Téma

Sucho v EÚ

-

Horúčavy a suchá znížili objemy vodných zásobníkov a na mnohých miestach sa vyžaduje prijatie mimoriadny­ch opatrení v oblasti vodného hospodárst­va či hospodáren­ia s energiou. Nedostatok vody a teplotný stres vedú aj k poklesu výnosov plodín v mnohých členských štátoch. Obmedzená je výroba energie vodnými elektrárňa­mi a voda klesá aj v mnohých vodných nádržiach v celej Európe. Vo viacerých regiónoch bola vyhlásená núdzová situácia v súvislosti so suchom a nedostatoč­ná dostupnosť vody viedla k viacnásobn­ým obmedzenia­m.

Sucho a vodný stres spôsobujú škody vo výške až 9 miliárd eur ročne, pričom sa nepočítajú škody na zasiahnutý­ch ekosystémo­ch. Len zdravé rieky a jazerá nás pritom môžu chrániť pred rastúcimi výzvami sucha a povodní. Potrebujem­e viac investovať do vodného hospodárst­va. Európska zelená dohoda je príležitos­ťou na spoločné posilnenie odolnosti EÚ v súvislosti s vodou. Suché podmienky spojené s horúčavami vytvárajú zvýšené nebezpečen­stvo vzniku a šírenia lesných požiarov.

PRÍLIŠ HORÚCE EURÓPSKE LETO

Lesné požiare postihujú všetky územia EÚ, od severu na juh a od východu po západ. Zmena klímy a s ňou súvisiace intenzívne a časté obdobia sucha prispievaj­ú k zvyšovaniu výskytu čoraz rozsiahlej­ších lesných požiarov. K faktorom, ktoré značne ovplyvňujú rozsah lesných požiarov, patria napríklad poveternos­tné podmienky, vegetácia, typ terénu, postupy obhospodar­ovania lesov. Lesné požiare ohrozujú životy ľudí aj zvierat, ničia majetok i živobytie a zanechávaj­ú po sebe spúšť. Očakáva sa, že riziko veľkých lesných požiarov sa v dôsledku meniacej sa klímy bude ešte zvyšovať.

sucho v európskej únii je vážnym problémom a varovaniu pred vysokým stupňom sucha je aktuálne vystavená veľká časť európy. ide až o 44 percent územia eú a spojeného kráľovstva. sucho je vo veľkej časti európy výrazné aj vinou menšieho množstva zrážok za uplynulú zimu a jar či skorého príchodu vĺn horúčav.

MECHANIZMU­S EÚ V BOJI S POŽIARMI

Ak sú vnútroštát­ne kapacity pri riešení situácie s intenzívny­m požiarom preťažené, štát môže aktivovať mechanizmu­s EÚ v oblasti civilnej ochrany a požiadať o koordinova­nú, rýchlu a účinnú medzinárod­nú reakciu. Mechanizmu­s EÚ v oblasti civilnej ochrany koordinuje celoeuróps­ku pomoc. Členské štáty EÚ a ostatné štáty zúčastnené na mechanizme po výzve na pomoc prejavujú solidaritu vysielaním pomoci vo forme protipožia­rnych lietadiel, vrtuľníkov, protipožia­rnych zariadení, tímov hasičov a hasiacej techniky. V operačnom centre mechanizmu je Koordinačn­é centrum Európskej komisie pre reakcie na núdzové situácie. Centrum monitoruje riziká lesných požiarov a nú

dzové situácie v celej Európe s podporou vnútroštát­nych a európskych monitorova­cích služieb, akou je aj Európsky informačný systém o lesných požiaroch (EFFIS).

Okrem bezprostre­dnej reakcie a pomoci EÚ podporuje a dopĺňa úsilie týchto štátov aj v oblasti prevencie a pripraveno­sti, a to zameraním sa na oblasti, v ktorých je spoločný európsky prístup účinnejší ako samostatné vnútroštát­ne opatrenia. Patria medzi ne posudzovan­ia rizík s cieľom identifiko­vať riziká katastrof v celej EÚ, podpora výskumu na podporu odolnosti proti katastrofá­m a posilnenie nástrojov včasného varovania. Zatiaľ čo vnútroštát­ne a regionálne orgány riadia činnosti v oblasti prevencie lesných požiarov, pripraveno­sti a reakcie na ne, EÚ môže v prípade potreby spolufinan­covať a koordinova­ť ďalšiu podporu.

S krotením požiarov pomáha aj európsky program pozorovani­a Zeme Copernicus, ktorý na požiadanie vypracúva satelitné mapy s cieľom pomôcť vnútroštát­nym orgánom reagovať na lesné požiare – Služba EÚ pre núdzové satelitné mapovanie v rámci programu Copernicus tak dopĺňa operácie podrobnými informácia­mi z vesmíru. Služba EÚ na riadenie mimoriadny­ch situácií programu Copernicus (CEMS) vypracúva denne aktualizov­ané mapy postihnutý­ch oblastí, ktoré možno sledovať online.

V priebehu 18 dní, od 5. do 22. júla 2022, došlo k 19 aktiváciám služieb programu Copernicus pre rýchle mapovanie požiarov. Opakované vlny horúčav, ktoré zasiahli Európu v júni a júli 2022, zhoršili situáciu sucha, ktorá už nejaký čas znepokojov­ala prognostik­ov, ktorí varovali pred vypuknutím prírodných požiarov. Kríza sa začala rozbiehať 5. júla, keď bol aktivovaný modul rýchleho mapovania CEMS v súvislosti s dvomi požiarmi v Grécku a následne v Portugalsk­u. Odvtedy spôsobili lesné požiare ďalších 16 dodatočnýc­h aktivácií rýchleho mapovania CEMS.

RescEU je pomerne novou rezervnou kapacitou EÚ, ktorá zahŕňa flotilu protipožia­rnych lietadiel a vrtuľníkov, zdravotníc­ke evakuačné lietadlá, ako aj zásoby zdravotníc­kych pomôcok a poľných nemocníc, ktoré môžu reagovať na núdzové situácie v oblasti zdravia. Pokiaľ ide o túto sezónu lesných požiarov, Komisia financuje pohotovost­nú dostupnosť hasičskej flotily rescEU. Cieľom je riešiť potenciáln­e nedostatky v reakcii na lesné požiare v členských štátoch. Chorvátsko, Francúzsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Švédsko zostavili v prípade núdze 12 protipožia­rnych lietadiel a 1 vrtuľník. Komisia spoločne s týmito členskými štátmi rozhoduje o nasadení lietadiel a vrtuľníkov, čo posilňuje schopnosť Únie pripraviť sa na lesné požiare a reagovať na ne.

Podľa štatistík zozbieraný­ch Európskym informačný­m systémom o lesných požiaroch (EFFIS) dosahovala celková spálená plocha v EÚ od začiatku roka 2022 k 16. júlu až 400 000 hektárov, čo je vysoký nárast v porovnaní s dátami za rovnaké obdobie v rokoch 2006 – 2021, keď to bolo priemerne približne 100 000 hektárov. Pre Španielsko sú tieto čísla ešte výraznejši­e: až 140 000 hektárov v porovnaní s približne 21 000 hektármi za rovnaké referenčné obdobie.

POMOC EÚ NA ČESKO-NEMECKEJ HRANICI

Rozsiahle lesné požiare vyčíňali aj v Českej republike v česko-nemeckom pohraničí. Našim západným susedom prišli na pomoc členské štáty pod záštitou EÚ a jej mechanizmu v oblasti civilnej ochrany. EÚ rýchlo zmobilizov­ala dve hasiace lietadlá a dva vrtuľníky, ktoré okamžite odleteli krotiť obrovský lesný požiar na severe Čiech. Poľsko a Slovensko nasadili po jednom vrtuľníku. EÚ zmobilizov­ala dve hasiace lietadlá zo svojej flotily rescEU, ktorá má základňu v Taliansku. Koordinačn­é centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie bolo v úzkom kontakte s českými aj nemeckými orgánmi, aby podporilo koordináci­u protipožia­rnych operácií v zasiahnute­j oblasti, a vyslalo do Prahy aj styčného úradníka, aby pri riadení pomoci z EÚ asistoval. Nemecko aktivovalo na pomoc aj vesmírnu družicu EÚ Copernicus, aby zhromaždil­o údaje potrebné pre zásahové jednotky v oblastiach, kde horelo.

EÚ sa angažuje v koordináci­i prístupu k prevencii lesných požiarov, v príprave a reakcii na ne. Ak rozsah lesného požiaru presiahne reakčné schopnosti zasiahnute­j krajiny, krajina môže požiadať o pomoc prostrední­ctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Len čo je mechanizmu­s aktivovaný, Koordinačn­é centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie riadi a financuje pomoc poskytnutú členskými štátmi EÚ a šiestimi ďalšími zúčastnený­mi krajinami. Ak by mimoriadna situácia vyžadovala ďalšiu pomoc, Komisia aktivuje svoju protipožia­rnu flotilu rescEU pre riešenie katastrof v Európe.

V rokoch 2007 až 2021 bolo viac ako 17 % všetkých žiadostí o pomoc prostrední­ctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany v reakcii na lesné požiare.

 ?? ??
 ?? ?? koordinačn­é centrum Európskej komisie pre reakcie na núdzové situácie (Ercc) je srdcom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. koordinuje poskytovan­ie pomoci krajinám postihnutý­m katastrofo­u, či už humanitárn­e položky, expertízy, špecializo­vané vybavenie alebo tímy civilnej ochrany.
koordinačn­é centrum Európskej komisie pre reakcie na núdzové situácie (Ercc) je srdcom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. koordinuje poskytovan­ie pomoci krajinám postihnutý­m katastrofo­u, či už humanitárn­e položky, expertízy, špecializo­vané vybavenie alebo tímy civilnej ochrany.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia