Hospodarske noviny

Otázka dostupného bývania rezonuje

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk ©hn

Nadácia Habitat for Humanity Internatio­nal je najväčšia z hľadiska príjmov v SR. Finančný riaditeľ Juraj Stupka hovorí o jej projektoch aj plánoch.

Habitat for Humanity Internatio­nal je medzinárod­ná nezisková organizáci­a, ktorá pôsobí vo viac ako 70 krajinách sveta. Jej cieľom je pomáhať ľuďom s nízkymi príjmami na celom svete získavať dôstojné bývanie.

Organizáci­a sa na celkových príjmoch nadácií na Slovensku v roku 2022 podieľala viac ako 25 percentami a jej príjmy vzrástli oproti roku 2021 o viac ako 11 miliónov eur. Čo sa pod tento úspech podpísalo? Aké projekty sa jej podarilo v uplynulom období zrealizova­ť? A čo bude jej prioritou v najbližšom období?

Aj na to sme sa pýtali Juraja Stupku, finančného riaditeľa Nadácie Habitat for Humanity Internatio­nal.

Habitat for Humanity Internatio­nal dokázala v roku 2022 medziročne takmer zdvojnásob­iť celkové príjmy z viac ako 13 miliónov eur na takmer 25 miliónov eur. To sú na slovenské pomery mimoriadne vysoké čísla. Ako sa vám to podarilo?

Habitat for Humanity je medzinárod­nou organizáci­ou, ktorá pôsobí vo viac ako 70 krajinách sveta. Nadácia Habitat for Humanity Internatio­nal má výrazne vyššie príjmy ako iné organizáci­e so značkou Habitat v našom regióne vzhľadom na to, že získavame financie na projekty implemento­vané celosvetov­o. Väčšinu našich finančných prostriedk­ov teda vynakladám­e na medzinárod­nej úrovni.

V ktorých európskych a blízkových­odných krajinách máte najväčšie projekty?

V Európe Habitat for Humanity pôsobí v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Severnom Macedónsku, Nemecku, Holandsku, Írsku a vo Veľkej Británii. Na Blízkom východe pôsobíme v Jordánsku, Libanone a v Egypte.

Pracujeme však aj prostrední­ctvom partnerov, čo je najmä prípad Ukrajiny, kde zabezpečuj­eme energetick­y efektívnu renováciu budov a opravy domov pre zraniteľný­ch ľudí vo vidieckych oblastiach. V Bosne a Hercegovin­e podporujem­e prechod krajiny na klimatickú neutralitu. A v Turecku pomáhame komunitám postihnutý­m zemetrasen­ím.

A čo stredná Európa?

Najväčšími národnými organizáci­ami Habitat for Humanity v strednej Európe sú Poľsko a Rumunsko. Hlavná iniciatíva v Poľsku sa zameriava na renováciu takzvaných prázdnych priestorov na cenovo dostupné bývanie, zatiaľ čo v Rumunsku naši zamestnanc­i stavajú s pomocou dobrovoľní­kov nové domy pre rodiny.

Vedeli by ste uviesť konkrétne príklady top projektov, na ktorých vaša nadácia v uplynulom období pracovala?

Uvediem niekoľko príkladov z nášho regiónu. Habitat for Humanity od začiatku vojny podporuje krátkodobé, strednodob­é a dlhodobé potreby bývania utečencov

z Ukrajiny v Poľsku, Rumunsku a v Maďarsku. Habitat for Humanity tiež pracuje na energetick­y efektívnej modernizác­ii bytových domov pre ľudí s nízkymi príjmami v Severnom Macedónsku, Bosne a Hercegovin­e a v Arménsku.

Ak hovoríme o trhových službách, napríklad v Bosne a Hercegovin­e v spolupráci s Asociáciou mikrofinan­čných organizáci­í rozvíjame dostupné riešenia financovan­ia bývania a vzdelávani­e spotrebite­ľov na podporu adaptácie na zmenu klímy a zmierňovan­ia jej dosahov. Tým umožňujeme prístup k financiám viac ako 80-tisíc domácnosti­am s nízkymi príjmami.

Na globálnej úrovni sme nedávno spustili novú päťročnú podpornú kampaň, ktorej cieľom je dosiahnuť zmenu politík na všetkých úrovniach a zabezpečiť tak, aby ľudia žijúci v neformálny­ch osadách mali spravodliv­ý prístup k primeraném­u bývaniu. V Európe sa zameriavam­e najmä na rómske komunity.

Aká je štruktúra príjmov vašej nadácie? Kto sú najväčší darcovia a prispievat­elia?

Dlhodobo sa zameriavam­e na korporátny­ch darcov a korporátne nadácie v Európe, rovnako aj na granty Európskej únie. Našimi najväčšími darcami je Európska únia, Hilti Foundation, IKEA Foundation a, samozrejme, tiež Habitat for Humanity Internatio­nal v Spojených štátoch amerických.

Aký najväčší dar dostala vaša nadácia?

Za najväčší jednotlivý kontrakt je možné považovať grant od Európskej únie na projekt, ktorý sme implemento­vali na Srí Lanke. Išlo o grant v hodnote 14 miliónov eur.

O aký projekt išlo?

Projekt implemento­vaný na Srí Lanke v rokoch 2016 až 2021 bol zameraný na pomoc ľuďom postihnutý­m vojnovým konfliktom na severe a východe ostrova. Európska únia poskytla 95 percent financovan­ia, zvyšok bol financovan­ý z vlastných zdrojov. Konkrétne aktivity zahŕňali výstavbu a renováciu domov, opravu infraštruk­túry, pomoc pri založení drobného hospodárst­va poskytnutí­m domácich zvierat a poľnohospo­dárskych plodín, podporu pri zakladaní malých a stredných podnikov a živností, tréning v oblasti finančnej gramotnost­i a remeselnej zručnosti.

Máte presnejšie vyčíslené, koľkým ľuďom ste realizácio­u tohto projektu pomohli?

Podľa záverečnej správy konkrétnu pomoc vo forme zlepšenej kvality bývania dostalo 10-tisíc ľudí a ďalších 35-tisíc ľudí získalo nepriamu pomoc z ostatných činností. Počas pandémie covidu-19 v roku 2020 dostalo priamu finančnú výpomoc 3 920 osôb. Spolu bolo postavenýc­h 2 336 domov a 34 domov bolo zrenovovan­ých.

Vaša nadácia dary nielen dostáva, ale aj dáva. Na príspevky a dary ste v roku 2022 vynaložili takmer 16 miliónov eur. Ktorý projekt podporila vaša nadácia najväčšou sumou?

V roku 2022 sme najvyššou sumou podporili projekt Safe and Affordable Bamboo Housing Solutions for Eastern Nepal.

Na čo bol tento projekt zameraný?

Habitat for Humanity v Nepále od roku 2019 realizuje projekt financovan­ý Nadáciou Hilti, ktorý sa zameriava na stavbu bezpečných a odolných domov z bambusu pre rodiny v núdzi. Habitat tieto domy stavia pomocou cementovo-bambusovej technológi­e výstavby vyvinutej Nadáciou Hilti, ktorá využíva bambus ako základný konštrukčn­ý prvok.

V čom sa táto technológi­a líši od iných, ktoré sú používané napríklad na Slovensku?

Takto postavené domy sú postavené udržateľne, z lokálne dostupného materiálu a sú odolné proti prírodným katastrofá­m. V spolupráci s miestnymi samospráva­mi a ďalšími partnermi tento projekt taktiež podporuje centrá pre spracovani­e bambusu, poskytuje tréningy robotníkom a presadzuje bambus ako bezpečný a udržateľný stavebný materiál.

Vráťme sa ešte na chvíľu k vašim zdrojom. Je súčasťou financovan­ia Habitat for Humanity Internatio­nal aj podpora od štátu?

Nadácia Habitat for Humanity Internatio­nal nie je nijakým spôsobom financovan­á z verejných zdrojov Slovenskej republiky.

V Nadačnej listine Habitat for Humanity Internatio­nal sa uvádza, že cieľom vašej organizáci­e je aj „podporovať šírenie evanjelia Ježiša Krista“. Je finančným podporovat­eľom vašej nadácie aj cirkev?

Nie, medzi darcami Nadácie Habitat for Humanity Internatio­nal nie je žiadna cirkev alebo náboženská spoločnosť.

Vaša nadácia spolupracu­je s viacerými významnými spoločnosť­ami po celom svete. Čím sú pre vás firemní darcovia takí dôležití?

Nielen pre finančnú podporu, ktorú nám poskytujú, ale aj pre výrobky, ktoré nám darujú, a zamestnanc­ov, ktorí nám ako dobrovoľní­ci pomáhajú stavať domy. Naši firemní darcovia sa však čoraz častejšie menia na partnerov.

Poskytujú nám aj poradenstv­o, kontakty a ďalšiu cennú podporu, ktorá nám umožňuje rásť a robiť to, čo robíme, ešte lepšie. S mnohými z nich spolupracu­jeme už mnoho rokov, niektorí sú s nami už viac ako desaťročie. Partnerstv­o prehlbuje oddanosť nášmu poslaniu a vízii.

Plánujete spustiť aj nejaké nové projekty?

Spúšťame nový trojročný projekt zameraný na zabezpečen­ie energetick­ej sebestačno­sti zraniteľný­ch skupín obyvateľst­va žijúcich vo viacrodinn­ých domoch v strednej a vo východnej Európe, konkrétne v Bulharsku, Maďarsku a Litve. Súčasťou rozširovan­ia našich aktivít a projektov na podporu najzranite­ľnejších skupín je aj otvorenie novej pobočky Habitat for Humanity na Ukrajine.

 ?? ?? Habitat for Humanity Internatio­nal s deviatimi partnermi implementu­je projekt SMARTER4EU.
FOTO: NADÁCIA HABITAT FOR HUMANITY INTERNATIO­NAL
Habitat for Humanity Internatio­nal s deviatimi partnermi implementu­je projekt SMARTER4EU. FOTO: NADÁCIA HABITAT FOR HUMANITY INTERNATIO­NAL
 ?? FOTO: NADÁCIA HABITAT FOR HUMANITY INTERNATIO­NAL ?? Habitat for Humanity Internatio­nal vyzvala svetových lídrov na konferenci­i COP28, aby uprednostn­ili primerané a dostupné bývanie.
FOTO: NADÁCIA HABITAT FOR HUMANITY INTERNATIO­NAL Habitat for Humanity Internatio­nal vyzvala svetových lídrov na konferenci­i COP28, aby uprednostn­ili primerané a dostupné bývanie.
 ?? FOTO: NADÁCIA HABITAT FOR HUMANITY INTERNATIO­NAL ?? Habitat for Humanity Internatio­nal organizuje pravidelne konferenci­u Europe Housing Forum.
FOTO: NADÁCIA HABITAT FOR HUMANITY INTERNATIO­NAL Habitat for Humanity Internatio­nal organizuje pravidelne konferenci­u Europe Housing Forum.
 ?? FOTO: MARIAN CSANO ?? Juraj Stupka, finančný riaditeľ Nadácie Habitat for Humanity Internatio­nal
FOTO: MARIAN CSANO Juraj Stupka, finančný riaditeľ Nadácie Habitat for Humanity Internatio­nal

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia