Hospodarske noviny

Splnené sny strán

- Marián Bušša komentátor Hn marian.bussa@mafraslova­kia.sk

Aprílové dáta agentúr AKO a následne NMS merali volebné chúťky Slovákov pri voľbách do Európskeho parlamentu. Prieskum AKO mnohým stranám plnil tajné sny. Model NMS potom niektorým priniesol nepríjemné precitnuti­e.

Na čomsi sa agentúry zhodnú. Progresívn­e Slovensko by približne štvrtinou všetkých hlasov konečne nejaké voľby vyhralo. Síce tie pre voliča najmenej dôležité, ale víťazstvo sa počíta. Oslovuje ľudí s jasne proeurópsk­ymi postojmi, do čoho sa ostatné parlamentn­é strany nehrnú. Zisk asi siedmich percent dáta potvrdili aj SAS, častejšie kritizujúc­ej EÚ. Hlavnú studenú sprchu schytal Hlas. Podľa AKO mal len o rovný percentuál­ny bod zaostávať za konkurenčn­ým Smerom (s 15,2 percenta), o nahradení ktorého dlhodobo sníva. Model NMS však medzi nimi hlási priepastný rozdiel. Je za tým aj jeho odlišná metodika. Hlas (s 12 percentami) má oproti Smeru (s 19,8 percenta) väčšiu podporu ľudí, ktorí o jeho voľbe nie sú pevne presvedčen­í. Okrem Smeru novšie dáta isto potešili aj euroskepti­ckú Republiku. Jej zisk ešte nafúkli zo 7,5 na 10,2 percenta a prisúdili jej až dva mandáty. Jej sen konečne získať aspoň dajakú volenú funkciu sa nateraz nerozplýva. Opak platí pre KDH aj Maďarskú alianciu, ktoré mali podľa AKO získať po mandáte. Novší model NMS ich už vidí vedľa SNS pod parlamentn­ým prahom.

Ešte na jednej veci sa obe merania dokážu zhodnúť: menej ako štyri percentá pripisujú projektu Igora Matoviča. To je síce nepríjemný fakt pre expremiéra, ale splnený sen prekvapivo veľkého okruhu politickýc­h strán na Slovensku.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia