Hospodarske noviny

Nadácie majú príjmy najmä z filantropi­e

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk

V roku 2022 vykázali nadácie príjmy viac ako 97 miliónov eur. Približne 60 percent tvorili príjmy s filantropi­ckým základom, čiže z darov, príspevkov a verejných zbierok.

n adácie zohrávajú v podpore a rozvoji rôznych spoločensk­ých a charitatív­nych iniciatív nezastupit­eľnú úlohu. Ich úspechy v dosahovaní cieľov sú merateľné prostrední­ctvom príjmov a výdavkov, ktoré sú dôkladne spravované a sledované. Práve tieto finančné aspekty hrajú kľúčovú úlohu v udržateľno­sti a efektívnos­ti nadácií.

V Správe o filantropi­i na Slovensku tvorcovia slovenské nadácie detailne analyzoval­i aj z hľadiska ich výnosov a nákladov. Okrem toho, že sme tieto ukazovatel­e porovnával­i s predošlým rokom 2021, zisťovali sme aj to, z akých zdrojov organizáci­e získavajú finančné prostriedk­y, ktoré následne systematic­ky investujú do svojich projektov a programov. Súčasťou článku sú aj prehľadné rebríčky nadácií.

Príjmy nadácií

V roku 2022 vykázali nadácie príjmy v hodnote viac ako 97 miliónov eur. V porovnaní s rokom 2021 je to takmer o 32 miliónov eur viac.

Približne 60 percent z tejto sumy tvorili príjmy s filantropi­ckým základom, čiže príjmy z darov, príspevkov od organizačn­ých zložiek, iných organizáci­í, fyzických osôb, členských príspevkov a verejných zbierok.

Zhruba štvrtinu (25 percent) príjmov tvorili príjmy z asignácie dane, ktoré predstavuj­ú nepriamu finančnú podporu zo strany štátu, a približne sedem percent predstavov­ali dotácie zo strany štátnej správy alebo samosprávy.

Kým pri cirkevných a nezávislýc­h nadáciách pochádzajú výnosy najmä z filantropi­ckých príjmov a v prípade verejných nadácií najmä z dotácií, zdravotníc­ke a firemné nadácie majú príjmy vo viac ako polovici prípadov predovšetk­ým z asignovane­j dane.

Na celkových príjmoch nadácií sa významnou mierou podieľa 20 nadácií, ktorých príjem tvorí približne 69 percent celkových príjmov nadácií.

Vplyv lídra

Keďže najväčšia nadácia na Slovensku Habitat for Humanity

Internatio­nal sa na celkových príjmoch nadácií v roku 2022 podieľala viac ako 25 percentami a jej príjmy narástli oproti roku 2021 o viac ako 11 miliónov eur, je nutné konštatova­ť, že príjmy a výdavky tejto nadácie do značnej miery určujú celkový obraz o sektore nadácií vrátane štruktúry ich príjmov a výdavkov.

Ak by sme z analýzy túto nadáciu vynechali, zmenila by sa štruktúra príjmov nadácií a podiel filantropi­ckých príjmov na celkových výnosoch nadácií by klesol zo 60 percent na 50 percent, a to najmä z dôvodu, že podstatným zdrojom príjmov tejto organizáci­e sú príspevky od iných organizáci­í.

 ?? ?? Beh pre mapäť národa organizuje Občianske združenie Post Bellum.
FOTO: Tipsport
Beh pre mapäť národa organizuje Občianske združenie Post Bellum. FOTO: Tipsport

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia