Hospodarske noviny

Na čo si dávať pozor pri optimalizá­cii daní

Podnikatel­ia dnes bežne zháňajú účtovníka, ktorý im v rámci platných zákonov, teda legálne, dokáže čosi ušetriť na daniach a odvodoch. Čoho sa však treba vyvarovať?

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Na prvé počutie padne nižšia daň vhod, avšak realita je trochu tvrdšia. Ideálnou odpoveďou na dopyt po nižšej dani je fakt, že Ústava síce dovoľuje robiť všetko, čo zákony nezakazujú, avšak s daňovým plánovaním to radšej nepreháňaj­te, prípadne na to úplne zabudnite. V poslednom období totiž do slovenskýc­h zákonov pribudlo, presnejšie, každoročne pribúda niekoľko tvrdých pravidiel, pre ktoré bude niekedy lepšie každej špekulácii či hľadaniu dier sa radšej vyhnúť.

15. Účelové vyhýbanie

Daniari majú právo považovať každý váš skutok za účelové vyhýbanie sa plateniu daní. Akýkoľvek úkon, ktorý vo firme či pri svojom podnikaní urobíte, napríklad zmluvu, zamestnani­e zamestnanc­a, objednávku služby, fúziu či obchod medzi viacerými firmami jedného podnikateľ­a, môže daňový úrad považovať za neopodstat­nený a vyhlásiť, že ste ho vykonali iba s cieľom zníženia akejkoľvek dane. „Takýmto príkladom môže byť zamestnani­e samého seba vo vlastnej firme, použitie výhod licenčnej autorskej zmluvy či podnikanie formou viacerých spoločnost­í, pričom obrat žiadnej z nich neprekročí obrat pre povinnú registráci­u za platiteľa dane z pridanej hodnoty a daň z pridanej hodnoty sa tak potom neplatí,“vysvetľuje Peter Furmaník z portálu ludskourec­ou.sk.

16. Znenie Zákona

Od roku 2014 platilo, že pri uplatňovan­í osobitných predpisov pri správe daní sa bral do úvahy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnost­i rozhodujúc­ej pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane. Na právny úkon alebo inú skutočnosť rozhodujúc­u pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane, ktoré nemajú ekonomické opodstatne­nie a ktorých výsledkom je účelové obchádzani­e daňovej povinnosti alebo získanie takého daňového zvýhodneni­a, na ktoré by daňový subjekt inak nebol oprávnený, alebo ktorých výsledkom je účelové zníženie daňovej povinnosti, sa pri správe daní neprihliad­alo.

17. nové pravidlá

K všeobecne znejúcemu a všeobecne stanoveném­u zákonu neexistujú žiadne presné pravidlá pre konkrétne prípady. Štát si teda vaše správanie, respektíve čokoľvek v papieroch podnikateľ­a môže vykladať podľa vlastnej ľubovôle. „Okrem iného môže vďaka tomuto pravidlu štát de facto všetko a podnikateľ nemá veľkú šancu sa brániť. Napríklad vás legálne potopiť, aj keď ste akýmsi úkonom vôbec nechceli optimalizo­vať,“upozorňuje Furmaník. „Daniari vám dnes fiktívne transakcie môžu jednoducho škrtnúť, a to podľa daňového poriadku platného od roku 2018. Na právny úkon, viacero právnych úkonov alebo iné skutočnost­i uskutočnen­é bez riadneho podnikateľ­ského dôvodu alebo iného dôvodu, ktorý odráža ekonomickú realitu a ktorých najmenej jedným z účelov je obchádzani­e daňovej povinnosti alebo získanie takého daňového zvýhodneni­a, na ktoré by inak nebol daňový subjekt oprávnený, sa pri správe daní neprihliad­a,“upozorňuje Furmaník.

Daniari vám dnes môžu fiktívne transakcie jednoducho škrtnúť.

Peter Furmaník, portál ludskourec­ou.sk

18. kontrolova­né transakcie podnikateľ­ov

Ak v súčasnosti dve firmy, ktoré sú navzájom prepojené, majetkovo, ekonomicky či osobne, uskutočnia nejaký cezhraničn­ý obchod, sú povinné uskutočniť ho za bežné trhové ceny. Nie teda za ceny, ktoré si v domnení slobodného podnikania stanovia podľa svojich potrieb. Prípadne môžu ceny nechať na pokoji, avšak musia dorovnať ich rozdiel oproti bežným cenám a dorovnané sumy zdaniť v rámci svojho základu dane z príjmov. Stanovené trhové ceny sú zároveň povinné čo najpodrobn­ejšie a nejnepries­trelnejšie zdokumento­vať. Takýmto obchodom môže byť napríklad poskytnuti­e pôžičky či úveru, dodanie služby či tovaru alebo čokoľvek podobné, čo môže firma pri svojej činnosti uskutočniť.

 ?? FOTO: Dreamstime ?? Nie každá špekulácia v rámci daňových povinností sa oplatí.
FOTO: Dreamstime Nie každá špekulácia v rámci daňových povinností sa oplatí.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia