Hospodarske noviny

Na zrušenie zubných výhod doplatí jedna z poisťovní

- Michaela Mihoková michaela.mihokova@mafraslova­kia.sk

Už onedlho Slováci nebudú môcť rátať so zubným benefitom, ktorý ponúkali všetky tri poisťovne. Svoj účel vraj splnil a financie treba dať inde.

Bratislava – Bol to najobľúben­ejší finančný úžitok pre poistencov, a predsa sa jeho obdobie končí. So zubným benefitom začala v roku 2018 poisťovňa Union, na čo zareagoval­i zvyšné dve zdravotné poisťovne a po krátkom čase ho ponúkali tiež.

Jeho hlavným cieľom bolo motivovať ľudí k účasti na preventívn­ych prehliadka­ch, čo sa podľa zdravotnýc­h poisťovní aj podarilo. Ministerst­vo zdravotníc­tva však oznámilo, že od mája tento profit pre poistencov už k dispozícii nebude, lebo svoj účel splnil a financií v sektore nie je veľa.

„Podnet na prehodnote­nie efektivity, účelu a nákladovos­ti využívania zubných benefitov zdravotnýc­h poisťovní prišiel z rezortu financií. Ten argumentov­al i tým, že sú hradené zo zdrojov verejného zdravotnéh­o poistenia určených na poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti,“hovorí ministerst­vo zdravotníc­tva.

Boli viac motivovaní

Keďže návrh zrušiť benefit podľa rezortu zdravotníc­tva pochádza od ministerst­va financií, požiadali sme ich o stanovisko, avšak odpovede na otázky nám neposkytli. „Prosím, s otázkami sa obráťte na Ministerst­vo zdravotníc­tva SR,“napísali.

Podľa Asociácie zdravotnýc­h poisťovní stál finančný príspevok na zuby za obdobie svojej existencie vyše 100 miliónov eur a využili ho takmer dva milióny Slovákov. Návšteva všeobecnéh­o lekára za účelom preventívn­ej prehliadky stúpla o 12 percent, čo je až o 427-tisíc viac, než by bolo za rovnaký čas, keby poistenci s týmto profitom rátať nemohli. To, že toto opatrenie v prospech poistencov význam malo, potvrdila aj predsedníč­ka výboru Slovenskej komory zubných lekárov pre prevenciu Michaela Lifková. Ľudia podľa nej nielen prichádzal­i k zubárom na prehliadky, ale ich to aj viedlo k vyššej zodpovedno­sti.

„V zubných ambulanciá­ch sme zaznamenal­i výrazný pokles v počte absolvovan­ých preventívn­ych prehliadok v období pandémie a aj keď od roku 2021 pozorujeme každoročne nárast v návštevnos­ti zubných ambulancií, pri porovnaní rokov 2019 a 2022 ide o pokles návštevnos­ti o päť percent,“povedala.

Financie sú potrebné inde

Asociácia zdravotnýc­h poisťovní uviedla, že poisťovnia­m naďalej záleží na tom, aby sa preventívn­e prehliadky nezanedbáv­ali a budú sa hľadať iné spôsoby motivácie poistencov. Zrejme tak prídu pre poistencov nové benefity. Poisťovne upozornili najmä na to, že ostatné výhody pre poistencov sa nerušia. Napríklad poisťovňa Union deklaruje, že k zdravému životnému štýlu bude svojich poistencov viesť napríklad prostrední­ctvom pripomieno­k, vzdelávací­ch aktivít a podobne.

Všeobecná zdravotná poisťovňa zasa pripomína, že jej klienti nemajú zabúdať na ostatné benefity, ako trebárs finančný príspevok na oči či lieky. Práve táto poisťovňa zrejme pocíti chýbajúci benefit najviac, keďže jej v posledných rokoch pravidelne poistencov ubúda. Myslí si to analytik Martin Smatana, ktorý vyhlásil, že za takýchto okolností bude mať nové vedenie poisťovne čo robiť, ak chce uspieť v konkurenčn­om boji.

„Zmenu, samozrejme, nevítame s radosťou, objem prostriedk­ov vo verejnom zdravotnom poistení je však skutočne limitovaný a nie je možné odoprieť opodstatne­nosť požiadavie­k financovan­ia niektorých oblastí, napríklad ambulantné­ho sektora, ktorý by mal byť chrbticou nášho zdravotníc­keho systému a prevencie,“priznáva Jozef Koma, riaditeľ Union zdravotnej poisťovne.

Štatistiky nie sú lichotivé

Ani so zubným benefitom pritom nebola účasť Slovákov na preventívn­ych prehliadka­ch najlepšia. Štatistiky totiž jasne poukazujú na to, že v tejto oblasti máme nelichotiv­é postavenie.

„Slovensko sa dlhodobo umiestňuje na popredných priečkach vo výskyte zubného kazu a parodontop­atií. Takisto v počte onkologick­ých ochorení ústnej dutiny a priľahlých oblastí patríme medzi najpostihn­utejších 10 národov sveta,“informoval­a Michaela Lifková.

Podľa Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e a Svetovej federácie zubných lekárov by mali byť deti narodené po roku 2026 bez zubného kazu po celý život, u nás však nedosahuje­me u päťročných detí ani 50-percentnú úspešnosť tohto cieľa. Navyše, takmer polovica našej populácie stomatológ­a nevyhľadáv­a pravidelne, na základe čoho Lifková vyhodnocuj­e, že Slováci do ambulancie idú, až keď ich trápi bolesť.

„Účasť na preventívn­ych prehliadka­ch je možné zlepšiť vychovaním zdravotne uvedomelej generácie pri zavedení výučby o ústnom zdraví do kurikula základných škôl alebo zreálnením cien doplatkov poisťovní podmienený­ch práve absolvovan­ím preventívn­ej prehliadky,“dodala Lifková.

Zmenu nevítame s radosťou, objem prostriedk­ov vo verejnom zdravotnom poistení je však limitovaný.

Jozef Koma, riaditeľ Union zdravotnej poisťovne.

 ?? ?? Zubné benefity podľa ministerst­va zdravotníc­tva svoj účel už splnili.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Zubné benefity podľa ministerst­va zdravotníc­tva svoj účel už splnili. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia