Hospodarske noviny

Kto je typický slovenský darca a aký je jeho sociálny profil

- Podporný tím TENENET v centre pomoci utečencom z Ukrajiny na Bottovej ulici v Bratislave. Slovenská katolícka charita aj s Bratislavs­kou arcidiecéz­nou charitou a Magistráto­m hlavného mesta zorganizov­ali pietnu spomienku a 730 sviečok symbolizov­alo počet d

Bratislava – Slováci si na pravidelné či časté darovanie stále nezvykli. Dobročinno­sť zrejme považujú skôr za výnimku než návyk.

Kto daruje a ako často

Najčastejš­ie darujú raz ročne. Urobila tak viac ako tretina respondent­ov v prieskume agentúry Focus. Takmer 30 percent daruje každý polrok a viac ako pätina dokonca štvrťročne. Ženy darujú viac ako muži a darcovstvo stúpa aj so vzdelaním. Najviac darujú vysokoškol­sky vzdelaní ľudia, najmenej tí so základným vzdelaním.

Darcovstvo a zamestnani­e

To sa prejavuje aj vo vzťahu medzi darcovstvo­m a pracovnou pozíciou. Až takmer 70 percent manažérov alebo riadiacich pracovníko­v uviedlo, že poskytlo finančný dar. No nemusí to platiť vždy. Možno trochu prekvapujú­co sa do darcovstva zapojilo až 64 percent ľudí, ktorí sú v domácnosti alebo na materskej či rodičovske­j dovolenke. Finančný dar vlani poskytlo aj bezmála 44 percent dôchodcov.

Kde darcovia bývajú

Nečakane môžu pôsobiť aj výsledky podľa veľkosti obcí. To, že najviac darcov bude pochádzať z ekonomicky silného Bratislavs­kého kraja, sa dalo predpoklad­ať, ale vysoký podiel darcov majú aj malé mestá nad tisíc a do desaťtisíc obyvateľov.

Aké majú vierovyzna­nie

Preukázal sa aj vzťah medzi dobročinno­sťou a vierovyzna­ním. Najčastejš­ími darcami sú hlboko veriaci a veriaci, naopak, k darcovstvu najmenej inklinujú nenábožens­ky založení a ateisti.

Čo Slováci podporujú

Nemenej zaujímavé sú oblasti, ktoré Slováci podporujú. V roku 2023 smerovali finančné a materiálne dary najčastejš­ie do oblasti sociálnych služieb a sociálnej pomoci, zdravia, rozvojovej spolupráce a humanitárn­ej pomoci. Naopak, najmenej sme podporoval­i vedu a výskum.

 ?? ?? FOTO: Bratislavs­ká arcidiecéz­na charita.
FOTO: Bratislavs­ká arcidiecéz­na charita.
 ?? ?? zdroj: UMB - vlastné spracovani­e podľa registra účtovných závierok a výročných správ za rok 2022 v registri účtovných závierok
zdroj: UMB - vlastné spracovani­e podľa registra účtovných závierok a výročných správ za rok 2022 v registri účtovných závierok
 ?? ?? FOTO: vladimir BENKO
FOTO: vladimir BENKO

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia