Hospodarske noviny

Prázdny byt je pasca. Chcú ho zdaniť

- Jakub Pokorný, redaktor MF DNES Text bol uverejnený v MF DNES

Dalo by sa skončiť v jednom odseku. Zvažovaná daň z prázdnych bytov predstavuj­e plazivý návrat socializmu a komunizmu, neprimeran­ý zásah do slobody súkromného vlastníctv­a.

Ale to by mi pod tým odsekom zostal prázdny biely papier, preto to rozvediem a okomentuje­m argumenty druhej strany, ktoré naposledy vyjadril sociológ bývania Martin Lux na IDNES.CZ. Titulok bol výrečný: „Zdaňme prázdne byty, a to aj desaťnásob­ne“. Lux predpoklad­á, že v Česku je približne 200-tisíc prázdnych bytov, a kladie si otázku: „Prečo ich majitelia nedajú k dispozícii na prenájom?“Odpovedá, že „prenájom je riskantný biznis“. Tu sa skrýva podstata veci. Keď majitelia nedávajú byty k dispozícii na prenájom, pripravujú sa o nemalý zisk. V Prahe to môže byť za malý byt aj viac ako 10-tisíc korún mesačne.

Prečo to robia? Nemajú na to nejaký dobrý dôvod? Možno si nechávajú byt, ktorý kúpili pre dcéru, keď pôjde študovať do mesta a bude ho potrebovať. To je úplne legitímne. Alebo sa majitelia obávajú, že ho nájomník zdevastuje. Pamätám si, že keď som si pred rokmi chcel kúpiť byt, išiel som sa pozrieť na jeden v krásnom bytovom komplexe. Bol lacný. Dôvod? Majiteľka ho predávala, lebo sa nepohodla s nájomníkom a ten sa jej pomstil a poškodil ho. Ale aj keby majiteľ nemal dôvod, kúpil ten byt, chce si ho nechať a zarobiť na jeho rastúcej trhovej hodnote. No a čo? Rozhovor kolegu Vladimíra Vokála so sociológom Luxom bol celkovo zaujímavý. Vokál položil otázku, či by sa mal zdaňovať „nie druhý alebo tretí byt v rodine, ale šiesty, desiaty alebo päťdesiaty“? Nemala by byť daň zameraná na veľkých investorov, ktorí majú veľa bytov? Kde je tá hranica? Pri koľkých bytoch už ste veľkopodni­kateľ?

Otázka zostala nezodpoved­aná. Lux reagoval, že „sme odporúčali, a nebolo to veľmi populárne, aby sa daň z nehnuteľno­stí výrazne zvýšila“. Ako by sa vlastne dalo dokázať, že byt je prázdny? Čo ak ho mám na rekreáciu a chodím tam raz za mesiac, je prázdny alebo plný? Na to Lux odpovedal, že daň by zaviedli obce, to ony by našli spôsob, ako ju kontrolova­ť. Mimochodom, myšlienka dane z prázdnych bytov má zaujímavú históriu. Server Novinky.cz v roku 2021 napísal, že ju kedysi mali v programe Piráti (v roku 2017), to isté aj ČSSD a v roku 2019 primátor Zdeněk Hřib navrhoval, aby sa prázdny byt dal identifiko­vať cez elektromer, až jeden z kandidátov koalície SPOLU vypočítal, že výnos dane by bol len v stovkách miliónov korún, teda nič moc. Sociológ Lux odhadol, že daň z prázdnych bytov by sa zaviedla asi o sedem rokov, pretože sa o nej diskutuje už tri roky a zvyčajne sa „veci zavádzajú po 10 rokoch diskusií“.

Motiváciou na zavedenie dane je zníženie počtu prázdnych bytov. Bude to však naozaj tak? Nevyplatí sa majiteľom platiť a udržiavať ich prázdne? A čo sa bude diať ďalej? Budú sa zdaňovať autá, ktorými majitelia príliš nejazdia, a kožuchy, ktoré nenosia? „Prázdnej byt je jako past / kde růže uvadnou,“spieva Janek Ledecký v piesni Proklínám. Prázdne byty sú tak trochu pascou pre investorov, pretože vždy budú červenou handrou pre komančov a závistlivc­ov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia