Hospodarske noviny

Sme oveľa štedrejší ako v minulosti

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk V roku 2024 usporiadal­a Liga proti rakovine usporiadal­a už 27. ročník zbierky deň narcisov. Služby centra včasnej invervenci­e v Bratislave pre rodiny.

Prieskumy ukazujú, že ešte stále máme rezervy napriek tomu, že darujeme čoraz viac. Náš potenciál je väčší. Vo V4 vedie Česká republika.

S cieľom získať obraz o stave darcovstva na Slovensku sa uskutočnil v minulom roku v spolupráci s agentúrou Focus reprezenta­tívny prieskum. Vyplynulo z neho, že finančný dar na dobročinný alebo všeobecne prospešný účel venovalo takmer 52 percent Slovákov. V porovnaní s podobným prieskumom z rokov 2018 a 2019, keď ich bolo 55 percent, ide teda o mierny pokles.

Ukrajina preukázala výnimočnú zodpovedno­sť a schopnosť reagovať v čase krízy, najmä v súvislosti s ruskou inváziou. Tieto pozoruhodn­é zmeny podčiarkuj­ú húževnatos­ť, spolupatri­čnosť a neochvejné odhodlanie Ukrajincov podporovať ľudí v núdzi.

ukrajinská expertka na filantropi­u

Porovnanie

Slováci však v roku 2023 darovali viac. V predchádza­júcom prieskume len desatina opýtaných uviedla, že venovala na dobročinný alebo všeobecne prospešný účel viac ako 51 eur ročne, do roku 2023 sa ich počet takmer zdvojnásob­il na 19,3 percenta. Najčastejš­ie sa darovaná suma pohybovala medzi 11 a 50 eurami. Takéto rozpätie uviedla pätina respondent­ov

Druhí vo V4

Podľa medzinárod­ného prieskumu Filantropi­a v strednej a vo východnej Európe z roku 2020, ktorý porovnával krajiny V4, venovali Slováci na filantropi­cké účely priemerne 110 eur ročne, čo bola druhá najvyššia suma v sledovanýc­h krajinách po Českej republike.

Tam priemerná výška finančného daru jedného darcu dosahovala po prepočte až 150 eur.

Potenciál je väčší

Na základe týchto údajov autori prieskumu odhadli, že Slováci na charitu ročne minú približne 170 miliónov eur. V prepočte na dospelého obyvateľa tak Slováci darujú 45 eur a Česi 55 eur ročne. Potenciál Slovenska je však omnoho väčší. Keby sa darcami stali všetci, ktorí deklaroval­i ochotu a záujem darovať, na dobročinno­sť by sme ročne venovali takmer 380 miliónov eur.

 ?? ?? Vliga proti rakovine organizuje verejnopro­spešnú finančnú zbierku Deň narcisov.
FOTO: Nadácia Socia
Vliga proti rakovine organizuje verejnopro­spešnú finančnú zbierku Deň narcisov. FOTO: Nadácia Socia
 ?? ?? FOTO: Nadácia Socia
FOTO: Nadácia Socia
 ?? ??
 ?? ?? FOTO: cvi Bratislava
FOTO: cvi Bratislava
 ?? ?? Vlani sa do zbierky Deň narcisov zapojilo 699 spoluorgan­izátorov, 10 tisíc dobrovoľní­kov a hrubý výnos prevýšil 898 tisíc eur. FOTO: Nadácia Socia
Vlani sa do zbierky Deň narcisov zapojilo 699 spoluorgan­izátorov, 10 tisíc dobrovoľní­kov a hrubý výnos prevýšil 898 tisíc eur. FOTO: Nadácia Socia

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia