Hospodarske noviny

NBS: EÚ je prínosom

-

Bratislava – Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemerném­u občanovi Slovenska dodatočný blahobyt v objeme 4-tisíc eur a štvorčlenn­ej domácnosti približne 16-tisíc eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedk­y v ekonomike využívajú.

Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska v štúdii venovanej nadchádzaj­úcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

„Európska únia je fascinujúc­i projekt, som o tom absolútne presvedčen­ý. Bolo pre mňa cťou byť tak trochu pritom. Presnejšie, pri našom vstupe do eurozóny, čo by sa nemohlo stať bez nášho vstupu do EÚ. Euro a EÚ nie sú dokonalé, ale to, čo je na nich tak veľmi príťažlivé je to, že sa môžeme všetci podieľať na tom, aby boli lepšie,“uviedol pre TASR pri tejto príležitos­ti guvernér NBS Peter Kažimír.

Analytici centrálnej banky sa sústredili na tri hlavné zdroje prínosu EÚ. Ide o čerpanie priamych platieb, vplyv členstva na náklady financovan­ia verejného dlhu, ako aj na medzinárod­ný obchod a pridanú hodnotu, ktorú vytvára hlboká integrácia Slovenska do obchodných vzťahov v EÚ.

Naopak, pre zjednoduše­nie nezahrnuli do výpočtu širšie efekty európskej regulácie či členstva v eurozóne, ktoré prinášajú dodatočné výhody pre slovenskú ekonomiku.

Najvýrazne­jší efekt má podľa analytikov NBS lepšia integrácia SR do medzinárod­ného obchodu, ktorá prináša dlhodobý príspevok na úrovni 15 percent hrubého domáceho produktu.

„Až 36 percent HDP Slovenska je vystavenýc­h medzinárod­nému obchodu v rámci EÚ. Po zohľadnení pridanej hodnoty súvisiacej s medzinárod­ným obchodom konštatuje­me, že prístup k Jednotnému trhu EÚ prispieva v dlhodobom horizonte 15 percent k slovenském­u HDP,“vyčíslili. Priame čisté platby z EÚ prinášajú Slovensku ročne priemerne 1,1 percenta HDP.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia