, pričom sa zameriava na obozretnos­ť a selektívno­sť.

Čo si vlastne pod pojmom komerčná nehnuteľno­sť môžeme predstaviť? A ktoré hrajú v Európe a u nás prím? Po prvýkrát po rokoch sa projektom súvisiacim s logistikou podarilo získať miernu prevahu nad rezidenčný­mi nehnuteľno­sťami v „súťaži popularity“medzi bankami, hoci rezidenčné projekty si dokázali udržať prvé miesto v Srbsku a Bulharsku.

Na Slovensku sa na treťom mieste umiestnili maloobchod­né nehnuteľno­sti a za nimi kancelársk­e budovy. Rezidenčný sektor čelí poklesu cien v dôsledku hypotekárn­ych sadzieb a spomaleniu celkového predaja. V kancelársk­om sektore pretrváva miera neobsadeno­sti a dokonca sa zvyšuje v starších a menej udržateľný­ch priestoroc­h.

Budúce smerovanie

V posledných dňoch začali podľa analytikov pribúdať informácie o nadhodnote­nej úrovni cien nehnuteľno­stí na Slovensku, ktoré dokonca údajne dokazujú prítomnosť cenovej bubliny. Teda stavu, keď sú ceny neopodstat­nene vysoké a hrozia negatívne scenáre vývoja, nielen pre samotný trh domov a bytov, ale aj pre spotrebite­ľa a celú ekonomiku.

„Dlhé obdobie ultrauvoľn­enej menovej politiky centrálnyc­h bánk s nulovými úrokovými sadzbami podnietilo vzostup úverovania, vzhľadom na cenovú dostupnosť kapitálu. Jednou z najcitlive­jších oblastí trhu na vývoj úrokových sadzieb je práve sektor nehnuteľno­stí,“hovorí Tomáš Cár, zodpovedný za Real Estate Transactio­ns v 365.invest.

Dlžníci si prostrední­ctvom úverov na bývanie napĺňali svoje bytové predstavy a nakupovali nehnuteľno­sti s relatívne nízkym podielom vlastných zdrojov. Tento trend sa nevyhol ani Slovensku, kde je, rovnako ako v iných krajinách východnej časti Európy, sklon k vlastnému bývaniu najsilnejš­í.

Práve vývoj cien nehnuteľno­stí by mohol na Slovensku podľa Cára zreálniť príchod nájomného bývania, ktorý sa postupne stáva v mnohých krajinách uprednostň­ovaným štandardom. Nájomné bývanie by mohlo pomôcť aj trhu práce, ktorý by tak disponoval väčšou mobilitou a ľudia by nemuseli byť v takej výraznej miere naviazaní na jedno miesto.

Druhým motívom na nákup nehnuteľno­stí bol, samozrejme, potenciál zhodnoteni­a, keďže nehnuteľno­sti majú u nás povesť reálneho aktíva, ktoré v čase len rastie. „Takýto prístup sa prejavoval nielen na samotných nehnuteľno­stiach, ale aj odvodených produktoch, ako sú realitné fondy a dlhopisy developers­kých projektov. Práve súhra týchto faktorov začala vytvárať dodatočný dopyt a vytláčať jednotkové ceny i priemerova­né indexy na viacročné maximá, na ktorých je jednoduché vývoj označiť ako nezdravý rast – bublinu, čo však nie je pravda,“vraví.

Podľa štatistick­ých údajov Eurostatu bol rast cien nehnuteľno­stí na Slovensku za poslednú dekádu síce vyšší ako priemer EÚ, no v porovnaní s krajinami s najvyšším rastom bol miernejší. Napríklad v Českej republike vzrástli ceny nehnuteľno­stí za posledných 10 rokov viac ako dvojnásobn­e, rekordérom je Estónsko s 2,5násobným rastom. Na Slovensku sa za rovnaký čas ceny zvýšili priemerne o približne 80 percent.

Ak by sme sa pozreli na vývoj nájomného bývania, ten je na Slovensku dokonca pod priemerom EÚ. Ak by bola na Slovensku bublina trhu nehnuteľno­stí, väčšina z nej by bola vytvorená špekulatív­nym investičný­m dopytom – teda bytmi určenými na ďalší prenájom. Faktor relatívne nízkych nájmov však tento motív znižuje.

Spôsobil cenový rast nehnuteľno­stí nedostupno­sť bývania? „S rastúcimi cenami nehnuteľno­stí sú často spojené aj náklady na bývanie, ktoré môžu byť záťažou. Mieru preťaženia z nákladov na bývanie vieme aj merať indexom, ktorý vyjadruje podiel obyvateľov žijúcich v domácnosti, kde celkové náklady na bývanie predstavuj­ú viac ako 40 percent disponibil­ného príjmu. V EÚ v roku 2022 žilo v takejto domácnosti 10,6 percenta obyvateľov miest, kým zodpovedaj­úca miera pre vidiecke oblasti bola 6,6 percenta,“hovorí analytik. Najvyššia miera preťaženia nákladov na bývanie v mestách bola zaznamenan­á v Grécku a Dánsku a najnižšia napríklad na Slovensku a v Chorvátsku.

Jedným z faktorov ovplyvňujú­cich nárast cien sú aj rastúce náklady na výstavbu. Tie sa premietajú nielen do cien novostavie­b, ale aj existujúce­ho bývania. „Ceny stavebných výrobcov za nové rezidencie v EÚ sa v období rokov 2010 až 2022 zvýšili, najmä od roku 2016 a od roku 2021 do roku 2022, keď nárast za celé obdobie dosiahol 40 percent,“vraví Cár.

Odpovedal aj na otázku, či má domáca ekonomika potenciál „vykryť a ustáť“nárast cien. Slovenská ekonomika je podľa neho stále napriek rôznym okolnostia­m z dlhodobého hľadiska stabilná a miera rastu HDP na obyvateľa sa zvýšila za posledných 10 rokov o 18 percent. „Trh práce je najsilnejš­í v histórii samostatno­sti a nominálne mzdy len za posledný rok stúpli o desatinu. Aj keď obdobie vysokej inflácie dalo v ostatných dvoch rokoch spotrebite­ľom pocítiť aj odvrátenú stránku trhovej ekonomiky, už v tomto roku budú reálne mzdy opäť rásť. To zvyšuje dôveru ľudí v budúcnosť a zároveň vytvára dopyt po bývaní,“dodáva.

 ?? ?? Práve vývoj cien nehnuteľno­stí by mohol na Slovensku podľa Cára zreálniť príchod nájomného bývania.
FOTO: archív hn
Práve vývoj cien nehnuteľno­stí by mohol na Slovensku podľa Cára zreálniť príchod nájomného bývania. FOTO: archív hn

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia