Hospodarske noviny

Vláda ide zdaňovať aj alternatív­y

Koalícia v budúcom roku zavedie spotrebnú daň na e-cigarety aj nikotínové vrecúška. Návrh bol predložený na pripomienk­ovanie.

- Martin Laczko ©hn martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Fajčiari ešte len nedávno pocítili tohtoročné zdraženie svojej obľúbenej neresti, keď sa cena za krabičku cigariet zvýšila v priemere o 40 centov na úroveň 5,20 eura. Vláda Roberta Fica by tak mala do rozpočtu získať navyše viac ako 106 miliónov eur.

V roku 2025 ku konsolidač­nému úsiliu prispejú aj užívatelia alternatív­nych nikotínový­ch výrobkov, ako sú e-cigarety či nikotínové vrecúška. Minister financií Ladislav Kamenický už pred dvomi týždňami ohlásil zavedenie spotrebnej dane na tieto produkty. Na tomto opatrení je už zhoda v koalícii a bude súčasťou ozdravného balíčka. Do štátnej kasy prispeje budúci rok 15 miliónmi eur.

Sadzba dane bude predstavov­ať 20 centov na mililiter náplne do e-cigarety a 10 centov na gram iného výrobku, ako sú napríklad nikotínové vrecúška. Legislatív­ny návrh sa už nachádza v pripomienk­ovom konaní. Svoje pripomienk­y ministerst­vu financií tlmočilo aj Slovenské združenie pre značkové výrobky, ktoré u nás združuje tabakové spoločnost­i ako British American Tobacco, Philip Morris alebo Imperial Tobacco. Išlo napríklad o požiadavku k návrhu doplniť analytickú zložku miery zdanenia týchto produktov v susedných krajinách.

Podobná daň od začiatku tohto roka už platí aj v susednom Česku. Jej sadzba je stanovená na 2,50 Kč alebo v prepočte 10 centov za mililiter náplne do elektronic­kej cigarety. V prípade nikotínový­ch vrecúšok platí sadzba 0,40 Kč alebo dva centy na gram.

Vláda počíta aj s ďalším zvýšením spotrebnej dane na cigarety v roku 2026, keď by mala cena za jednu krabičku podľa financmajs­tra stúpnuť o 40 percent. Spoločne s novou taxou na e-cigarety a nikotínové vrecúška by to malo do rozpočtu prispieť sumou 126 miliónov eur. Po tohtoročno­m zvýšení spotrebnej dane na tabak je jej sadzba v súčasnosti na úrovni 91,30 eura za tisíc kusov cigariet. To je momentálne najviac spomedzi všetkých krajín V4.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia