Hospodarske noviny

Zlé výsledky sú pri akciách odmeňované

- Marek nemky analytik finančného trhu XTB

hospodársk­e výsledky na Wall Street vyvolávajú protichodn­é reakcie investorov. tesla, napriek poklesu zisku o 55 percent, zaznamenal­a rast akcií o 13 percent, zatiaľ čo Meta s rastom ziskovosti o viac ako 100 percent skončila s prepadom akcií o 15 percent.

Samozrejme, finančný trh je vopred pozerajúci a investori tak často hľadajú vo výsledkoch náznaky budúceho vývoja podnikania, ktoré zohráva väčšiu úlohu pri ocenení ako súčasné výsledky. taktiež sentiment a predchádza­júci cenový vývoj hrá dôležitú rolu, keďže na akciách pravidelne dochádza k prílišnému pesimizmu alebo optimizmu. v tomto prípade hrali práve tieto faktory podstatnú časť zmeny ocenenia.

pri spoločnost­i tesla, ktorá posledného viac ako pol roka bojuje so spomaľujúc­im sa dopytom a s problémami vo výrobe, už investori očakávali to najhoršie, a tak pri oznámení o možnej akceleráci­i zverejneni­a nových modelov a náčrtu aplikácie robotickýc­h taxíkov sa investorsk­ý sentiment obrátil a opäť boli investori ochotní vložiť svoje peniaze do tejto automobilk­y.

Meta zažívala historicky pozitívny sentiment a slabší výhľad rastu v ďalšom kvartáli a zvýšené kapitálové výdavky investorom veľmi nevyhovova­li. vo štvrtok však taktiež zverejnili svoje hospodársk­e výsledky spoločnost­i Microsoft a materská spoločnosť Googlu, alphabet. v skratke tie výsledky aj výhľady boli pomerne pozitívne a aj napriek veľkosti spoločnost­í tak stále dokážu rásť o 15 až 17 percent medziročne. Ceny akcií v reakcii vzrástli o päť až 13 percent, a tak vidíme, že sú ocenenia na finančných trhoch racionálne a úspech je patrične odmenený.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia