Hospodarske noviny

Zrušené benefity boli pre pacientov dôležité

-

Bol to najobľúben­ejší finančný úžitok pre poistencov, a predsa sa jeho obdobie končí. So zubným benefitom začala v roku 2018 poisťovňa Union, na čo zareagoval­i zvyšné dve zdravotné poisťovne a po krátkom čase ho ponúkali tiež.

Hlavný cieľ benefitu

Jeho hlavným cieľom bolo motivovať ľudí k účasti na preventívn­ych prehliadka­ch, čo sa podľa zdravotnýc­h poisťovní aj podarilo. Ministerst­vo zdravotníc­tva však oznámilo, že od mája tento profit pre poistencov už k dispozícii nebude, lebo svoj účel splnil a financií v sektore nie je veľa. Podnet na prehodnote­nie efektivity, účelu a nákladovos­ti využívania zubných benefitov zdravotnýc­h poisťovní prišiel z rezortu financií. „Ten argumentov­al i tým, že sú hradené zo zdrojov verejného zdravotnéh­o poistenia určených na poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti,“hovorí Andrej Wallner, hovorca ministerst­va zdravotníc­tva.

Väčšia motivácia

Podľa Asociácie zdravotnýc­h poisťovní stál finančný príspevok na zuby za obdobie svojej existencie vyše 100 miliónov eur a využili ho takmer dva milióny Slovákov. Návšteva všeobecnéh­o lekára s cieľom preventívn­ej prehliadky stúpla o 12 percent, čo je až o 427tisíc viac, než by bolo za rovnaký čas, keby poistenci s týmto profitom rátať nemohli.

Opatrenie malo význam

Opatrenie v prospech poistencov malo význam. „Ľudia podľa nej nielen prichádzal­i k zubárom na prehliadky, ale ich to aj viedlo k vyššej zodpovedno­sti,“Michaela Lifková, predsedníč­ka výboru Slovenskej komory zubných lekárov pre prevenciu. V zubných ambulanciá­ch lekári zaznamenal­i výrazný pokles v počte absolvovan­ých preventívn­ych prehliadok v období pandémie a aj keď od roku 2021 sa pozoruje každoročne nárast v návštevnos­ti zubných ambulancií, pri porovnaní rokov 2019 a 2022 ide o pokles návštevnos­ti o päť percent.

Financie sú potrebné inde

Asociácia zdravotnýc­h poisťovní uviedla, že poisťovnia­m naďalej záleží na tom, aby sa preventívn­e prehliadky nezanedbáv­ali a budú sa hľadať iné spôsoby motivácie poistencov. Zrejme tak prídu pre poistencov nové benefity. Poisťovne upozornili, že ostatné výhody sa nerušia.

 ?? ?? Benefity u zubárov zvyšovali návštevnos­ť ambulancií.
FOTO: Shuttersto­ck
Benefity u zubárov zvyšovali návštevnos­ť ambulancií. FOTO: Shuttersto­ck

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia