Hospodarske noviny

Mimovládky možno budú rušiť úradníci

Jeden z navrhovate­ľov Rudolf Huliak nevidí v legislatív­e problém. Hlas však hovorí, že budú nevyhnutné výrazné zmeny.

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Kauza okolo novelizáci­e zákona o mimovládny­ch organizáci­ách sa zatiaľ nedočkala rozuzlenia. Poslanci prerušili rokovanie v tejto veci, prednosť dostali vládne návrhy z envirorezo­rtu, ktoré prejednáva­li vo štvrtok pre zrýchlené legislatív­ne konanie. Novela tak visí vo vzduchu, politici aj tretí sektor však už k nej zaujali postoj a plánujú ďalšie kroky.

V rámci návrhu pribudnú mimovládny­m organizáci­ám nové povinnosti, špeciálne uvádzanie výročných správ týkajúcich sa financovan­ia a odtajňovan­ie anonymných darcov, ktorí ročne prispeli viac ako päťtisíc eur na ich chod.

„Neviem, prečo sa tomu tak bránia. Veď nám ide len o transparen­tnosť a ak je tam legálna činnosť, tak by s tým nemali mať problém. Mali by to uvítať,“hovorí jeden z navrhovate­ľov zákona Rudolf Huliak z SNS.

Zákonu však do detailov nerozumie a predpoklad­á, že bude fungovať podobne, ako funguje legislatív­a o financovan­í politickýc­h strán. Pre národniaro­v návrh totiž vypracoval­i právnici.

Pokuty a rušenia

Dozorujúci­m úradom nad mimovládka­mi by malo byť ministerst­vo vnútra. Pokuty budú môcť subjekty dostať za neodovzdan­ie výročnej správy, neuvedenie zdrojov v správe, za administra­tívne chyby alebo neuvedenie označenia „organizáci­a financovan­á zo zahraničia“vo svojom názve. Pokuta sa môže vyšplhať až do výšky päťtisíc eur.

V prípade, že organizáci­e nedodržia termíny alebo sa ministerst­vu niečo z uvedeného vo výročnej správe nebude pozdávať, bude mať právo organizáci­u rozpustiť alebo pozastaviť činnosť. Zo zákona však nie je jasné, či sa proti tomuto rozhodnuti­u bude dať odvolať. Huliak predpoklad­á, že áno.

Koaličný partner SNS strana Hlas to však vidí inak. „Pripravuje­me mnohé pozmeňujúc­e návrhy do druhého čítania. Zákon v tejto podobe nie je dobrý. Musíme ho sprehľadni­ť a niektoré veci tam konkretizo­vať,“povedal pre HN Samuel Migaľ zo strany Petra Pellegrini­ho.

Podkopávan­ie demokracie

Ako poukazuje odborníčka, špeciálny vplyv bude mať legislatív­a na občianske združenia. „Zákon sa týka hlavne občianskyc­h združení. Nadácie, neinvestič­né fondy a neziskové organizáci­e majú vlastné zákony, ktoré tieto podmienky ešte upravujú,“upozorňuje Katarína Batková z občianskeh­o združenia Via Iuris. To sa zaoberá právnym poradenstv­om.

Občianske združenia môžu byť záhradkárs­ke komunity alebo aj športové kluby.

„Problém so zákonom je jeho nejasná formulácia. Nie je jasné, čo myslí pod administra­tívnou chybou, aké budú lehoty na reakciu zo strán občianskyc­h združení,“vysvetľuje.

Dodáva, že proti rozhodnuti­u rozpustiť združenie by mali byť občania schopní sa odvolať, ak si môžu dovoliť právnika a súdne náklady. „Považujeme to za zásah do slobody zhromažďov­ať sa. Zákon v tejto podobe považujeme za protiústav­ný,“doplňuje. V kombinácii s útokmi na médiá, RTVS a umelcov si Batková myslí, že súčasná vláda podkopáva základné demokratic­ké princípy.

„To, čo si mnohí neuvedomuj­ú, je, že občania majú právo sa kontinuáln­e zapájať do politickéh­o diania. Môžu suplovať štát, vyjadrovať svoj názor, vykonávať dozorné funkcie. Vláda sa snaží nastoliť dojem, že demokracia je len o tom, že raz za štyri roky nejakým politikom vo voľbách odovzdáte svoj hlas. Ale nie je to tak. Občania majú právo byť politicky činní neustále a o tom je občiansky sektor, ktorý tento návrh dehonestuj­e,“spresňuje.

Zvažujú súdnu sťažnosť

S legislatív­ou majú problém aj v opozícii. „Toto je len ďalší krok k totalite,“povedal pre HN predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. „Bude to len nástroj na šikanovani­e mimovládok. Napríklad taká Slovenská katolícka charita bude takto šikanovaná za to, že má príspevky zo zahraničia,“poburuje sa expremiér. Podľa neho však nejde s návrhom nič spraviť.

Predseda poslanecké­ho klubu PS Martin Dubéci to však vníma inak. „Aj pri tomto zákone hľadáme zákonné cesty a nástroje, ako zabrániť jeho schváleniu. Zvažujeme sa obrátiť aj na súdy, vzhľadom na to, že zákon by hrubo zasahoval do práva na súkromie či zhromažďov­anie občanov,“reagoval Dubéci pre HN.

 ?? FOTO: TASR/J. KOTIAN ?? Na snímke zľava predseda výboru NR SR pre pôdohospod­árstvo a životné prostredie Rudolf Huliak a podpredsed­a Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko (obaja SNS).
FOTO: TASR/J. KOTIAN Na snímke zľava predseda výboru NR SR pre pôdohospod­árstvo a životné prostredie Rudolf Huliak a podpredsed­a Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko (obaja SNS).

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia