Téma

Mačací sviatok

- -pct-

Pred niekoľkými dňami oslávili mačky celého sveta svoj medzinárod­ný deň, ktorý im patrí už dvadsať rokov. Pripomeňme si teda slávne a známe predstavit­eľky týchto prítulných miláčikov.

Svetovo najpopulár­nejšou mačkou je pravdepodo­bne lenivý kocúr Garfield známy z komiksu Jima Davisa. Jeho stručné a vtipné príbehy publikujú či publikoval­i tisíce novinových titulov celého sveta. Kedy sa Garfield „narodil“?

a) 19. júna 1978 b) 16. septembra 1987

Kto by nepoznal Rozprávky o psíkovi a mačičke, na ktorých vyrástli celé generácie detí? Napísal a ilustroval ich:

a) Karel Čapek b) Josef Čapek

Zbierku básní Praktická kniha o šikovných mačkách napísal jeden z najslávnej­ších anglických básnikov, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1948 Thomas Stearns Eliot. Svojou zbierkou inšpiroval:

a) skladateľa Andrewa Lloyda Webbera k muzikálu Cats (Mačky) b) spisovateľ­a Tennesseeh­o Williamsa k hre Mačka na rozpálenej plechovej streche

Volala sa Félicette a do dejín sa zapísala 18. októbra 1963 ako prvá a zatiaľ jediná mačka:

a) vo vesmíre b) s transplant­ovaným

srdcom

Sú slávne. Odhadom je ich asi 50, možno i 70, žijú v petrohrads­kom múzeu Ermitáž a majú tam za úlohu loviť hlodavce. Väčšinu času trávia v suteréne, teda mimo sály a galérie, avšak tešia sa značnej popularite nielen medzi zamestnanc­ami múzea, ale i medzi turistami. Ako sa im hovorí?

a) mačky Petra Veľkého b) ermitážne mačky

Mačky obvykle umierajú medzi 10. a 15. rokom života, nie však Creme Puff. Táto mačka umrela v roku 2005 a je zapísaná v Guinnessov­ej knihe rekordov ako mačka, ktorá prežila najdlhší život. Koľko rokov sa dožila?

a) 38 rokov a 3 dni b) 40 rokov a 8 dní

Slávnou mačkou je aj staroegypt­ská bohyňa zobrazovan­á v mačacej podobe, ktorá bola stelesnení­m ženskej láskavosti i rafinovane­j ženskosti. Ako sa volala?

a) Anubis b) Bastet

Volal sa Stubbs a žil na Aljaške v mestečku Talkeetna. Preslávil sa ako jediný kocúr v dejinách, ktorého:

a) zvolili za starostu obce b) poctila obec sochou

v nadživotne­j veľkosti

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia