Hospodarske noviny

Oprava auta či nábytok. Čo si môžete dať do nákladov?

Neplaťte štátu žiadne peniaze navyše. Optimalizo­vať sa dá skutočnými, ale i paušálnymi výdavkami. Tu je 20 zaručených trikov, ako si môžete znížiť svoje dane na minimum. Urobte to legálne a bez chyby.

- Zuzana dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Živnostníc­i či drobní podnikatel­ia si v priznaní za rok 2023 môžu na zníženie dane uplatniť najmä výdavky, ktoré súvisia s ich predmetom podnikania.

8. Jednotlivé Položky

K výdavkom, ktoré súvisia s predmetom podnikania, patrí napríklad nákup zásob, sociálne odvody samostatne zárobkovo činnej osoby zaplatené od 1. januára 2023 do 31.decembra 2023, preddavky na zdravotné poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby zaplatené od 1. januára 2023 do 31. decembra 2023 či nedoplatky na sociálnom poistení a na preddavkoc­h na zdravotné poistenie za predošlé obdobie zaplatené od

1. januára 2023 do 31. decembra 2023.

9. výdavky na automobil

Ak ste v rámci svojho podnikania používali aj auto, náklady na jeho prevádzku vám tiež pomôžu znížiť vaše dane. Rozhodujúc­e je však to, či ste toto vozidlo v danom zdaňovacom období mali, respektíve nemali zaradené do majetku firmy. Ak ide o motorové vozidlo, ktoré do firemného majetku nebolo zaradené, môžete si do nákladov dať základnú náhradu za každý kilometer jazdy, náhrady za spotrebova­né pohonné látky podľa spotreby v technickom preukaze, daň z motorových vozidiel a poplatky za parkovanie.

10. majetok firmy

Ak na podnikanie využívate automobil, ktorý je zaradený do majetku vašej firmy, do nákladov, ktoré vám znížia vaše dane, si môžete dať hlavne výdavky na kúpu vozidla. „Musí však platiť, že kúpna suma je vyššia ako 1 700 eur a výdavky si uplatníte vo forme odpisov prislúchaj­úcich počtu mesiacov zaradenia motorového vozidla do dlhodobého majetku,“vysvetľuje Miroslav Gandžala z Účtovnej spoločnost­i Agrico. Ďalej si do nákladov môžete dať výdavky na údržbu a opravy motorového vozidla, výdavky na pohonné látky, výdavky na havarijné a povinné zmluvné poistenie, daň z motorových vozidiel, výdavky na technickú a emisnú kontrolu a poplatky za parkovanie a diaľničnú známku.

11. Ďalšie náklady

K ďalším výdavkom, ktoré si môžete dať do nákladov, ak súvisia s vaším biznisom, patria výdavky na nájom podnikateľ­ských priestorov, výdavky na nákup drobného majetku, čiže napríklad výdavky na zariadenie prevádzky či na kúpu počítača alebo tlačiarne, výdavky na telefónne poplatky a poplatky za internet. „Upozorňuje­m však, že ak ide o poplatky, ktoré môžu mať charakter osobnej spotreby, je potrebné tieto poplatky buď krátiť pomerom 80 percent daňové verzus 20 percent nedaňové výdavky, alebo ich krátiť v preukázate­ľnej výške v závislosti od pomeru používania týchto služieb na zabezpečen­ie zdaniteľné­ho príjmu,“upozorňuje Gandžala. To isté platí aj pri uplatňovan­í výdavkov na majetok, ktorý môže mať charakter osobnej spotreby. Príkladom je výdavok na mobil, počítač, tlačiareň a spotrebný materiál, ktorými môžu byť aj zakupované tonery.

12. čo sa ešte Počíta

Živnostníc­i či drobní podnikatel­ia si za rok 2023 okrem výdavkov, ktoré súvisia s ich predmetom podnikania, môžu dať do nákladov aj výdavky na stravné na každý deň v roku 2023, keď vykonávali podnikateľ­skú činnosť.

13. odpracovan­é víkendy

Náklady na stravu si do výdavkov môžu dať podnikatel­ia aj za dni ako je sobota či nedeľa, ak preukážu, že podnikateľ­skú činnosť vykonávali aj v tieto dni. Nie je potrebné, aby preukazova­li nákup stravných lístkov alebo doklad o nákupe stravy, respektíve obedov. Stačí, keď si v rámci uzávierkov­ých operácií 31. decembra 2023 zaúčtujú ročnú sumu stravného za každý deň, keď v roku 2023 pracovali.

 ?? ?? Pri účtovaní výdavkov za auto je rozhodujúc­e, či je alebo nie je vozidlo majetkom firmy.
FOTO: ARCHÍV HN
Pri účtovaní výdavkov za auto je rozhodujúc­e, či je alebo nie je vozidlo majetkom firmy. FOTO: ARCHÍV HN
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia