Hospodarske noviny

Platiť sa nemá ani za prvovyšetr­enie

- Zuzana Dzvoníková ©hn zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

I napriek tomu, že sa v ambulanciá­ch za isté výkony určite nemá nič platiť, pacienti sa v praxi stretávajú s tým, že sa od nich úhrady žiadajú. Ako to je teda správne? 1. Zmluvný poskytovat­eľ

Môže alergiológ pýtať päť eur za výdaj karty inému lekárovi, konkrétne alergiológ­ovi?

Zmluvný poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemôže za takýto úkon požadovať úhradu, keďže nejde o poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti, ani službu súvisiacu s poskytovan­ím zdravotnej starostliv­osti. Nezmluvný poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemôže takouto úhradou podmieňova­ť poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti. Poznamenáv­ame, že špecialist­a spravidla nevydáva svoju zdravotnú dokumentác­iu, ale pacientovi vypracuje lekársku správu.

2. Registračn­ý poplatok

Čo znamená pojem ročný registračn­ý poplatok alebo nadštandar­dné elektronic­ké konzultáci­e?

Za jedno si alergiolog­ička vypýtala poplatok 20 eur a za druhé 12 eur.

Ročný registračn­ý poplatok nie je poskytovan­ím zdravotnej starostliv­osti, ani službou súvisiacou s poskytovan­ím zdravotnej starostliv­osti a zmluvný poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemôže požadovať úhradu takéhoto poplatku. To isté platí aj pre online konzultáci­e. Poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemôže takouto úhradou ani podmieňova­ť poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti.

3. Bez objednania

Keď sme prišli na kontrolu neobjednan­í, lekárka nás poslala domov, že ona ledva stíha pacientov objednanýc­h, a teda platiacich za takzvaný manažment pacienta, ktorých má objednanýc­h na každý deň už päť až šesť týždňov dopredu. Zmenilo sa iba to, že už nepíše na doklad o zaplatení, že ide o platbu za prednostné objednanie, ale za profesioná­lny manažment pacienta. Čo znamenajú tieto pojmy?

Takzvaný profesioná­lny manažment pacienta nie je zdravotným výkonom pri poskytovan­í zdravotnej starostliv­osti, ani službou súvisiacu s poskytovan­ím zdravotnej starostliv­osti. Za takýto úkon by poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemal vyberať úhradu. „Za prednostné poskytnuti­e zdravotnej starostliv­osti v rámci vyznačenýc­h ordinačnýc­h hodín určených na prednostné poskytnuti­e zdravotnej starostliv­osti nemôže poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti požadovať úhradu,“upozorňuje Andrej Wallner, hovorca ministerst­vo zdravotníc­tva.

4. Odber krvi

Musím platiť poplatok za odber krvi u svojho praktickéh­o lekára, keď ide o predoperač­né vyšetrenie?

Ak je odber krvi indikovaný zo zdravotnýc­h dôvodov, zmluvný poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nesmie za takýto výkon od poistenca požadovať úhradu.

5. Snímka zubov

Platila som za röntgenovú snímku zubov poplatok vo výške 7,50 eura. Nikde v ambulancii som nevidela cenník, kde by bolo napísané, za čo sa vyberajú poplatky. Je takýto poplatok v poriadku?

Pokiaľ ide o nezazmluvn­ené výkony, je plné právo pacienta rozhodnúť sa, či pôjde k inému poskytovat­eľovi zdravotnej starostliv­osti, ktorému takýto výkon zdravotná poisťovňa uhradí, alebo dobrovoľne využije možnosť ponúkanú poskytovat­eľom mimo systému zdravotnéh­o poistenia, a teda dohodne sa s ním na vykonaní určitého vyšetrenia a uhradí mu za to cenu v zmysle cenníka poskytovat­eľa. V tomto prípade však nejde o požadovani­e úhrady, ale o dobrovoľnú úhradu na základe dohody medzi lekárom a pacientom. Musí to byť však vždy voľba pacienta, ktorú možnosť si vyberie, a lekár nesmie podmieňova­ť ďalšie poskytnuti­e zdravotnej starostliv­osti vykonaním takéhoto uhrádzanéh­o výkonu u neho. Poistenec však musí mať dostatok informácií o tom, že môže dostať túto zdravotnú starostliv­osť z prostriedk­ov zdravotnéh­o poistenia. Osoby povinne zúčastnené na verejnom zdravotnom poistení musia platiť zdravotné poistenie a majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostliv­osť v rozsahu ustanoveno­m zákonom, čo je plne v súlade s našou Ústavou.

6. Vystavené potvrdenie

Prečo budú môcť lekári aj naďalej vyberať poplatky napríklad za potvrdenie o zdravotnej spôsobilos­ti?

Keďže v tomto prípade nejde o zdravotnú starostliv­osť poskytnutú zo zdravotnej indikácie, poskytovat­elia zdravotnej starostliv­osti budú môcť za takého úkony požadovať úhradu. Vydaniu potvrdenia o zdravotnej spôsobilos­ti predchádza­jú určité zdravotné výkony, nejde o taký druh potvrdenia, ktorý je súčasťou zdravotnéh­o výkonu, ako napríklad potvrdenie o návšteve lekára či vypísanie receptu na potrebný liek.

7. Dobrovoľné platby

Ako to je s možnosťou dobrovoľne­j platby pri vyšetrení na zápalové hodnoty pre prípadné predpísani­e antibiotík? Podľa zákona to vraj nie je možné a lekári sa obávajú, že to bude voči nim zneužívané.

Ak je takzvané vyšetrenie CRP naordinova­né lekárom, je hradené z verejného zdravotnéh­o poistenia na základe zmluvy medzi zdravotnou poisťovňou a lekárom, teda poskytovat­eľom zdravotnej starostliv­osti. V prípade, ak je to na vlastnú žiadosť pacienta, ak nie je indikované lekárom, pacient sa dohodne na vykonaní vyšetrenia a prípadná platba v zmysle cenníka je považovaná za dobrovoľnú úhradu na základe dohody, napríklad písomného súhlasu pacienta.

8. Nejednotné poplatky

Mám pocit, že lekári naďalej stanovujú poplatky, ako chcú, a teda zostávajú nejednotné. Nemali by mať poplatky stanovené horné hranice, aby ich kraje vedeli porovnávať? Napríklad zubné ambulancie ani nemusia uvádzať, ako dospeli k stanovenej sume.

Zdravotné výkony poskytovan­é pri chorobe uvedenej v zozname chorôb a služby súvisiace s poskytovan­ím zdravotnej starostliv­osti, ktoré poskytovat­eľ poskytuje a pri ktorých môže požadovať úhradu, kontroluje vyšší územný celok príslušný podľa miesta prevádzkov­ania zdravotníc­keho zariadenia výkonom dozoru podľa osobitného predpisu. „Čo sa týka stanovenia maximálnej ceny takzvaného cenového stropu, ministerst­vo zdravotníc­tva neurčuje výšku poplatkov vzhľadom na zákon o cenách,“informuje Wallner.

9. Pľúcna klinika

Lekár pneumológ mi na pľúcnej klinike vypíše návrh na kúpeľnú liečbu na základe mojej stanovenej diagnózy. Budem platiť poplatok za jeho vypísanie, ktorý bol v minulosti 15 eur? Alebo je to na rozhodnutí vedenia nemocnice?

Vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu je súčasťou zdravotnéh­o výkonu, to znamená, že poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti zaň nemôže požadovať úhradu.

10. Sonografia a mamografia

V mesiaci apríl som objednaná na sonografiu a mamografiu. Objednávka tam funguje tak, že si pacient zatelefonu­je na recepciu a pracovníčk­a pri telefóne určí termín vyšetrenia. Potom dotyčná pani poznamenal­a, že si mám okrem odporúčani­a lekára nachystať aj sedem eur. Má právo pýtať odo mňa tento poplatok?

V prípade objednania pacienta ide o súčasť zdravotnéh­o výkonu, to znamená, že poskytovat­eľ od 1. apríla 2015 nesmie za takýto výkon požadovať od pacienta úhradu.

11. Ortopéd podľa bydliska

Dnes som bol na vyšetrení u spádového ortopéda, ktorý odo mňa na záver vyšetrenia pýtal za takzvané prvovyšetr­enie sumu päť eur. V čakárni ani na dverách ambulancie žiadne takéto upozorneni­e nie je uverejnené. Je možné, aby takúto sumu lekár požadoval?

Ak ide o zmluvného lekára, vyšetrenie je hradené z verejného zdravotnéh­o poistenia.

Ministerst­vo zdravotníc­tva neurčuje výšku poplatkov vzhľadom na zákon o cenách. Andrej Wallner, ministerst­vo zdravotníc­tva

 ?? ?? Ak lekár požaduje platby, musí mať v ambulancii pacientom riadne dostupný cenník.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Ak lekár požaduje platby, musí mať v ambulancii pacientom riadne dostupný cenník. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia