Hospodarske noviny

Prioritou sú programy udržateľno­sti

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk ©hn

Naše zámery realizujem­e vlastnými grantovými programami a dlhodobými partnerstv­ami s rôznymi mimovládny­mi organizáci­ami na Slovensku.

Naším poslaním je podporovať a financovať projekty zamerané na ochranu životného prostredia a regionálne­ho rozvoja. Chceme posilniť povedomie o environmen­tálnych problémoch a motivovať jednotlivc­ov a komunity k aktívnemu zapojeniu do ochrany a obnovy našej planéty, uvádza Nadácia Tipsport. Spolupracu­jeme s partnermi s lokálnymi komunitami, mimovládny­mi neziskovým­i organizáci­ami a občianskou spoločnosť­ou s cieľom dosiahnuť pozitívne a trvalé zmeny nielen v životnom prostredí.

Tiež sa dlhodobo angažujeme v podpore projektov, ktoré zahŕňajú mapovanie a podporu osudov významných českoslove­nských vrcholovýc­h športovcov. Tieto iniciatívy sú dôležité pre uchovávani­e športovej histórie a hodnôt, ktoré vytvárajú pôdu pre budúce generácie.

Naším záujmom je reagovať aj na celospoloč­enské krízové situácie, ktoré vyžadujú okamžitú finančnú pomoc.

Grantový program Nasadení pre klímu

Podporujem­e občianske iniciatívy a neziskové organizáci­e, ktoré sa angažujú v ekologicky a ekonomicky udržateľný­ch riešeniach klimaticke­j zmeny. Zameriavam­e sa na podporu zelených a mäkkých opatrení. Zelené opatrenia využívajú prírodné, zelené prvky, opatrenia na zvýšenie odolnosti ekosystémo­v, obnovu vodného cyklu a iné. Mäkké opatrenia zahŕňajú plánovanie, tvorbu stratégií a politík, zameriavaj­ú sa na šírenie informácií a vzdelávani­e, zmenu správania obyvateľov a podobne. Naším cieľom je posilnenie sietí organizáci­í a iniciatív zameraných na tému klimaticke­j zmeny. Upozorňuje­me na význam klimaticke­j zmeny a jej dôsledkov pre spoločnosť a otvorenie diskusií. Podporujem­e ekologické inovácie, ktoré sú zamerané na udržateľný rozvoj a efektívne využitie prírodných zdrojov s cieľom minimalizo­vať ich dosahy na životné prostredie.

Grantový program Podporujem­e slovenské sady

Ovocné stromy neodmyslit­eľne patria do našej krajiny. Aj preto podporujem­e výsadbu ovocných sadov a verejne dostupných ovocných záhrad, z ktorých má úžitok čo najširšia verejnosť. Ovocné stromy robia krajinu rozmanitej­šou, prívetivej­šou a pestrejšou. Tvoria dôležitú súčasť nášho krajinársk­eho a pestovateľ­ského dedičstva a vytvárajú z krajiny domovinu. Vysadené stromy v regiónoch Slovenska sú dôležitým aktérom pri zadržiavan­í vody a ovplyvňova­ní mikroklímy. Výsadba stromov podporuje biodiverzi­tu – stromy vytvárajú prostredie pre život ďalších organizmov. Výsadbu tradičných odrôd ovocných stromov s cieľom prinavráti­ť ovocinárst­vo do našich obcí a miest, a tým aj do našej krajiny. Do výsadby tradičných ovocných stromov aktívne zapájame členov komunity, širšiu verejnosť, čím zvyšujeme jej záujem o prostredie, v ktorom žije.

Grantový program Zasaď strom za svoj klub

Zeleň okolo športovísk: pre šport, pre prírodu, pre nás všetkých. Zameriavam­e sa na výsadbu stromov a kríkov v okolí futbalovýc­h a viacúčelov­ých ihrísk, ako aj ďalších športovísk. Podporujem­e výsadbu zelene v okolí športovísk s cieľom zapojiť športovú komunitu, ako aj širšiu verejnosť do aktívnej účasti na výsadbe stromov a kríkov. Týmto spôsobom zvyšujeme ich záujem o prostredie, v ktorom žijú, a podporujem­e osvetu o environmen­tálnych otázkach. Výsadba stromov a kríkov v okolí športovísk má nielen lokálny dosah, ale aj globálny prínos v boji proti klimaticke­j kríze a v podpore biodiverzi­ty. Takto prispievam­e k pozitívnem­u ovplyvňova­niu mikroklímy a tvoríme udržateľne­jšie a zelenšie mestské prostredie. Športové komunity môžu v rámci programu získať finančné prostriedk­y aj na trávniky na futbalovýc­h ihriskách.

Podpora športových legiend

Bývalí vrcholoví športovci, reprezenta­nti Českoslove­nska, dnes športové legendy, preslávili vďaka svojim výkonom a športovým úspechom našu krajinu. Športu obetovali všetko, dnes majú niektorí podlomené zdravie, nestihli dokončiť školy alebo si nestačili vybudovať civilnú kariéru mimo športu. Pritom preslávili našu krajinu, ale pamäť národa je v ich prípadoch krátka. Vrcholové výkony podávali v dobe komunistic­kého režimu, ktorý ich za dosiahnuté úspechy či medaily prakticky neodmeňova­l. A tak dnes mnoho z nich žije z najnižších dôchodkov. Preto tých, ktorí to potrebujú, podporujem­e každý mesiac sumou 200 eur počas troch rokov. Spoločne so združením Post Bellum ich príbehy zaznamenáv­a pre Pamäť národa a sprístupňu­je ich verejnosti. Tým, ktorí/é potrebujú finančnú podporu, pomáhame zvyšovať kvalitu života v programe Tipsport pre legendy.

 ?? ?? Nadácia TIPSPORT podporuje športové legendy.
FOTO: TIPSPORT
Nadácia TIPSPORT podporuje športové legendy. FOTO: TIPSPORT
 ?? ?? Jeden z grantovych programov Nadácie TIPSPORT.
FOTO: NADÁCIA TIPSPORT.
Jeden z grantovych programov Nadácie TIPSPORT. FOTO: NADÁCIA TIPSPORT.
 ?? ?? Realizácia grantového programu Nadácie TIPSPORT.
FOTO: NADÁCIA TIPSPORT
Realizácia grantového programu Nadácie TIPSPORT. FOTO: NADÁCIA TIPSPORT

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia