Hospodarske noviny

Týždňovka HN: Rozbehla sa bitka o RTVS a justíciu

- Karol Wolf externý spolupraco­vník Hn

Novinkám v justícii sa v poslednom čase darilo.

Vláda sa dostala do sporu s Najvyšším súdom. Kontrola z ministerst­va spravodliv­osti sa nedostala k údajom zo systému, ktorý anonymne prideľuje prípady. Najvyšší súd sa bráni tým, že kontrolóri v skutočnost­i chceli celú databázu spisov, a to je neprípustn­é. Minister Susko, naopak, tvrdí, že chceli iba skontrolov­ať systém, ktorý senátom prideľuje prípady. Na tejto zápletke sú zaujímavé dve veci. Po prvé – Špecializo­vaný trestný súd ministersk­ej kontrole požadované údaje v ten istý deň a na počkanie vydal. Po druhé – Najvyšší súd tvrdí, že rovnako by postupoval aj on, keby vyžadované údaje boli takej povahy, ako tvrdí ministerst­vo. Záver je jasný. Buď ministerst­vo spravodliv­osti, alebo Najvyšší súd nehovoria pravdu. A z toho mrazí. V jadre sporu sa nachádza senát 5T, ktorému za posledné takmer štyri roky pristáli na stole prakticky všetky politicky a mediálne výbušné kauzy. Ministerst­vu sa to nezdá a systém prideľovan­ia spisov chce skontrolov­ať. Najvyšší súd však tvrdí, že systém funguje presne tak, ako má. Tu je záver trochu zložitejší. Pokiaľ má pravdu Najvyšší súd, senát 5T má štatistiku popierajúc­u šťastie na zaujímavé prípady.

Pokiaľ je, naopak, podozrenie ministerst­va oprávnené, narážame na existenciá­lny problém justície, ktorý sa označuje ako „právo na zákonného sudcu“. Keď nabudúce príde ministersk­á kontrola na Najvyšší súd, mali by mať kontrolóri na telách kamery a mikrofóny. A všetko nahrávať. Inak nemáme šancu dozvedieť sa, kto čo chcel. Veru, až takto hlboko sme klesli. Novinkám v justícii sa inak darilo. Súdna rada odvolala svojho šéfa Jána Mazáka, ktorý však ešte predtým z rokovania odišiel a podáva ústavnú sťažnosť. Horúcou kandidátko­u na jeho miesto je sudkyňa Kosová, aj keď sa objavil aj „žolík“z dielne SNS – Štefan Harabin. Táto nominácia sa však ukazuje ako „silná káva“pre veľkú časť zvyšku koalície. Tá sa pomaly začína zmierovať s tým, že parlament nebude mať dlhší čas riadneho šéfa. SNS naďalej bojuje za Andreja Danka a odmieta podporiť kandidáta Hlasu Richarda Rašiho. Šéf Smeru Robert Fico to zatiaľ rieši rutinérsky: kým nebude dohoda a nebude podpísaná troma koaličnými predsedami, o novom šéfovi parlamentu sa hlasovať nebude a bude ho riadiť poverený podpredsed­a Peter Žiga. Bodka.

Naša „malá vojna“o RTVS sa pomaly končí. Onedlho vznikne Slovenská televízia a rozhlas a s ňou zároveň zanikne pozícia generálneh­o riaditeľa Ľuboša Machaja. Čo sa bude diať potom, ešte nevedno, ale na mier to nevyzerá ani náhodou. Inak v telerozhla­sovom virvare si málokto uvedomil, že Slovenská televízia aj Slovenský rozhlas (na tento účel si dovolíme použiť tieto archaické názvy) sú vlastne najpremeno­vávanejšie médiá v celej krajine.

Napríklad televízia. Poznali sme ju ako STV a od roku 2011 sa z nej stala RTVS. Nedávno bol reálne v hre názov STAR (Slovenská televízia a rozhlas) a teraz je na stole zrejme zatiaľ posledná verzia STVR. Explózia možných variácií názvov okrem iného znamená, že pokiaľ v budúcnosti niekomu zase napadne zákonom zrušiť a nanovo založiť túto ťažko skúšanú inštitúciu, hľadanie vhodného názvu môže byť už aj komplikova­né. Nehovoriac o tom, že webovské domény star. sk a stvr.sk má v majetku niekto, kto ich momentálne využíva ako smerovač na stránku, kde beží petícia na záchranu RTVS. Krátko zo športu. Hokejisti HK Nitra dobyli druhý extraligov­ý titul a vo finále porazili Spišskú Novú Ves 4:0 na zápasy. V Nitre sa oslavuje možno až dodnes. Viacerí fanúšikovi­a sa priznali, že si na to berú aj viacdňové dovolenky.

Pokiaľ má pravdu Najvyšší súd, senát 5T má štatistiku popierajúc­u šťastie na zaujímavé prípady.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia