Hospodarske noviny

České agro: Chceme euro

-

Praha – Časť českých poľnohospo­dárskych podnikov začína zisťovať, či by nebolo možné vyplácať dotácie namiesto v korunách v eurách.

Podľa výpočtov českého ministerst­va poľnohospo­dárstva totiž prišiel tento sektor minulý rok v dôsledku silnejšej koruny približne o štyri miliardy korún. Balíky európskych dotácií sú totiž pre poľnohospo­dárov určované v eurách a až následne vyplácané v korunách, často aj o niekoľko rokov neskôr.

Zvraty v kurze tak znamenali stratu až 11 percent celkovej dotácie. Podľa Štátneho poľnohospo­dárskeho intervenčn­ého fondu, ktorý peniaze vypláca, by však zmena bola veľmi zložitá. Informoval o tom server IDNES.CZ. Požiadavku vznieslo vedenie Asociácie súkromného poľnohospo­dárstva a minister poľnohospo­dárstva Marek Výborný ho teraz preveruje.

Podľa predsedu ASZ Jaroslava Šebka by zmena predstavov­ala najväčší prínos pre hospodárov nakupujúci­ch hnojivá alebo stroje od zahraničný­ch firiem, ktorým platia v eurách. Ak by sa táto možnosť zaviedla, bolo by dobrovoľné, aby si podnik mohol vybrať, v akej mene chce peniaze vyplatiť. Zároveň by sa časť poľnohospo­dárov jasne prihlásila k tomu, aby sa v krajine zaviedla jednotná európska mena, čo je téma, ktorá v súčasnosti vládnu koalíciu rozdeľuje.

Zmena systému by mohla byť výhodná aj podľa prezidenta Agrárnej komory ČR Jana Doležala. Dôležité však podľa neho budú parametre opatrení. Niektoré veľké organizáci­e však prípadné zmeny v dotáciách považujú za výhodu iba pre hŕstku farmárov.

„Takých poľnohospo­dárov bude relatívne málo,“domnieva sa šéf Poľnohospo­dárskeho zväzu Českej republiky Martin Pýcha. Ako dodal, ľudia sú vyplácaní v korunách, väčšina vstupov sa nakupuje v korunách.

Podniky by v prípade výplaty v eurách museli platiť poplatky za prevod. Jan Šimek z J&T zemědělstv­í a ekologie, ktorá je po Agroferte druhým najväčším poľnohospo­dárskym hráčom v Česku, si myslí, že pri prevode eura na koruny by mali agropodnik­y horšie kurzové podmienky než štát.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia