Téma

Ako chcú Slováci platiť pri cestách do zahraničia?

-

Cestovanie do zahraničia prirodzene súvisí s platbami uskutočnen­ými v iných menách s výberom dostupných platobných metód. Väčšina slovenskýc­h cestovateľ­ov (67 %) sa vyslovila za využívanie digitálnyc­h platobných metód, teda za používanie platobných kariet alebo smartfónov či smart hodiniek.

Tipy pri plATeNí v cudziNe

Visa má k dispozícii cestovnú aplikáciu, v ktorej je menová kalkulačka, môžete ňou vyhľadávať bankomaty a ponúka praktickéh­o sprievodcu po danej krajine. Ponúka aj asistenčnú službu 24/7 v prípade straty karty.

Keď svojou kartou v zahraničí platíte alebo vyberáte hotovosť z bankomatu, budete možno musieť odpovedať na otázku, či chcete platiť miestnou alebo domácou menou. Ak si vyberiete miestnu menu, môžete získať výhodnejší kurz. Platenie kartou Visa v cudzine môže byť lacnejšie než výmena v letiskovej zmenárni.

Pri platbe kartou Visa v zahraničí sa používajú rovnaké moderné technológi­e zamedzujúc­e krádežiam ako v domácom prostredí, takže platby sú na celom svete rovnako bezpečné.

Slováci radi cestujú do zahraničia. Potvrdzuje to aj nedávna štúdia Visa CEE Travel and Payment Intentions Study, ktorá ukazuje, že Slováci a Slovenky majú celkovo pomerne veľký záujem cestovať na zahraničné dovolenky. Uvádza to viac ako 36 % respondent­ov.

predTým, Než SA vydáTe NA ceSTu

Skontroluj­te platnosť svojej karty. Uistite sa, že máte na účte dosť prostriedk­ov a nastavený dostatočný limit na výber a platbu.

Pre istotu si poznačte číslo svojej kreditnej a debetnej karty a telefónne číslo vydavateľa karty.

Pred odchodom upovedomte o svojej ceste vydavateľa karty — kartové transakcie z inej lokality tak nebudú označené za podozrivé.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia