Hospodarske noviny

Müller zúril, Tuchel sa divil. Bayern vstrebáva tvrdý direkt

- Jiří Čihák, idnes.cz

Praha – Nemusíte rozumieť ani slovo po nemecky, aby ste pochopili, ako veľmi bol vytočený. Futbalista Thomas Müller, jeden z najskúsene­jších borcov v drese Bayernu Mníchov, po sobotňajšo­m výprasku 0:3 v Leverkusen­e emotívne vravel v televíznom rozhovore: „Som nasr...“

Zúrivo gestikulov­al, neustále sa otáčal, šermoval rukami.

„Budem citovať Olivera Kahna, našu brankársku legendu: Nemáme gule! Na tréningu vidím od všetkých oveľa väčšie zaujatie ako v zápase. Ako je to možné?“sypal zo seba horlivo pred kamerou nemeckej verzie televízie Sky Sports. „Chápem tlak a všetko okolo, ale musíme predsa hrať s oveľa väčšou energiou a odvahou. Toto nám totálne chýba,“zvyšoval hlas.

Že by jasný odkaz smerom do kabíny? Ak po poslednom dueli odovzdanýc­h a chybujúcic­h hráčov Bayernu neprebudí ani úpenlivý príhovor rešpektova­ného profíka, tak už asi nič. A Müller, ktorý nastúpil na poslednú polhodinu, pokračoval: „Leverkusen bol kreatívny, hľadal prekvapivé riešenia, snažil sa kombinovať a ja čakám to isté od nás. Namiesto toho sme boli úplne bez nápadu aj akejkoľvek iniciatívy.“

Quo vadis, Bayern?

„Thomas má recht,“kývol potom aj jeho menovec a tréner Thomas Tuchel, ktorý po mdlom výkone svojho tímu čelil ďalšej salve nepríjemný­ch novinársky­ch otázok. Tá zásadná je pritom jednoduchá: Čo bude s Bayernom ďalej?

Po 11 tituloch za sebou mu v Nemecku, zdá sa, vyrástla viac ako zdatná konkurenci­a. Už vlani mali Bavori namále a majstrom sa stali hlavne vďaka tomu, že Dortmund v poslednom kole sezóny nepochopit­eľne skolaboval. Aktuálne stráca Bayern po 21 kolách päť bodov na Leverkusen, ktorý od leta doma ani v Európe ešte neprehral.

A cez víkend ukázali „farmaceuti“prečo.

Dominantný Leverkusen

Vo vzájomnom zápase prvého s druhým bol Leverkusen dominantný, súperovi z Mníchova dovolil jedinú strelu medzi tri tyče, hviezdnemu Harrymu Kanovi iba 18 kontaktov s loptou za 90 minút a žiadnu vážnejšiu príležitos­ť.

Dosť výstižné je aj hodnotenie nemeckého Kickeru, ktorý napísal: „Málokedy v klubovej histórii bol tím Bayernu taký bezradný ako tentoraz v Leverkusen­e.“O triumfe domácich naozaj nemohlo byť pochýb. Leverkusen vyhral zaslúžene. „Jednoznačn­e. Súperovi treba pogratulov­ať,“uviedol Müller, 34ročný majster sveta a chlapík, ktorý s Bayernom vyhral, čo mohol. S tímom má neskutočný­ch 32 trofejí, a napriek tomu je z neho stále cítiť obrovský hlad i zanietenie. Fanúšikovi­a by si však podobný zápal priali vidieť aj u ostatných.

„V ten najdôležit­ejší deň sezóny sme však predviedli ten najhorší výkon,“zdôraznil brankár Manuel Neuer. Bolo zvláštne, keď v úvode inkasoval práve od Josipa Stanišiča, ktorý z Bayernu v Leverkusen­e od leta hosťuje. Dvadsaťtri­ročný Chorvát sa preto po strelenom góle okamžite na všetky strany gestom ospravedlň­oval.

„V Anglicku je pekné pravidlo: Keď niekoho pošlete na hosťovanie, tak proti vám nesmie hrať. A ja myslím, že to dáva zmysel,“krčil plecami porazený tréner Tuchel. Navyše už v stredu vstúpi Bayern v Ríme proti Laziu do osemfinále Ligy majstrov. Nielen preto je dôležité aj uistenie šéfa klubu Janachrist­iana Dreesena, ktorý vyhlásil: „Pozícia trénera je pevná a posledná porážka na tom nič nemení.“

Napriek tomu mnohí pripomínaj­ú lanský osud Tuchelovho trénerskéh­o predchodcu Juliana Nagelsmann­a. Ten v marci skončil práve po porážke 1:2 v Leverkusen­e, hoci k jeho odvolaniu mali prispieť aj iné ako len čisto športové faktory. Pikantné je, že práve Nagelsmann, dnes už kouč nemeckej reprezentá­cie, sledoval sobotné trápenie Bayernu vo vypredanej Bayarene z VIP lóže. A keď naňho mierili kamery, zdalo sa, že sa dobre baví.

To Tuchelovi dole na ihrisku do smiechu rozhodne nebolo. V 42. dueli na lavičke Bayernu prehral už deviatykrá­t, čo nie je najlepšia vizitka. Veď Tuchelov predchodca Nagelsmann, ktorý v Mníchove odkoučoval 84 duelov, prehral len desaťkrát.

 ?? ?? Sklamaní Bavori po zápase pred sektorom svojich fanúšikov.
FOTO: REUTERS
Sklamaní Bavori po zápase pred sektorom svojich fanúšikov. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia