Hospodarske noviny

Zvýhodňuje­me financovan­ie exportu v náročných časoch

-

Riaditeľka odboru financovan­ia v EXIMBANKE SR Tatiana Harmady pre HN.

Môžete zhodnotiť situáciu na trhu z pohľadu exportéra?

Situácia je dynamická a ovplyvnená niekoľkými faktormi. Globálne obchodné vzťahy sa menia v dôsledku geopolitic­kých napätí, obchodných dohôd a zmeny preferenci­í spotrebite­ľov. Zároveň sa vďaka digitálnym technológi­ám a rastúcemu dopytu po udržateľný­ch produktoch objavujú nové príležitos­ti. Exportéri čelia aj výzvam, ako je inflácia, zmeny v devízových kurzoch či logistické problémy. Je preto dôležité, aby mali flexibilnú stratégiu a sledovali aktuálne trendy na trhu a vedeli tak efektívne využiť nové príležitos­ti a minimalizo­vať riziká.

Ako tento stav vnímajú slovenskí exportéri?

V rámci každodenne­j komunikáci­e s exportérmi cítime, že najviac ich trápia úrokové sadzby, keďže

EURIBOR išiel extrémne hore, a teda im rastú aj úrokové náklady. Preto ich vždy poteší, keď im vieme ponúknuť zvýhodnený úrok. V rokoch 2019 začala EXIMBANKA SR čerpať finančné prostriedk­y z Európskej investične­j banky – takzvanú EIB linku – a následne sme ich požičiaval­i klientom. Táto EIB linka je určená najmä na podporu malých podnikov do 250 zamestnanc­ov, ako aj stredných podnikov od 251 do 3,5 tisíca zamestnanc­ov, pričom jej hlavným benefitom je zvýhodnená úroková sadzba. V rámci slovenskéh­o trhu tak dokážeme obsiahnuť veľkú časť firiem. Na základe interného ohodnoteni­a klienta a jeho projektu mu vyjde úroková sadzba, na ktorú mu vieme dať zľavu minimálne 0,25 percenta. Klienti EIB linku vo veľkom využívali v období pred covidom a s ohľadom na aktuálnu situáciu na trhu i úrokové sadzby je to pre nich čoraz zaujímavej­šie riešenie.

Je úrokové zvýhodneni­e limitované segmentom alebo teritóriom?

Vylúčených segmentov je pomerne veľmi malé množstvo, ako sú napríklad tabakové výrobky či obranný priemysel. Väčšina klientov však môže úrokové zvýhodneni­e využiť. Poskytnúť ho nie je možné len v prípade, ak klient čerpá iné zdroje, napríklad nenávratný finančný príspevok. Vtedy mu vieme poskytnúť rôzne produkty, ale bez tejto zľavy. Čo sa týka teritórií, každý obchodný prípad prechádza individuál­nym posúdením, či už z hľadiska štruktúry, alebo nákladov. Riadime sa medzinárod­nými pravidlami, aktuálnymi sankciami a podobne. EIB linka je však primárne určená na podporu exportu na trhy Európskej únie.

Z ktorých segmentov zaznamenáv­ate najväčší záujem a do ktorých regiónov vyvážajú?

Jednoznačn­e zo strojárske­ho a z hutníckeho. V poslednom čase ožíva aj potravinár­sky a odevný priemysel. Keď sa bavíme len o EIB linke, tak vyvážajú do Česka, Rakúska, Maďarska, Fínska, Holandska a Dánska. S ostatnými produktmi však podporujem­e export do celého sveta.

V čom spočíva špecifikum EIB linky?

V tom, že nejde o produkt, ale o úrokové zvýhodneni­e. Klient má napríklad záujem o prevádzkov­é alebo investičné financovan­ie. My mu pripravíme riešenie šité na mieru z našich produktov a navyše k tomu vieme využiť aj zľavu na sadzbe v rámci EIB linky. Ušetrí tak minimálne 0,25 percenta. Pravdepodo­bnosť, že klient zľavu získa, je pritom veľká, dostane ju takmer každý.

O akých úveroch sa bavíme a aká je ich splatnosť?

V priemere ide o niekoľkost­otisícové úvery, ale zvýhodnený úrok uplatňujem­e aj na 50-tisícové či miliónové úvery. Ich splatnosť závisí od produktu. Pri prevádzkov­om financovan­í je to do dvoch rokov s možnosťou opätovného schválenia. Máme klientov, ktorí sú týmto spôsobom s nami už viac ako 15 rokov, pričom so spomínaným úrokovým zvýhodnení­m od roku 2019. Pri investičný­ch úveroch sa bavíme o splatnosti sedem až desať rokov.

Podporujet­e len slovenskýc­h exportérov?

Pri EIB linke áno. Pri iných produktoch vieme financovať slovenskéh­o exportéra vrátane jeho dcérskych zahraničný­ch spoločnost­í. Vtedy ide o investíciu v zahraničí, čo je často využívaný produkt.

Ste exportno-úverová agentúra. Aké má u vás klient výhody oproti komerčnej banke?

Rada by som zdôraznila, že my plníme komplement­árnu funkciu. To znamená, že klient nás využíva v prípade, keď komerčná banka nemôže alebo z nejakého dôvodu nemá záujem klientovi zvyšovať úverovú angažovano­sť. Môže to byť pre limity, sektor alebo teritórium. Vtedy nastupuje EXIMBANKA SR. Musím povedať, že komerčné banky s nami rady spolupracu­jú, lebo nie sme pre ne konkurenci­ou, ale skôr partnerom.

Exportérov najviac trápia úrokové sadzby, keďže EURIBOR išiel extrémne hore.

Pavel Novotný Seriál Chcem byť exportér pripravujú HN v spolupráci s Eximbankou SR.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia