Téma

ČO JE V KTOREJ KRAJINE TABU

-

INDIA: Bozkávanie alebo držanie sa za ruky je na verejnosti nevhodné. * Všetky jedlá, nápoje aj dary berte pravou rukou, ľavá je považovaná za nečistú (ľudia si ňou utierajú zadok).

JAPONSKO: Nedáva sa sprepitné. * Mľaskanie je pri jedle dôkazom toho, že vám chutí. * Smrkanie je neslušné (rovnako ako v mnohých ďalších ázijských krajinách) – môžete však popoťahova­ť. * Je neprípustn­é, aby ženy pri úsmeve ukazovali zuby – preto si zakrývajú ústa.

USA: Nezabudnit­e na sprepitné (15 až

20 % z ceny účtu). * Pozor na nevhodné poznámky voči ženám, citlivosť na sexuálne harašenie je v USA iná ako u nás. * Ľudia sa nikde nevyzúvajú.

ČÍNA: Darček v podobe hodiniek je nevhodný – hodiny sú jedným zo symbolov smrti. * Neukazujte prstom, je to neslušné. TALIANSKO: Ak si v reštauráci­i objednáte kečup (najmä k cestovinám), budú vás považovať za nevychovan­ého hlupáka. * Rozhodne sa nepýtajte na mafiu. THAJSKO: Nechajte na tanieri trochu jedla ako dôkaz, že ste už plný. * Miestni ľudia pri jedle nepoužívaj­ú nôž (je symbolom agresie), len lyžicu a vidličku. * Ryža sa je prstami pravej ruky. * Nahnevaná alebo zamračená tvár je známkou zlého správania. Rovnako ako dať si nohu cez nohu. * Pri stretnutí sa nepodávajú ruky, ale zopnú sa ako pri modlitbe. * A rozhodne nikomu nesiahajte na hlavu (ani po nej nehlaďte malé deti), hlavu totiž berú ako sídlo duše.

SINGAPUR: Nekŕmte vtáky, nepľujte a nežujte na verejnosti. Sú za to pokuty. ARABSKÉ KRAJINY: Niektoré gestá rúk môžu Araba pobúriť, napr. ukazovanie prstom alebo kývnutie rukou „poďte sem!“. * Muži, ktorí sa poznajú, sa aj bozkávajú. Pre Európana obvyklú osobnú zónu (70 – 100 cm) Arabi nepoznajú. * Nedávajte si nohu cez nohu. Mohli by ste ukázať podrážku, čo je krajne urážlivé.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia