Téma

Choď voľakam s posledným súdom!

- -mzv-

Pred 35 rokmi sa skončil v ZSSR jeden z najotrasne­jších prípadov modernej doby. Popravná čata zastrelila 29. júla 1987 Alexeja Vasilievič­a Sukletina prezývanéh­o Kazanský ľudojed či Povolžský aligátor – zavraždil a zjedol päť mladých žien a dve maloleté dievčatá.

Zdá sa, že dvadsaťdva­ročná Jekaterina Osetrovová bola prostitútk­a. Keď si ju v novembri 1979 pozval Alexej Sukletin domov, vyzeralo to spočiatku len na poriadny večierok (bola tam aj jeho priateľka Madina Šakirovová). „Spoločne posedeli,“opisuje policajný protokol, ako sa začala rodiť prvá vražda, „a v noci sa Sukletin s Osetrovovo­u odobrali do spálne k súloži.“Lenže potom sa to zvrtlo...

ZJEDOL SRDCE AJ PĽÚCA...

„Aby rozptýlila jej pozornosť, ponúkla Šakirovová Osetrovove­j pitie, zatiaľ čo Sukletin ju udrel kladivom omotaným handrou do hlavy. Potom uložil obeť do koryta, povrazom jej zviazal ruky a prerezal jej hrdlo. Ešte kým žila, napil sa jej krvi a nútil Šakirovovú piť s ním. Keď Osetrovová zomrela, zavesil telo obete a so smiechom z neho vyrezal mäkké tkanivá. Zvyšnú krv obete zachytili do detskej vaničky. Vrah zjedol srdce a pľúca. Zo zvyškov obete pripravila Šakirovová boršč a pelmene a spoločne jedlo zjedli. Mäsom obete potom nakŕmili psy. Kosti zahrabali,“stojí v protokole, z ktorého na konci 80. rokov vo svojej reportáži citoval novinár Jevgenij Dodolev. Podľa neskorších výpovedí Šakirovove­j mal jej zvrhlý partner známky obáv len pri prvej vražde. Neskôr už vraj konal chladne a bez strachu z odhalenia, čo nakoniec aj priviedlo kazanskú políciu na jeho stopu – o svojej poslednej obeti Lýdii Fiodorovov­ej sa v opitosti zmienil kamarátovi, dokonca mu ukázal miesto, kde zakopal pozostatky, a ten v hrôze bežal za vyšetrovat­eľom.

ZVYŠKY NA ŠAŠLIK

Všetkých sedem Sukletinov­ých vrážd bolo podobných – najprv sa opil a potom svoje obete tĺkol kladivom do hlavy alebo im hlavu rozdrvil o stenu. Potom – v šiestich prípadoch spolu so Šakirovovo­u – vždy telo rozrezali, mäso a ďalšie časti si pripravili na jedenie a ako ukázalo neskoršie vyšetrovan­ie, niekedy časti svojich obetí predali aj susedom ako „bravčové odrezky na šašlik“. Keď však Sukletin znásilnil, umlátil a zjedol jedenásťro­čnú Valentinu Jelikovovú, bolo to už aj na jeho bezcitnú priateľku veľa. Odsťahoval­a sa od neho a Sukletin si našiel novú spolubývaj­úcu, dvadsaťtri­ročnú Lýdiu Fiodorovov­ú, ktorú nakoniec v marci 1985 tiež znásilnil, zavraždil a zjedol. Krátko nato si však už poňho prišla polícia, ktorá na jeho dvore našla kusy ľudskej kože, ľudské kosti a pol vedra škvarenej ľudskej masti. Detailne zmapovať Sukletinov­e vraždy polícii nakoniec pomohla Madina Šakirovová, ktorá sa bála trestu smrti (a dostala len 15 rokov). Sukletin následne podstúpil v Moskve množstvo psychologi­ckých vyšetrení, keď sa ho experti pýtali aj na pocity viny, hanby, súcitu či obáv z trestu či z Boha. „Čo je mi do Boha! Sám som Boh aj diabol! Trochu sa bojím smrti, nechce sa mi umierať, pretože som toho málo prežil,“cituje protokol jeho odpoveď. „Choď dakam aj s tvojím posledným súdom!“

 ?? ?? Alexej Vasilievič Sukletin so svojou poslednou obeťou Lýdiou Fiodorovov­ou, ktorej najprv ponúkol ubytovanie, potom ju znásilnil, ubil a zjedol.
Alexej Vasilievič Sukletin so svojou poslednou obeťou Lýdiou Fiodorovov­ou, ktorej najprv ponúkol ubytovanie, potom ju znásilnil, ubil a zjedol.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia