Hospodarske noviny

Do darcovstva sa zapájame viac, volíme zdravie a vzdelanie

-

Bratislava – S cieľom získať obraz o stave darcovstva na Slovensku prebehol v dňoch 31. októbra 2023 až 8. novembra 2023 reprezenta­tívny prieskum na vzorke 1 020 obyvateľov Slovenska starších ako 18 rokov. Zber údajov zabezpečil­a agentúra FOCUS a prieskum sa realizoval metódou osobného dopytovani­a zaznamenáv­aného do elektronic­kého zariadenia (takzvané CAPI). Výber respondent­ov bol realizovan­ý metódou kvótneho výberu, pričom ako kvótne znaky boli použité pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, veľkosť miesta bydliska a kraj bydliska.

Čo motivuje ľudí k darcovstvu? Odpoveď na túto otázku vôbec nie je taká jednoznačn­á, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Každého z nás k nemu vedú iné dôvody. Niekto je úprimne šťastný, pretože mal možnosť potešiť iného človeka. Ďalšieho možno ťažilo svedomie a takýmto spôsobom mu uľavil. Pre niekoho je darovanie póza, ktorá mu umožní pochváliť sa pred ostatnými.

Mohli by sme menovať sto ďalších príčin, prečo sa ľudia rozhodnú pre darcovstvo, no v závere majú všetky jedno spoločné – vedú nás k solidarite, ľudskosti a empatii, vďaka čomu sa z darcovstva stáva dlhodobá investícia do lepšej budúcnosti.

Vrchol online platforiem

Tak ako má každý z nás svoje dôvody, pre ktoré sa rozhodne darovať, má každý z nás aj preferenci­u, ako to urobiť. Z výsledkov reprezenta­tívneho prieskumu agentúry Focus [ZT1] vyplýva, že väčšina Slovákov aj v súčasnosti uprednostň­uje osobné formy darovania – na prvej priečke sa umiestnilo darovanie peňazí prostrední­ctvom verejných zbierok na ulici, ktoré volí vyše polovica Slovákov, za ním nasleduje osobné odovzdanie daru, ktoré preferuje 40 percent opýtaných.

V posledných rokoch však počet registrova­ných verejných zbierok klesá. Kým v roku 2016 bolo celkovo 133 zbierok, predvlani to už bolo iba 121. Najčastejš­ími účelmi zbierok boli ochrana zdravia (17,31 percenta), rozvoj sociálnych služieb, vedy, vzdelania a telovýchov­y (16,42 percenta) a podpora práce s deťmi (13,73 percenta).

V rebríčku top 20 verejných zbierok sa už tradične umiestnili zbierky ako Deň narcisov či Biela pastelka. Vzhľadom na vojnovú krízu na Ukrajine nie je prekvapení­m, že sa do zoznamu dostali aj verejné zbierky zamerané na pomoc susednému štátu. Zo 61 registrova­ných a ukončených zbierok za rok 2022 malo 12 z nich v názve Ukrajina, respektíve pomoc Ukrajine.

 ?? ??
 ?? ?? Asociácia pomoci postihnutý­m APPA umožňuje prispievať cez mobilnú appku konkrétnej osobe.
FOTO: ASOCIÁCIA POMOCI POSTIHNUTÝ­M APPA
Asociácia pomoci postihnutý­m APPA umožňuje prispievať cez mobilnú appku konkrétnej osobe. FOTO: ASOCIÁCIA POMOCI POSTIHNUTÝ­M APPA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia