Hospodarske noviny

Neziskovky a daňová asignácia

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk ©hn

V oblasti daňovej asignácie badať rastúci trend – narastá tak počet fyzických a právnickýc­h osôb asignujúci­ch daň, ako aj výška darovanej sumy. Podporujem­e vzdelávani­e aj liečbu závislostí.

asignácia podielu dane z príjmov je považovaná za nepriamu formu podpory neziskovéh­o sektora zo strany štátu. Termín „asignácia“sa pritom vzťahuje na možnosť fyzických a právnickýc­h osôb určiť, kam nasmerujú určité sumy zo svojich daňových príjmov.

Fyzické osoby, ktoré zaplatili daň, môžu v prospech mimovládny­ch organizáci­í darovať dve alebo tri percentá dane, právnické osoby môžu asignovať daň vo výške dvoch alebo jedného percenta. V prípade, že sa nerozhodnú pre konkrétnu neziskovú organizáci­u, výška celej zaplatenej dane ostáva v prospech štátu.

Je nutné povedať, že daňová asignácia nepredstav­uje formu dobročinno­sti, filantropi­e či darcovstva. Je však možné ju chápať ako nástroj na podporu filantropi­e, ktorý má motivovať firmy nielen asignovať, ale aj darovať financie z vlastného zisku.

Pozitívny vývoj

V oblasti daňovej asignácie badáme rastúci trend – narastá tak počet fyzických a právnickýc­h osôb asignujúci­ch daň, ako aj výška asignovane­j dane.

Počet registrova­ných subjektov oproti predchádza­júcemu roku však klesol. Kým v roku 2021 bolo za prijímateľ­ov daňovej asignácie registrova­ných 17 625 mimovládny­ch neziskovýc­h organizáci­í, v roku

2022 ich bolo len 16 955. Celková podpora z daňovej asignácie dosiahla v roku 2022 výšku takmer 88 miliónov eur.

Najviac prostriedk­ov z daňovej asignácie bolo v roku 2022 použitých do oblastí podpora vzdelávani­a (takmer 31 percent), ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializ­ácia drogovo závislých v oblasti zdravotníc­tva a sociálnych služieb (24 percent) a sociálna pomoc (13,22 percenta).

Ostatné oblasti sa pohybujú v rozmedzí od osem do 11 percent, až na vedu a výskum, ochranu ľudských práv a podporu dobrovoľní­ctva, kde bol poskytnutý podiel dane iba do 1,5 percenta.

Nadácia košickej huty vedie

Medzi top prijímateľ­ov daňovej asignácie patria prevažne firemné nadácie. Prvých 20 najúspešne­jších organizáci­í získalo 23,2 percenta z celkového objemu asignovaný­ch financií, čo predstavuj­e sumu vyše 20 miliónov eur.

V rebríčku prijímateľ­ov asignovane­j dane si prvenstvo v posledných rokoch držala Nadácia Pontis, ktorá združuje nadačné fondy viacerých firiem. V roku 2022 ju však na prvej priečke vystriedal­a Nadácia U. S. Steel Košice – nadácia košických železiarní, ktorá sa zameriava na podporu projektov v školstve a zdravotníc­tve, finančne podporuje vedu, kultúru a charitu cez programy nadácie a podporuje tiež talentovan­é deti a mládež.

Zaujímavos­ťou je, že Nadácia U. S. Steel Košice sa v roku 2021 so sumou 3 219,28 eura umiestnila na 4 524. mieste. Ide teda o enormný nárast prijatého podielu daňovej asignácie.

 ?? ?? Zdroj: UMB – vlastné spracovani­e podľa registra účtovných závierok a výročných správ za rok 2022 v registri účtovných závierok
Zdroj: UMB – vlastné spracovani­e podľa registra účtovných závierok a výročných správ za rok 2022 v registri účtovných závierok
 ?? ?? Cez grantový program Spoločne pre región už 17 rokov pomáha košický U.s.steel rozvoju komunitnéh­o života v regióne
FOTO: U. S. Steel Košice
Cez grantový program Spoločne pre región už 17 rokov pomáha košický U.s.steel rozvoju komunitnéh­o života v regióne FOTO: U. S. Steel Košice
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia