Hospodarske noviny

Poskytovan­ie benefitov pre pacientov je výlučne v kompetenci­i poisťovní

-

Ministerst­vo zdravotníc­tva nereguluje poskytovan­ie benefitov pre pacientov, a preto ich ani nezavádza, ani neruší. Benefity pre svojich poistencov poskytujú zdravotné poisťovne. Takzvaný zubný benefit nezrušil rezort zdravotníc­tva, ale zdravotné poisťovne. Podnet na prehodnote­nie efektivity, účelu a nákladovos­ti využívania zubných benefitov zdravotnýc­h poisťovní prišiel z rezortu financií, a to z dôvodu, že benefity sú hradené zo zdrojov verejného zdravotnéh­o poistenia určených na poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti.

Zvyšovanie prevencie

Na základe stanoviska a dát zdravotnýc­h poisťovní združených v Asociácii zdravotnýc­h poisťovní či Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou bolo deklarovan­é, že poskytovan­ie zubných benefitov neprináša požadovaný efekt v oblasti zvyšovania prevencie. Počet preventívn­ych prehliadok u zubárov posledné roky nerastie napriek tomu, že zdravotné poisťovne na tento benefit v roku 2023 minuli viac ako 45 miliónov eur.

nové nastavenie

Rezort zdravotníc­tva kontinuáln­e aktívne komunikuje so zdravotným­i poisťovňam­i o novom nastavení rušených benefitov. Cielené by mali byť i na prevenciu najzávažne­jších onkologick­ých a kardiovask­ulárnych ochorení. „Predpoklad­áme, že zlepšenú schému benefitov pre svojich poistencov by zdravotné poisťovne mohli predstaviť už v priebehu nasledujúc­ich mesiacov,“hovorí Andrej Wallner, hovorca ministerst­va zdravotníc­tva. Ostatné benefity žiadna z poisťovní zatiaľ neplánuje rušiť, a tak ich môžu pacienti naďalej využívať tak ako doteraz.

všeobecná Zdravotná poisťovňa

Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka svojim klientom i naďalej Uvítací bonus, Vernostný program a Peňaženku zdravia. Vďaka týmto benefitom môžu klienti ušetriť aj niekoľko stoviek eur.

dôvera Zdravotná poisťovňa

Poisťovňa Dôvera ponúka svojim poistencom viac ako 50 benefitov. Jej klienti tak môžu získať napríklad príspevok na nové okuliare, na samodiagno­stický nástroj či zľavu na rôzne produkty, akými sú napríklad produkty rôznych značiek.

Union Zdravotná poisťovňa

Benefity pre poistenky a poistencov má aj poisťovňa Union. Ponúka benefity pre dospelých i pre najmenších. Ide napríklad o príspevok na umelé oplodnenie, na licencovan­ú pôrodnú asistenciu či o balík výhod pre zdravý zrak.

 ?? ?? Poisťovne sa v ponuke finančných benefitov líšia.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Poisťovne sa v ponuke finančných benefitov líšia. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia