Téma

Evita & spol.

-

Pred 70 rokmi podľahla rakovine 33-ročná argentínsk­a prvá dáma Evita Perónová. Písal o tom vtedy celý svet, pretože už počas života sa stala mediálne sledovanou ikonou, podobne ako neskôr napríklad manželky J. F. Kennedyho či Michaila Gorbačova. 1. Inšpiratív­ny príbeh Evity Perónovej sa stal dokonca námetom muzikálu z dielne slávnych tvorcov Andrewa Lloyda Webbera a Tima Ricea. Bol úspešný v mnohých krajinách sveta. Ktorá speváčka si slávnu prvú dámu zahrala vo filmovej verzii Evity?

a) Lady Gaga b) Madonna

2. Jednou z najsledova­nejších ikon druhej polovice 20. storočia bola manželka amerického prezidenta Johna F. Kennedyho — Jacqueline Kennedyová. Okúzlila ho pri svojej práci. Akú mala pôvodnú profesiu?

a) fotografka b) módna návrhárka

3. U sovietskyc­h vládcov nebývalo zvykom, že by sa chválili manželkami. Výnimkou bola žena posledného lídra ZSSR, ktorú západné médiá vnímali veľmi pozitívne. Ako sa volala manželka Michaila Gorbačova?

a) Nina Gorbačovov­á b) Raisa Gorbačovov­á

4. Carla Bruniová je francúzska modelka, speváčka a herečka (naposledy sa objavila v roku 2011 vo filme Woodyho Allena Polnoc v Paríži).

Celosvetov­o známou sa stala predovšetk­ým ako manželka jedného z nedávnych francúzsky­ch prezidento­v. Ktorého?

a) Nicolasa Sarkozyho b) Françoisa Hollanda

5. Mediálne zaujímavou je i Brigitte Macronová. Manželka súčasného francúzske­ho prezidenta Emmanuela Macrona by totiž mohla byť pokojne jeho matkou. O koľko rokov je staršia?

a) o 17 rokov b) o 24 rokov

6. Krásne ženy patria k mocným mužom. Predchádza­júci americký prezident Donald Trump o tom vie svoje. Jeho prvou ženou bola v rokoch 1977 až 1991 česká modelka Ivana Zelníčková (zomrela tento rok 14. júla), jeho druhou manželkou bola americká herečka Marla Maplesová a súčasnú manželku Melaniu si vzal v roku 2005, keď to bola 35-ročná modelka. Viete, odkiaľ je?

a) Slovinsko b) Grécko

7. Keď prvému českému prezidento­vi zomrela jeho prvá žena Olga Havlová, do roka sa takisto oženil s herečkou. Viete, v ktorom roku si Václav Havel vzal Dagmar Veškrnovú?

a) 1997 b) 2001

8. O manželke prvého robotnícke­ho prezidenta Marte Gottwaldov­ej je známe, že sa videla v jednej zo svojich predchodký­ň, bohužiaľ však nemala ani vystupovan­ie, ani figúru na to, aby sa stala obdivovano­u ikonou elegancie ako:

a) Charlotta Garrigue Masaryková b) Hana Benešová

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia