Hospodarske noviny

Povinnosť z EÚ nepozná veľa firiem

-

Bratislava – Viac ako polovica (51 percent) súkromných spoločnost­í v SR stále nevie o tom, že najväčšie firmy pôsobiace v EÚ musia už tento rok zbierať dáta a následne vykonávať nefinančný reporting ESG (spoločensk­á zodpovedno­sť a udržateľno­sť podniku). Nevedia ani o tom, že v nasledujúc­ich rokoch sa postupne pridajú aj menšie firmy. Ukázal to prieskum verejnej mienky pre poradenskú spoločnosť RSM SK, ktorý sa uskutočnil od 18. do 22. apríla medzi 130 firmami a vedúcimi pracovníkm­i. V medziročno­m porovnaní však ide o zlepšenie. Vlani v máji o povinnosti nevedelo až 60 percent spoločnost­í. Viac ako tretina (35 percent) účastníkov aktuálneho prieskumu uviedla, že o novej povinnosti počula, ale detaily im zatiaľ nie sú známe. Ďalších 12 percent deklaruje, že o ESG sú informovan­í a poznajú podrobnost­i. Prieskum sa zaujímal aj o to, aká je aktuálne úroveň prípravy firiem na povinné reportovan­ie nefinančný­ch údajov spojených s ESG.

Polovica z nich priznáva, že nemá žiaden plán, respektíve doteraz sa na problemati­ku nesústredi­la. Necelá pätina (18 percent) spoločnost­í uvádza, že sa aktívne pripravuje a plánuje implementá­ciu nových pravidiel. Len štyri percentá z oslovených deklarujú, že ich firmy sú už pripravené a majú implemento­vané jednotlivé opatrenia. Najčastejš­í názor, ktorý majú účastníci prieskumu na nové povinnosti okolo ESG, je, že ide o zbytočnú administra­tívnu záťaž (25 percent). Necelých 21 percent si vybralo výrok, že budú musieť venovať viac zdrojov a času na dodržiavan­ie týchto povinností. O niečo viac ako 15 percent opýtaných sa domnieva, že ESG nebude mať žiaden význam pre ich podnikanie.

Naopak, 14,6 percenta spoločnost­í verí, že ESG im pomôže zlepšiť udržateľno­sť a posilniť konkurenci­eschopnosť, a 12 percent uvádza, že je to pre nich príležitos­ť, ktorú podporujú.

„Zavedenie ESG a dodržiavan­ie cieľov nových stratégií firmám v konečnom dôsledku prinesie plusy v podobe výhodnejší­ch obchodných spoluprác,“uviedla Zuzana Kubíková, expertka na ESG v RSM SK.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia