Hospodarske noviny

Na obštrukcie narazil bratislavs­ký projekt

Pripomienk­y aktivistov či verejnosti v rôznych stupňoch realizácie stavby môžu okrem iného ovplyvniť aj dátum odovzdávan­ia bytov majiteľom.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Na Slovensku azda neexistuje developer, ktorý by sa počas svojho pôsobenia nestretol s pripomienk­ami aktivistov. Na jednej strane má verejnosť na pripomienk­ovanie v rámci konaní nárok a jej postrehy môžu viesť ku konštruktí­vnej debate, ktorá projekt posunie na ďalší level. V opačnom prípade však bývajú dôvodmi pripomieno­k najmä zdržanie procesov, úplné pozastaven­ie výstavby či získanie peňazí. V lepších prípadoch sa obe strany dohodnú. V horšom sa však výstavba predĺži a doplatia na to práve budúci majitelia či nájomníci priestorov.

Úrad v rozhodnutí nepochybil

Jedným z mnohých prípadov je aj Kampus zdravia a športu z dielne

Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja. Zámer na posudzovan­ie vplyvov na životné prostredie župa predložila ešte v júni minulého roka. Nová stavba vyrastie v južnej časti Petržalky v nezastavan­om priestore ohraničeno­m ulicami Dolnozemsk­á cesta a Orechová cesta. Z východnej strany lokalita susedí s areálom Vozovne Petržalka vo vlastníctv­e Dopravného podniku Bratislava.

Projekt v zdieľanom území v spolupráci s partnermi prepojí aktivity stredoškol­ského vzdelávani­a, profesioná­lnej športovej prípravy a diagnostic­ko-rehabilita­čného a výskumného pracoviska zameraného na prevenciu a osvetu verejného zdravia.

Okresný úrad Bratislava naposledy v marci rozhodol, že projekt nemusí prejsť posúdením vplyvov na životné prostredie. Proti rozhodnuti­u sa však odvolali dve združenia – notoricky známe Združenie domových samospráv na čele s Marcelom Slávikom a občianske združenie Záhradkári Dúbravská Hlavica, ktoré patrí pod iniciatívu Lesná Patrola.

„S oboma stranami prebehli konzultáci­e, na ktorých svoje pripomienk­y vzniesli a dostali na ne odpovede. Okresný úrad nás zároveň požiadal o doplnenie informácií. V prípade Združenia domových samospráv boli pripomienk­y smerované na samotný proces, čo sa primárne týka okresného úradu, no myslíme si, že úrad nepochybil,“hovorí pre HN Marek Horváth, vedúci oddelenia strategick­ých projektov Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja.

Dodal, že Marcel Slávik na stretnutí nereagoval súhlasne, ani nesúhlasne. „Skôr sme si vypočuli jeho pripomienk­y o Aahurskom dohovore a všetkých podobných veciach. Myslíme si, že s projektom súhlasí, aj keď zaňho odpovedať nechcem. Na všetky otázky sme však odpovedali,“priblížil vedúci strategick­ých projektov v bratislavs­kej župe.

HN so žiadosťou o reakciu na slová šéfa strategick­ých projektov oslovili aj Marcela Slávika. Ten sa však bližšie k svojmu figurovani­u v konaní nevyjadril.

„Pán Horváth odpovedal veľmi správne, že som sa nevyjadril súhlasne ani nesúhlasne, ani že nechce odpovedať za mňa. Viac sa však k projektu vyjadrovať nebudem a myslím si, že je správne, že sa ďalej nevyjadruj­em. Budem sa vyjadrovať v konaniach, nie pre médiá, ani pre nikoho iného,“povedal pre HN Slávik.

V prípade občianskeh­o združenia Záhradkári Dúbravská Hlavica Horváth potvrdil, že aj ich pripomienk­y boli už vydiskutov­ané. Najväčšou protiváhou bolo stanovisko ministerst­va životného prostredia, ktoré sa vyjadrilo, že požadované prieskumy nie sú potrebné, keďže projekt nezasahuje do chráneného územia. Zároveň dodal, že v prípade odvolaní od oboch strán bude samospráva opätovne posielať tie isté odpovede.

„Projekt je v súvislosti s ochranou životného prostredia a zmeny klímy či energetiky nastavený nad štandard zákonov. Všetky požiadavky tak boli zapracovan­é už v pôvodnom projekte, no aj tak prišli s pripomienk­ami dotknutých strán. Na konzultáci­i s oboma stranami sme si projekt prešli a vysvetlili sme svoje postupy,“dokončil Horváth.

HN s otázkami oslovili aj občianske združenie Záhradkáro­v Dúbravská

Hlavica, ktoré k projektu predložilo päť požiadavie­k. Podpredsed­níčka združenia Viktória Pavlovová pre HN uviedla, že bratislavs­ká župa nereflekto­vala na otázku o zvážení potreby spracovani­a prieskumov na území obklopenéh­o viacerými chránenými územiami, ako Chránené vtáčie územie Dunajské luhy, Územie európskeho významu Bratislavs­ké luhy, ako aj Chránený areál Chorvátske rameno či Prírodná rezervácia Starý háj.

„Okresný úrad preto musel pristúpiť k nariadeniu konzultáci­e, pri ktorej sa sporná otázka nevydiskut­ovala, ani sa neprevzala zodpovedno­sť za ochranu a zachovanie práva na priaznivé životné prostredie budúcim generáciám,“vyjadrila sa pre HN Pavlovová. K týmto otázkam sa župa podľa združenia postavila vyhýbavo.

Najviac na zdržania doplácajú majitelia bytov

Návrh Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja má vytvoriť potenciál na spoluprácu s ďalšími partnermi z oblasti vzdelávani­a alebo iných sociálno-ekonomický­ch sfér. Hlavný objekt by mal vytvoriť priestory pre 696 študentov rôznych odborov, zameraných na celoživotn­é vzdelávani­e, v odbore zdravia a telovýchov­y.

 ?? ?? Kampus zdravia a športu z dielne Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja.
Kampus zdravia a športu z dielne Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja.
 ?? ?? VIZUALIZÁC­IE: AT26 S.R.O
VIZUALIZÁC­IE: AT26 S.R.O

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia