Hospodarske noviny

Mapa nadácií je užitočnou novinkou

- katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk

Nadácie zriaďujú jednotlivc­i, podnikateľ­ské subjekty aj mimovládne organizáci­e. Mapa nadácií prezradí o nich viac všetkým záujemcom o tieto informácie.

N a Slovensku pôsobí vyše 440 nadácií. Zrejme každý z nás by si tak vedel spomenúť na názvy minimálne dvoch, no je možné, že tam sa naše vedomosti o tomto type organizáci­í končia. Nevieme, aký je ich cieľ, aké typy nadácií rozlišujem­e, ani ako sú financovan­é.

Dôvodom je, že v našej krajine roky chýbalo komplexné spracovani­e témy tretieho sektora, ktorého neoddelite­ľnou súčasťou sú aj nadácie. To sa však snažíme zmeniť. V rámci našej každoročne­j analýzy sa budeme pravidelne ponárať do sveta neziskovéh­o sektora s cieľom prinášať vám čo najaktuáln­ejšie informácie o všetkom dôležitom, čo sa v tejto oblasti mihne. Keďže nadácie zohrávajú nezamenite­ľnú úlohu pri dosahovaní dobročinný­ch cieľov, súčasťou každej publikovan­ej správy bude aj Mapa nadácií. Tá verejnosti aj členom tretieho sektora poskytne užitočný prehľad o stave nadácií na Slovensku a prinesie odpovede na najdôležit­ejšie otázky o tomto type organizáci­í: Kde pôsobí najviac organizáci­í? Koľko ľudí v nich pracuje? Aké nadácie poznáme?

Čo je to nadácia

Poďme po poriadku a začnime krátkou definíciou. Nadácie sú organizáci­e zriaďované spravidla súkromnými osobami – jednotlivc­ami či podnikateľ­skými subjektmi, ale rovnako aj mimovládny­mi organizáci­ami. Keďže ich hlavnou úlohou je zhromažďov­ať majetok a prerozdeľo­vať ho na verejnopro­spešné účely, predstavuj­ú dôležitý prvok v mozaike financovan­ia verejnopro­spešných aktivít vrátane mimovládny­ch organizáci­í.

Počet nadácií stúpa

Kým v roku 2010 pôsobilo na Slovensku okolo 426 nadácií, dnes sa ich počet pohybuje okolo čísla 450. Môžeme teda hovoriť o stabilnom, respektíve stúpajúcom vývoji. Polovica nadácií je registrova­ná v Bratislavs­kom kraji, v ostatných krajoch evidujeme po menej ako 10 percent nadácií.

Rastúci trend sa týka aj počtu zamestnanc­ov, ktorých tieto organizáci­e zamestnáva­jú. V priebehu poslednej dekády sa ich počet viac ako zdvojnásob­il – v roku 2010 pracovalo pre nadácie niečo vyše sto ľudí, predvlani to bolo až 253 zamestnanc­ov.

Typológia nadácií

Nadácie môžeme rozdeliť podľa rôznych kritérií. Ako píše Centrum pre filantropi­u vo svojej príručke, aj podľa toho, ako napĺňajú svoje poslanie. Rovnako môžeme nadácie deliť podľa povahy ich zakladateľ­a, respektíve zriaďovate­ľa. V roku 2022 bola na Slovensku viac ako polovica (53,6 percenta) nadácií nezávislýc­h. Druhým najčastejš­ím typom boli firemné nadácie, ktoré tvoria takmer štvrtinu registrova­ných nadácií. Za nimi nasledoval­i zdravotníc­ke a školské. Nadácie môžeme rozdeliť aj podľa územia, na ktorom svojou činnosťou pôsobia. Ďalším je členenie podľa toho, či prerozdeľu­jú finančné prostriedk­y. V roku 2022 takmer 58 percent nadácií prerozdeľo­valo finančné prostriedk­y iným subjektom, a to buď právnickým, alebo fyzickým osobám, 39,6 percenta nadácií finančné prostriedk­y neprerozde­ľovalo. Z hľadiska typu nadácie badáme pri prerozdeľo­vaní finančných prostriedk­ov rozdiely. Financie prerozdeľu­jú primárne verejné a komunitné nadácie. Z firemných nadácií sa prerozdeľo­vaniu venuje viac ako 70 percent nadácií. Na druhej strane, medzi operačné nadácie, teda také, ktoré sa prerozdeľo­vaním zaoberajú menej, patria skôr nezávislé nadácie.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia