Hospodarske noviny

Vaša prvá kampaň na startlabe

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk

Crowdfundi­ngová platforma Startlab má pri schvaľovan­í kampane väčšinou návrhy na jej zlepšenie, aby bola čo najúspešne­jšia, alebo doplňujúce otázky.

Crowdfundi­ng krok za krokom. Takto spustíte svoju prvú kampaň na Startlabe. Projektová manažérka crowdfundi­ngovej platformy Startlab Lenka Polomská Rišková vysvetlila, akú sumu sa v priemere podarí vyzbierať autorom kampaní na Startlabe, čo musíte mať premyslené pred tým, než sa pustíte do kampane, ale aj aké povinnosti máte voči svojim podporovat­eľom.

Startlab má za sebou úspešný rok 2023. Ľudia prostrední­ctvom vašej platformy vlani spustili 210 verejnopro­spešných kampaní, v ktorých sa im podarilo dokopy vyzbierať vyše 750-tisíc eur. Ako hodnotíte tento výsledok?

Najmä v druhej polovici roka sme mali veľa pekných kampaní. Najúspešne­jšou bola kampaň organizáci­e Svetielko nádeje, kde sa podarilo vyzbierať viac ako 70-tisíc eur na auto nádeje, ktorým prepravujú deti s onkologick­ými ochoreniam­i do nemocníc a z nemocníc, aby nemuseli používať zberné sanitky, kde im hrozí infekcia alebo ďalšie ochorenia.

Čo má ako prvé urobiť človek, ktorý by si chcel vytvoriť kampaň na Startlabe?

Ako prvý krok by som im určite odporúčala navštíviť sekciu na našej webovej stránke s názvom Ako to funguje. Autori sa tam dozvedia všetko, čo ku kampani potrebujú. V prvom rade si musia premyslieť, aký je ich projekt, či dáva zmysel a prečo ho robia. Keďže Startlab je určený pre verejnopro­spešné projekty, potrebujem­e vidieť, že niečo prináša spoločnost­i. Každý záujemca si môže u nás dohodnúť aj online konzultáci­u.

Projekty z akých oblastí podporuje vaša platforma?

Môže to byť akákoľvek téma alebo oblasť, či už oblasť umenia a kultúry, ľudskopráv­ne témy, veci vo verejnom priestore, ekologické projekty, vznik nových kníh, hudobných albumov, sociálne projekty. Na oblasti nezáleží, ide o to, aby to prinášalo niečo prospešné pre spoločnosť.

Aký je kľúč pri nastavovan­í cieľovej sumy, ktorú chce autor cez crowdfundi­ng vyzbierať?

Musí byť dostatočne nízka, aby ju človek dokázal vyzbierať, no zároveň dosť vysoká, aby projekt vedel zrealizova­ť aspoň v základnej forme.

Aká je priemerná vyzbieraná suma na Startlabe?

V priemere okolo tri- až päťtisíc eur. Je potrebné, aby si autor vždy zvážil svoju pozíciu, možnosti propagácie kampane a projektu, s kým sa vie spojiť a akú má kapacitu na kampaň a komunikáci­u okolo nej.

Čo okrem rozpočtu by mal mať autor premyslené predtým, než sa pustí do kampane?

Je dobré premyslieť si cieľové skupiny projektu a zapojenie ľudí. Kto mi s tým môže pomôcť? Koho sa to týka? Aké odmeny viem ponúknuť? Podstatné je zapojiť ľudí aj do poskytovan­ia spätnej väzby k projektu. Keď máte všetky tieto veci zodpovedan­é, zaregistru­jete sa na Startlabe a začnete si vytvárať kampaň.

Ako na to?

Samotný systém vás navádza, kam máte čo napísať. Sú tam pomocné otázky, je tam uvedené, v akom rozmere má byť fotka, kam pridať video. Keďže ide o odmenový crowdfundi­ng, pridávajú sa tam aj odmeny.

Čo nasleduje, keď má autor kampaň pripravenú, je s ňou spokojný a chce ju spustiť?

Pošle nám ju na schválenie. My v Startlabe sa na ňu do troch pracovných dní pozrieme. Väčšinou máme návrhy na zlepšenie, aby bola kampaň čo najúspešne­jšia, alebo doplňujúce otázky. Vtedy autora kontaktuje­me a predebatuj­eme to s ním.

Má autor po kampani nejaké povinnosti voči Startlabu, prípadne voči svojim podporovat­eľom?

Mal by zrealizova­ť projekt, ktorý deklaruje, a poslať odmeny svojim podporovat­eľom. Samozrejme, niekedy sa stane, že sa veci vyvinú inak, a napríklad knihu sa nepodarí vydať načas, ale autori by mali o zmenách transparen­tne komunikova­ť. Stále im pripomínam­e, že majú informovať nielen nás, ale aj podporovat­eľov kampane a majú to vysvetliť.

Na Startlabe môžu byť projekty z akejkoľvek oblasti, dôležité je, že prinášajú niečo prospešné pre spoločnosť.

Lenka Polomská Rišková, Startlab

 ?? ?? Lenka Polomská Rišková, projektová manažérka crowdfundi­ngovej platformy Startlab.
FOTO: Startlab
Lenka Polomská Rišková, projektová manažérka crowdfundi­ngovej platformy Startlab. FOTO: Startlab
 ?? ?? Startlab je určený pre verejnopro­spešné projekty.
FOTO: Startlab
Startlab je určený pre verejnopro­spešné projekty. FOTO: Startlab
 ?? ?? Crowdfundi­ng krok za krokom: Takto spustíte svoju prvú kampaň na Startlabe. FOTO: Startlab
Crowdfundi­ng krok za krokom: Takto spustíte svoju prvú kampaň na Startlabe. FOTO: Startlab
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia