Hospodarske noviny

Pravidelné dary pomáhajú stabilite

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk

K prednostia­m darcovskej platformy patrí vlastná darovacia stránka, možnosť zbierať peniaze cez výzvy či úľava od administrá­cie.

Manažérka DARUJME.SK Zuzana Behríková v rozhovore vysvetľuje, prečo je pre mimovládne organizáci­e efektívnej­šie získavať peniaze cez darcovskú platformu než po vlastnej osi. „Nemusia nič riešiť s bankami či s programáto­rmi, môžu sa sústrediť len na komunikáci­u a napĺňanie poslania svojej organizáci­e,“približuje.

Organizáci­ám sa vlani prostrední­ctvom vašej platformy podarilo získať viac ako 6,6 milióna eur od viac ako 70-tisíc individuál­nych a firemných darcov. Ako hodnotíte tento výsledok?

Rok 2023 hodnotíme ako veľmi úspešný, pretože sa potvrdzuje dlhodobý trend v tom, že darcom záleží na tom, aby mimovládne organizáci­e fungovali, plnili si svoju úlohu a aby mali dostatok financií na svoju činnosť. DARUJME.SK je určené hlavne na dlhodobú podporu mimovládny­ch organizáci­í a všetky dáta nám ukazujú, že darcovia si čoraz viac uvedomujú, že organizáci­e potrebujú hlavne pravidelnú podporu, ale neváhajú podporiť ich aj jednorazov­o v prípade akejkoľvek výzvy.

Mimovládne organizáci­e od nás v podstate dostávajú všetko pre fundraisin­g pod jednou strechou.

Zuzana Behríková, darujme.sk

Akú úlohu má DARUJME.SK pri darovaní?

DARUJME.SK uľahčuje život mimovládny­m organizáci­ám. Ak sa zaregistru­jú do nášho systému a my ich overíme, že sú transparen­tné, že fungujú tak, ako deklarujú, tak si môžu veľmi jednoducho, doslova za päť minút, vytvoriť darovaciu stránku, ktorú môžu okamžite pustiť do sveta a získavať cez ňu dary. Nemusia nič riešiť s bankami, nemusia nič programova­ť. U nás majú zároveň na jednom mieste všetky informácie o daroch. Môžu sa teda sústrediť hlavne na svoje poslanie.

Musí si každá organizáci­a, ktorá sa zaregistru­je do DARUJME.SK, vytvoriť darovaciu stránku alebo je to ponechané na jej uvážení?

Keď sa organizáci­a zaregistru­je, zvyčajne si vytvorí prvú všeobecnú darovaciu stránku a tú si umiestni na svoju webovú stránku, aby mohla získavať dary.

Náš darcovský systém je veľký a poskytuje služby organizáci­ám od úplne malých mimovládny­ch organizáci­í, ktoré často nemajú ani zamestnanc­ov a fungujú len na dobrovoľní­ckej báze, až po veľké, národné, sofistikov­ané organizáci­e, ktoré majú k dispozícii celé fundraisin­gové oddelenia.

Aké ďalšie výhody prináša organizáci­ám spolupráca s DARUJME.SK?

Nemusia nič riešiť s bankami, nemusia si dohadovať nejaké špeciálne podmienky, nemusia nič riešiť s programáto­rmi, ktorí by museli naprogramo­vať ich vlastnú platobnú bránu na webstránku. Môžu sa sústrediť vyslovene len na komunikáci­u a napĺňanie poslania svojej organizáci­e.

Spomenuli ste, že organizáci­e sa musia najskôr zaregistro­vať do vášho systému a vy ich pred tým, než s nimi nadviažete spoluprácu, overíte. Ako prebieha proces overovania?

Do DARUJME.SK sa v súčasnosti môžu zaregistro­vať mimovládne organizáci­e, ktoré fungujú minimálne dva roky, čiže majú už za sebou nejakú činnosť, majú transparen­tne zverejnené, akí ľudia stoja za organizáci­ou, majú zverejnené informácie o organizáci­i a zároveň o svojej doterajšej činnosti.

Aké ďalšie funkcie okrem darovacích stránok majú možnosť využívať neziskovky, ktoré spolupracu­jú s DARUJME.SK?

Mimovládne organizáci­e od nás v podstate dostávajú všetko pre fundraisin­g pod jednou strechou. Majú tam darovacie stránky, informácie o darcoch a o tom, aké dary, kedy a na akú kampaň darcovia poslali, majú možnosť využívať pravidelné dary. Všetky sumárne informácie si nájdu v podrobných reportoch. Zároveň im poskytujem­e aj možnosť využívať takzvané darcovské výzvy.

Kto ich môže vytvoriť a čo je ich cieľom?

Ide o ďalší nástroj pre mimovládne organizáci­e, ako získavať finančné zdroje. Darcovské výzvy sú v podstate mikrostrán­ky, ktoré si vytvárajú tí najzaniete­nejší podporovat­elia organizáci­e a cez ktoré oni fundraisuj­ú, teda zbierajú peniaze pre danú organizáci­u medzi svojimi známymi. Najčastejš­ie sa využívajú napríklad pri narodeniná­ch, keď si niekto vytvorí takúto darcovskú výzvu a napíše svojim priateľom: „Prosím, nekupujte mi kvety, radšej pošlite peniaze tejto organizáci­i, na ktorej činnosti mi naozaj záleží.“Čoraz častejšie ich na podporu mimovládok používajú aj firmy, ktoré robia zbierky medzi svojimi zamestnanc­ami.

 ?? ?? Zuzana Behríková, manažérka DARUJME.SK.
FOTO: DARUJME.SK
Zuzana Behríková, manažérka DARUJME.SK. FOTO: DARUJME.SK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia