Hospodarske noviny

Súcit k slabším, ale aj nedôvera

- Katarína Šebejová ©hn katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk

Finančný dar na dobročinný alebo všeobecne prospešný účel venovalo minulý rok takmer 52 percent Slovákov. Rozhodli sa, že chcú pomáhať.

Prieskum agentúry Focus z roku 2023 medzi respondent­mi zisťoval aj dôvod, pre ktorý sa rozhodli pre darovanie. Najviac Slovákov venuje peniaze na dobročinné alebo všeobecne prospešné účely, pretože súcitia s ľuďmi v núdzi, myslia si, že treba pomáhať tým, ktorí majú v živote menej šťastia, a na takýchto ľuďoch im záleží.

Pocit užitočnost­i

Až 60 percent ľudí sa pre darcovstvo rozhodlo aj preto, že sa vďaka nemu cítia užitočne. Pomerne značný podiel opýtaných ovplyvňuje aj sociálne prostredie, či už pozitívnym príkladom, keďže ich priatelia tiež darujú, alebo tým, že ľudia v ich okolí považujú darcovstvo za dôležité.

Medzinárod­ný prieskum

Motivácie darcov skúmal aj spomínaný medzinárod­ný prieskum v krajinách V4. Ten potvrdil, že Slováci sú altruisti, ktorí myslia v prvom rade na druhých. Až 55 percent slovenskýc­h darcov sa pre darovanie rozhodlo kvôli tomu, lebo chceli začať pomáhať ostatným. Pre 52 percent bolo jedným z dôvodov aj to, že chceli podporiť hodnoty, ktoré sú pre nich dôležité.

Nedôvera obmedzuje

Najväčšou prekážkou darovania je nedôvera. Viac ako polovica z respondent­ov v prieskume Focusu, ktorí sa rozhodli nedarovať, ako jeden z dôvodov uviedli presvedčen­ie, že mimovládne organizáci­e veľkú časť darov premrhajú, prípadne neverili, že ich dar by bol skutočne použitý na uvedený účel.

Dôležitý bol aj finančný motív. Takmer 47 percent z nedarcov sa rozhodlo nedarovať pre nedostatok prostriedk­ov. Zaujímavé je, že až viac ako tretina zrejme na dobročinno­sť neverí a je presvedčen­á, že iným by mal pomáhať štát alebo obce.

Financie najviac limitovali

Paradoxne, v medzinárod­nom prieskume v krajinách V4 sa problém s nedôverou v mimovládne organizáci­e na Slovensku takmer vôbec neobjavil. Až 79 percent opýtaných odpovedalo, že im v darovaní zabránil nedostatok peňazí. Chýbajúce finančné prostriedk­y uviedlo na Slovensku najväčšie percento opýtaných spomedzi krajín V4. Nedôvera v mimovládne organizáci­e, nedostatok znalostí o nich či zlé skúsenosti s dobročinno­sťou nedosiahli ani desať percent.

Konzervati­vizmus

V spôsoboch darovania sú Slováci pomerne konzervatí­vni. Najčastejš­ou formou je stále verejná zbierka na ulici, ktorú využila viac ako polovica opýtaných.

Prevod na účet alebo darcovskú SMS využila približne štvrtina.

Medzinárod­ný prieskum z roku 2020 však ukázal Slovensko v trochu progresívn­ejšom svetle. Najčastejš­ím spôsobom darovania bol jednorazov­ý bankový prevod a darcovská SMS, ktoré využilo viac ako 40 percent opýtaných. Verejnú zbierku uviedla takmer iba tretina respondent­ov.

Najviac Slovákov venuje peniaze na dobročinné alebo všeobecne prospešné účely, pretože súcitia s ľuďmi v núdzi, myslia si, že treba pomáhať tým, ktorí majú v živote menej šťastia, a na takýchto ľuďoch im záleží.

Závery prieskumu agentúry Focus

 ?? ?? Na pravidelnú pomoc zameral svoje projekty aj Lidl Slovenská republika. Potraviny odovzdáva v Domove pre seniorov Klas, Vrbové aj s canisterap­eutkou.
FOTO: Martina Mlčúchová
Na pravidelnú pomoc zameral svoje projekty aj Lidl Slovenská republika. Potraviny odovzdáva v Domove pre seniorov Klas, Vrbové aj s canisterap­eutkou. FOTO: Martina Mlčúchová
 ?? ??
 ?? FOTO: TESCO ?? reťazce pomáhajú potravinov­ými zbierkami.
FOTO: TESCO reťazce pomáhajú potravinov­ými zbierkami.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia