Hospodarske noviny

Nemilé zistenie. Slovákov naďalej trápi obranná fáza

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

V posledných štyroch prípravnýc­h dueloch inkasovali slovenskí reprezenta­nti od Nemecka a Česka dokopy až 19 gólov.

Bratislava – Vzájomné hokejové súboje medzi Slovenskom a Českou republikou sú a asi aj vždy budú divácky atraktívne. Bohužiaľ, v drvivej väčšine prípadov schádzajú z ľadu ako víťazi naši západní susedia. A inak to nebolo ani v posledných dvoch konfrontác­iách, ktoré sa hrali v Trenčíne, respektíve o deň neskôr v Bratislave. V prvom súboji najprv zverenci Craiga Ramsayho prehrali na Zimnom štadióne Pavla Demitru s Čechmi výsledkom 2:4, o necelých 24 hodín potom s tým istým súperom padli v Bratislave pomerom 1:4.

Federálnym derby dvojzápaso­m zároveň náš národný tím ukončil tretí týždeň prípravy pred májovým svetovým šampionáto­m. Čo posledné dva domáce zápasy ukázali nášmu trénerském­u štábu, ako aj odbornej verejnosti, respektíve fanúšikovs­kej obci?

„Smerom dopredu to nebolo najhoršie. Ako problém sa mi javí zatiaľ skôr defenzíva. Iste, stále je to príprava a v zostave máme mladých chalanov, no pochybujem, že by takáto obranná hra stačila na špičkové mužstvá na šampionáte,“ponúkol svoj pohľad pre HN niekdajší reprezenta­nt Roman Stantien.

Ak rátame aj predchádza­júci dvojzápas na pôde Nemecka, v štyroch dueloch inkasovali Slováci dokopy až 19 gólov. A to je skrátka príliš vysoké číslo.

Brankári nesklamali

Naši gólmani pritom nepodali slabé výkony, práve naopak. Nebyť Samuela Hlavaja v prvom stretnutí, no najmä Stanislava Škorvánka v druhom stretnutí, mohol byť rozdiel v skóre ešte výraznejší pre nášho súpera.

„Brankári za góly nemohli. Ak vám však nepomôže ani obrana, máte to ako brankár ťažké,“doplnil Stantien, ktorý väčšinu hráčskej kariéry prežil práve v Česku, pričom na konte má až šesť majstrovsk­ých titulov vo farbách Vsetína.

Stále sú v hre ďalšie posily

Aj v súčasnosti je v hre ešte niekoľko našich posíl z českej extraligy. Ďalšími otvorenými možnosťami sú hráči zo zámoria. Obzvlášť príchod našich elitných zadákov z NHL, a teda Martina Fehérváryh­o, prípadne Erika Černáka, by bol obrovským kvalitatív­nym dopingom pred šampionáto­m. Do defenzívy sa núka aj dôrazný Patrik Koch, ktorému sa čerstvo skončili klubové povinnosti v AHL v tíme Tucson Roadrunner­s. „Ak sa ešte vrátime k hre našej obrany, tak okrem toho, že sme príliš často a veľa inkasovali, tak ďalším negatívom je, že naši útočníci len málokedy dostali od obrancov puk do jazdy. Teda cez prienikovú prihrávku,“dodal ešte na záver Stantien, čím narážal aj na fakt, že za 120 minút vyslali Slováci na českých brankárov dohromady len 36 striel. Naše prechody medzi pásmami mali zatiaľ od ideálu ďaleko. Česi však zároveň zvolili aj umnú taktiku.

Avšak s možným príchodom elitných borcov z profiligy, prípadne skúsených mien typu Čerešňák či Koch by mala dostať naša obrana nielen väčšiu istotu, ale predovšetk­ým spoľahlivo­sť. Tešiť nás zatiaľ môže, že potvrdená je účasť draftovej dvojky NHL z roku 2022 Šimona Nemca.

Práve v záverečnej fáze prípravy by sa k Ramsayho družine už mali pripojiť aj ohlásení hráči z NHL. Navyše slovenskí fanúšikovi­a budú na diaľku určite netrpezliv­o sledovať aj výsledkovú púť Fehérváryh­o Washington­u Capitals, respektíve Tampy Bay s Erikom Černákom. Posledných dvoch našich legionárov vo vyraďovace­j fáze NHL delí už len jedna porážka.

Vedenie reprezentá­cie však bude hráčov z NHL kontaktova­ť až v prípade vypadnutia z play-off. Navyše Fehérváryh­o či Černákova účasť je zatiaľ len v rovine fanúšikovs­kých želaní. Realita môže byť nakoniec celkom iná.

Tak či onak, Slovákov už čakajú len posledné dve previerky pred šampionáto­m. Najprv si zmeriame 3. mája v Žiline sily s Poľskom a 7. mája v Bratislave privítame nabitý výber USA. A do začiatku šampionátu je v hre nášho tímu rozhodne na čom pracovať.

 ?? ?? Naši hokejisti, v tomto prípade Martin Faško-rudáš, sa proti Čechom snažili, oba federálne súboje však vyhral náš súper.
FOTO: TASR/R. STOKLASA
Naši hokejisti, v tomto prípade Martin Faško-rudáš, sa proti Čechom snažili, oba federálne súboje však vyhral náš súper. FOTO: TASR/R. STOKLASA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia