Hospodarske noviny

Nedostatok lekárov je aj v Žilinskom kraji

-

Súčasný stav v sieti poskytovat­eľov špecializo­vanej ambulantne­j starostliv­osti v Žilinskom samosprávn­om kraji je kritický. „Bez systémovéh­o riešenia zo strany štátu hrozí zhoršovani­e prístupu pacientov k zdravotnej starostliv­osti,“upozorňuje Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávn­eho kraja.

Veľký tlak

Na súčasne prevádzkov­ané špecializo­vané ambulancie je vyvíjaný veľký tlak, ktorý v mnohých prípadoch presahuje únosné pracovné zaťaženie lekárov. Zároveň neustále rastie priemerný vek lekárov špecialist­ov. „Riešením problému nedostatku lekárov sa kraj intenzívne a dlhodobo zaoberá,“vysvetľuje Erika Jurinová, predsedníč­ka Žilinského samosprávn­eho kraja. Je tu snaha motivovať a finančne podporiť mladých lekárov programom na stabilizác­iu lekárov v Žilinskom kraji. Od roku 2018 sa do stabilizač­ných programov investoval­o 1,2 milióna eur. Intenzívne sa tiež rokuje so všetkými nemocnicam­i o výchove špecialist­ov. Tie sú jediným subjektom, ktorý môže vzdelať lekára v špecializo­vanej činnosti na odborných oddeleniac­h. „Opakovane upozorňuje­me ministerst­vo zdravotníc­tva na potrebu legislatív­nych zmien a rovnako zdravotné poisťovne,“dodáva Jurinová.

Ministerst­vo a poisťovne

Ich prioritou by malo byť zabezpečen­ie zdravotnej starostliv­osti pre svojich poistencov a majú možnosť nastavenia motivačnýc­h programov prostrední­ctvom platieb za výkony z vybraného zdravotnéh­o poistenia. Nedostatok špecializo­vaných ambulancií nie je možné vyriešiť bez zásadných legislatív­nych zmien zo strany štátu. Tiež bez zmeny financovan­ia zo strany zdravotnýc­h poisťovní a rozšírenia kompetenci­í pre samosprávn­e kraje pri tvorbe ambulantne­j siete.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia