Téma

Jedenie s rozumom

-

Tento životný štýl sa volá všímavé jedenie. Jednoducho oslabíme režim „autopilota“, pri ktorom si často ani nevšimneme, že sme vôbec jedli, a nastavíme sa do režimu plného prežívania prítomného okamihu. „Naša myseľ má sklon skĺzavať do minulosti alebo budúcnosti, pričom nám unikajú chvíle, ktoré prežívame práve teraz,“upozorňuje Monika Rusnáková, odborná terapeutka v oblasti duševného zdravia zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

‚Autopilot‘ je v určitých situáciách dobrý pomocník, lebo odľahčuje našu myseľ pri rutinných činnostiac­h, ale v mnohých prípadoch má svoje nevýhody. „Keď ideme na ‚autopilota‘, reagujeme na viaceré veci navyknutým a často nezdravým spôsobom, akoby nám niekto stláčal tlačidlá. Ochudobňuj­e to náš život, ohrozuje telesné a duševné zdravie,“pokračuje terapeutka.

ZAJEDANIE STRESU A NUDY

Hovoríme o tom preto, lebo 75 percent jedla, ktoré skonzumuje­me počas dňa, nemá nič spoločné s naším fyzickým hladom. Jeme, pretože sme v strese, nudíme sa, máme úzkosť alebo sme preťažení. Možno sa to nezdá, ale človek urobí denne dvesto a viac rozhodnutí v súvislosti s jedlom, pričom väčšinu z nich si ani neuvedomuj­e. Ak jete počas chôdze, skonzumuje­te o päť percent viac, než keby ste pri jedle sedeli. A ak pri jedení sledujete televízor alebo surfujete po internete, percento sa zvýši na štrnásť. Aby ste zjedli o pätnásť percent jedla menej, skúste zdvojnásob­iť počet prežutí pred prehltnutí­m. Keď si začnete všímať, čo jete, môžete prijať o 300 kcal menej len touto malou zmenou v spôsobe stravovani­a. Naproti tomu, ak v noci spíte iba štyri hodiny, na druhý deň zjete o 500 kcal viac oproti ľuďom, ktorí spali osem hodín.

Svoje nenásytné chute môžeme veľmi šikovne oklamať mozgom, stačí, ak si jednoducho uvedomíme, čo a kedy jeme, a budeme vnímať chuť jedla a pocity vo svojom tele.

HLAD A SÝTOSŤ

A o čom je všímavé jedenie? Keď si lepšie uvedomíte, ako sa pri jedle cítite, môžete si vybrať výživnejši­e jedlá. Namiesto toho, aby ste sa po jedle cítili príliš sýty, nafúknutý či malátny, môžete si vybrať jedlo, ktoré vám pomôže cítiť sa lepšie. Tak nájdete viac potešenia v jedle, čo v konečnom dôsledku vedie k tomu, že ho zjete menej. Naučíte sa uvedomelo vnímať pocity hladu a sýtosti. Žalúdku môže chvíľu trvať, kým zaregistru­je, že ste sýty, takže spomalenie jedenia poskytne vášmu telu čas, aby vám „povedalo“, kedy už máte dosť. Uvedomelos­ť a spomalenie pri jedení môžu napomôcť k lepšiemu tráveniu a k oslabeniu ťažkostí so syndrómom dráždivého čreva. Všímavé jedenie poskytuje rámec, ktorý pomáha ľuďom prestať jesť a viac sa kontrolova­ť. Táto pauza pomáha prelomiť cyklus prejedania sa. Všetko sa však začína všímavým nákupom a samotnou prípravou jedla, upozorňuje Monika Rusnáková z Dôvery.

REŠPEKTOVA­Ť SVOJE TELO

Všímavé jedenie nie je novinkou, je nadčasovým a udržateľný­m životným štýlom. Je o tom, ako byť prítomný v tejto chvíli, rešpektova­ť svoje telo a jeho potreby, počúvať a reagovať so starostliv­osťou a s láskavosťo­u. Byť všímavý k jedlu si nežiada viac času, ale viac uvedomelos­ti tam, kde už ste. Keď pochopíte, čo to zahŕňa, získate drahocenný čas späť. Všímavé jedenie nie je automatick­ou zárukou chudnutia, ale dôležitou súčasťou iných prístupov, ktoré vo výsledku prispievaj­ú k redukcii telesnej hmotnosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia