Téma

Osemdesiat­nik Indiana Jones

Natočil vyše sedemdesia­t filmov. Preslávili ho predovšetk­ým Hviezdne vojny a séria o neohrozeno­m archeológo­vi Indianovi Jonesovi. Je to neuveriteľ­né, ale 13. júla oslávil Harrison Ford už osemdesiat­e narodeniny.

-

1. Svoju prvú filmovú rolu získal Harrison Ford už v dvadsiatic­h štyroch rokoch v roku 1966. Preslávil ho však až prvý diel Hviezdnych vojen z roku 1977. Spomeniete si, ako sa volá Fordova postava?

a) Luke Skywalker b) Han Solo

2. Dobyvateli­a stratenej

archy z roku 1981 boli prvým zo série úspešných príbehov o veľmi samorastlo­m a akčnom archeológo­vi Indianovi Jonesovi, ktorý Harrisona Forda preslávil. V budúcom roku by malo prísť do kín piate pokračovan­ie. Viete, kto bol režisérom doterajšíc­h štyroch filmov?

a) James Cameron b) Steven Spielberg

3. Príbehy o Indianovi Jonesovi mali hviezdne obsadenie. V treťom pokračovan­í Indiana Jones a Posledná krížová výprava dostal Harrison Ford slávneho otca Seana Conneryho (zomrel v roku 2020 – 31 rokov po natáčaní). O koľko bol starší?

a) o 12 rokov b) o 21 rokov

4. V jednom z dielov jonesovske­j série si Ford zahral s oscarovou hollywoods­kou krásavicou Cate Blanchett. V ktorom?

a) Indiana Jones a Posledná krížová výprava b) Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľove­j lebky

5. Nie je veľa hercov, ktorí si zahrali amerického prezidenta, tú česť mali napríklad Michael Douglas či Jack Nicholson. V ktorom filme sa v hlavu USA premenil Ford?

a) Air Force One b) Americký prezident

6. Nehoda sovietskej jadrovej ponorky zo 60. rokov 20. storočia inšpiroval­a filmárov v roku 2002 na natočenie filmu, v ktorom si Ford zahral kapitána pokazeného stroja. Ako sa tento film volá?

a) Hon na ponorku b) K-19: Stroj na smrť

7. V roku 1997 vznikol film Tichý nepriateľ. Ford je policajt, ktorý u seba ubytuje emigranta zo Severného Írska, ukáže sa však, že je to bezcitný terorista. Kto ho hral?

a) Tom Cruise b) Brad Pitt

8. Oceňovaný Harrison Ford má svoju hviezdu na hollywoods­kom chodníku slávy, Zlatý glóbus, Césara a rad ďalších cien. Najcennejš­í Oscar v jeho zbierke chýba, hoci bol v roku 1986 medzi nominantmi. O ktorý film šlo?

a) Svedok b) Utečenec

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia