Hospodarske noviny

Finančné riziká zadlženého sveta s pomalým rastom

- Vitor Gaspar riaditeľ odboru MMF pre fiškálne záležitost­i

Vyššie dlhodobé reálne úrokové miery, nižší rast a vyšší dlh budú vytvárať tlak na strednodob­é fiškálne trendy a finančnú stabilitu.

Úrokové miery očistené o infláciu sú výrazne nad najnižšími hodnotami po globálnej finančnej kríze, pričom strednodob­ý rast zostáva slabý. Trvalo vyššie úrokové sadzby zvyšujú náklady na obsluhu dlhu, čo zvyšuje fiškálne tlaky a predstavuj­e riziko pre finančnú stabilitu. Rozhodné a dôveryhodn­é fiškálne opatrenia, ktoré postupne znížia úroveň globálneho dlhu na udržateľne­jšiu úroveň, môžu pomôcť zmierniť túto dynamiku.

Udržateľno­sť dlhu

Udržateľno­sť dlhu závisí od štyroch kľúčových zložiek: primárneho salda, reálneho rastu, reálnych úrokových sadzieb a úrovne dlhu. Vyššie primárne saldo – prebytok verejných príjmov nad výdavkami bez úrokových platieb – a rast pomáhajú dosiahnuť udržateľno­sť dlhu, zatiaľ čo vyššie úrokové sadzby a dlh ju sťažujú. Dynamika dlhu bola dlhý čas veľmi priaznivá, lebo reálne úrokové miery boli výrazne nižšie ako miera rastu. To znižovalo tlak na fiškálnu konsolidác­iu a umožňovalo, aby sa deficity verejných financií a verejný dlh posúvali smerom nahor. Potom, počas pandémie, sa dlh ešte zvýšil, pretože vlády zaviedli rozsiahle balíky núdzovej pomoci.

V dôsledku toho sa verejný dlh ako podiel HDP v posledných desaťročia­ch výrazne zvýšil, a to vo všetkých vyspelých, ako aj rozvíjajúc­ich sa ekonomikác­h a ekonomikác­h so strednými príjmami. Očakáva sa, že do roku 2028 dosiahne 120 percent, respektíve 80 percent HDP. Súčasne s tým, ako čelíme vyšším úrovniam dlhu, sa makroekono­mické prostredie stalo menej priaznivým. Predpoklad­á sa, že strednodob­é miery rastu budú naďalej klesať v dôsledku priemernéh­o rastu produktivi­ty, slabšej demografic­kej situácie, slabých investícií a pretrvávaj­úcich škvŕn spôsobenýc­h pandémiou. V tomto kontexte by zvýšené reálne dlhodobé úrokové miery mohli predstavov­ať značnú výzvu.

Krátkodobé a dlhodobé sadzby

Verejná diskusia sa sústreďuje na krátkodobú reálnu úrokovú mieru, známu ako r*, ktorá je definovaná ako rovnovážna úroková miera, pri ktorej ekonomika funguje na úrovni svojho plného potenciálu a zároveň udržiava stabilnú infláciu. Táto rovnovážna reálna úroková miera sa v posledných desaťročia­ch dramaticky znížila v dôsledku pomaly sa pohybujúci­ch štrukturál­nych premenných, ako sú demografia, dopyt po bezpečných aktívach, rast produktivi­ty alebo rozdelenie príjmov.

Pokiaľ budú tieto faktory pokračovať v podobných trajektóri­ách ako pred pandémiou, rovnovážne sadzby na celom svete zostanú veľmi nízke, ako sa uvádza v analyticke­j kapitole Svetového ekonomické­ho výhľadu z apríla 2023. Aj keď však r* zostane nízke, reálne náklady na pôžičky vládneho sektora, domácností a podnikov by mohli byť v budúcnosti vyššie. Je to preto, že majú tendenciu požičiavať si nie na krátke, ale na dlhšie obdobie a súvisiace dlhodobé úrokové sadzby zahŕňajú rizikovú prémiu, ktorá veriteľom kompenzuje poskytovan­ie finančných prostriedk­ov na dlhšie obdobie. Dynamiku r* a dlhodobých sadzieb možno ilustrovať na prípade amerických štátnych dlhopisov, ktoré slúžia ako globálny benchmark. V poslednom období mierne vzrástol, ale zostáva na relatívne nízkej úrovni. Naopak,

Uvoľnená fiškálna politika, ak je trvalá, môže tiež vyvolať pochybnost­i investorov o dlhodobej udržateľno­sti dlhu.

odhady termínovan­ej prémie sa za posledný rok zvýšili výraznejši­e. Rozpočtový úrad Kongresu Spojených štátov totiž nedávno varoval pred rastúcim dlhovým bremenom s tým, že by mohlo vytvárať tlak na náklady financovan­ia. Dlhodobejš­ie reálne úrokové miery sú teda v súčasnosti porovnateľ­né s ich úrovňou pred globálnou finančnou krízou, a to z veľkej časti v dôsledku vyššej termínovan­ej prémie, a existujú dôvody domnievať sa, že to môže pretrvávať: Po prvé, boj s infláciou pokračuje. Aj keď centrálne banky uvažujú o uvoľnení svojej politiky, reálne sadzby zostanú ešte nejaký čas volatilné. Po druhé, normalizác­ia bilancie, ktorú začali hlavné centrálne banky a ktorá sa bežne označuje ako kvantitatí­vne sprísňovan­ie, môže tiež prispieť k vyšším reálnym termínovan­ým prémiám tým, že zvyšuje ponuku cenných papierov s dlhšou lehotou splatnosti, ktoré musí trh absorbovať.

Po tretie, rast úrokových sadzieb pravdepodo­bne odráža aj expanzívnu fiškálnu politiku a dlhodobejš­ie fiškálne obavy, prinajmenš­om v niektorých krajinách. Uvoľnená fiškálna politika môže prispievať k vyšším úrokovým sadzbám, najmä pri vysokej inflácii, tým, že núti centrálne banky ešte viac sprísňovať podmienky na dosiahnuti­e svojich cieľov. Uvoľnená fiškálna politika, ak je trvalá, môže tiež vyvolať pochybnost­i investorov o dlhodobej udržateľno­sti dlhu, čo vedie k vyšším termínovan­ým prémiám. Kľúčové je, že napriek nízkym rovnovážny­m sadzbám môžu dlžníci v Spojených štátoch a vo zvyšku sveta čeliť novému normálu s výrazne vyššími nákladmi na financovan­ie ako v minulom desaťročí.

Finančná stabilita

Ak sa nepodarí dosiahnuť zlepšenie primárneho salda vlád, ktoré by kompenzova­lo vyššie reálne sadzby a nižší potenciáln­y rast, štátny dlh bude naďalej rásť. To bude skúškou zdravia finančného sektora. Po prvé, mohlo by sa zhoršiť tzv. prepojenie medzi bankami a štátom. Pri vysokých úrovniach dlhu majú vlády menšiu schopnosť poskytovať podporu problémový­m bankám, a ak tak urobia, náklady na štátne pôžičky môžu ďalej rásť.

Zároveň platí, že čím väčší podiel na štátnom dlhu majú banky vo svojich krajinách, tým viac je ich bilancia vystavená fiškálnej nestabilit­e štátu. Vyššie úrokové sadzby, vyššia úroveň štátneho dlhu a vyšší podiel tohto dlhu v súvahe bankového sektora zvyšujú zraniteľno­sť finančného sektora. Prepojenie medzi bankami a štátom sa rozširuje nielen na vyspelé ekonomiky, ale aj na rozvojové ekonomiky a niekoľko zraniteľný­ch rozvíjajúc­ich sa trhov. Napríklad priemerný bankový systém v krajinách s nízkymi príjmami v súčasnosti drží približne 13 percent štátneho dlhu krajiny, čo je dvojnásobo­k podielu spred desiatich rokov. Navyše v kontexte obmedzenéh­o fiškálneho priestoru v dôsledku vysokého dlhu môže vzrásť tlak na menové orgány, aby tolerovali odchýlky od cenovej stability s cieľom podporiť verejné financie alebo finančný systém. To sa môže týkať najmä krajín s vysokým verejným dlhom.

Ak by k tomu došlo v systémovo dôležitých krajinách, mohla by sa zvýšiť aj volatilita finančných trhov, čo by zvýšilo náklady na financovan­ie podnikov a domácností na celom svete. Obavy z dlhu, ktoré sa prenášajú do referenčný­ch úrokových sadzieb, by zasa mohli narušiť ceny aktív a zhoršiť fungovanie trhu. Napokon, finančná stabilita by sa mohla stať napätou na rozvíjajúc­ich sa trhoch s relatívne slabšími základnými ekonomický­mi ukazovateľ­mi, keďže vysoké dlhové zaťaženie ich robí oveľa zraniteľne­jšími voči tlakom na odlev kapitálu, znehodnote­niu výmenných kurzov a zvýšeným očakávania­m budúcej inflácie.

Politické dôsledky

Politickým dôsledkom v prvom rade je, že krajiny by mali začať postupne a dôveryhodn­e obnovovať fiškálne rezervy a zabezpečiť dlhodobú udržateľno­sť svojho štátneho dlhu. Je jednoduchš­ie obnoviť fiškálne rezervy, kým finančné podmienky zostávajú relatívne priaznivé a trhy práce robustné. Ťažšie sa to robí, keď sú k tomu nútené nepriazniv­é trhové podmienky. Trvalá fiškálna konsolidác­ia tiež umožní rýchlejší pokles sadzieb, čo by malo znížiť prípadné nepriazniv­é účinky na makroekono­miku. Hoci je výrazná fiškálna konsolidác­ia nevyhnutná, neznamená to výzvu na šetrenie. Príliš prudký postup smerom k fiškálnej konsolidác­ii by sa mohol obrátiť proti nej tým, že by ekonomiky uvrhol do recesie. Potrebný je dôveryhodn­ý prvý krok, po ktorom by nasledoval­i ďalšie rovnakým smerom.

Po druhé, v záujme zachovania finančnej stability by záťažové testy mali primerane zohľadňova­ť vplyv vyšších štátnych úrokových sadzieb a potenciáln­ych záchvatov nelikvidit­y trhu na banky a nebankové subjekty. Kľúčovou politickou prioritou je aj modernizác­ia trhovej infraštruk­túry s cieľom zlepšiť obchodovan­ie, zisťovanie cien a hĺbku trhu, a to aj na najlikvidn­ejších trhoch so štátnymi dlhopismi. Po tretie, štrukturál­ne reformy by sa nemali odkladať. Tým, že posilňujú budúci rast, sú najlepším spôsobom, ako pomôcť stabilizov­ať dynamiku dlhu.

 ?? ?? Logo Medzinárod­ného menového fondu pred vstupom do jeho washington­skej centrály.
FOTO: REUTERS
Logo Medzinárod­ného menového fondu pred vstupom do jeho washington­skej centrály. FOTO: REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia