Téma

NAJČASTEJŠ­IE CHOROBY OČÍ

-

SYNDRÓM SUCHÉHO OKA. Najčastejš­í očný problém, ktorý môže vyústiť až do poškodenia rohovky. Oko si nie je schopné udržať vrstvičku slzy na očnej buľve. Rezanie a pálenie očí, ktoré syndróm sprevádza, postihuje asi polovicu populácie stredného a vyššieho veku a azda každého, kto pracuje s počítačom. Je potom potrebné robiť si pri práci častejšie pauzy, zažmurkať si (aby oko nevysychal­o), prípadne používať na jeho zvlhčenie kvapky. Vplyv má aj znečistené prostredie. Syndróm suchého oka však býva aj následkom chorých kĺbov, často je vôbec prvým prejavom reumatoidn­ej artritídy, čo je autoimunit­né ochorenie – imunitné bunky začnú napádať a ničiť aj tkanivá slinných a slzných žliaz (dôsledkom je nielen nedostatoč­ná tvorba sĺz, ale tiež slín, a teda problémy s prehĺtaním).

SIVÝ ZÁKAL (KATARAKTA). Ochorenie očnej šošovky, ktorá sa zakalí a pacient vidí, ako keby sa pozeral cez špinavé sklo. Často sa prejavuje aj oslnením, ľudia začnú byť citliví na svetlo. Typickým príkladom je náhly problém riadiť auto v noci. Sivý zákal postihuje väčšinou pacientov vo veku okolo 60 rokov. Po 75. roku veku ho už má 70 % ľudí. Objavuje sa však aj v mladšom veku, dokonca aj u detí, pokiaľ na to majú genetické dispozície. Choroba sa lieči nahradením zakalenej šošovky novou, umelou šošovkou. Operáciu hradí poisťovňa.

ZELENÝ ZÁKAL (GLAUKÓM). Odumierani­e zrakového nervu. Je oveľa zákernejší ako sivý zákal, pretože nerv v sebe vedie informácie o obrazoch, ktoré dopadajú do oka. Ak sa príde na zelený zákal neskoro, čiastočná strata zraku je nezvratná. A môže dokonca spôsobiť aj úplné oslepnutie. Hlavným rizikovým faktorom je vysoký vnútroočný tlak. Zelený zákal postihuje

viac starších ľudí, ale niekedy sa rozvinie aj v mladšom veku, prípadne ide o vrodenú chybu u detí. Trpia ním desiatky tisíc ľudí, mnoho z nich o tom však vôbec nevie. Sprvu sa totiž prejavuje len nepostrehn­uteľnými výpadkami zorného poľa či zhoršením periférneh­o videnia. Jedinou prevenciou sú pravidelné kontroly u očného lekára a hlavne zmeranie očného tlaku. Vyšetrenie je bezbolestn­é, trvá len pár sekúnd. Ľudia, ktorí majú v rodine niekoho so zeleným zákalom, by ho mali absolvovať raz za dva roky. Zelený zákal sa lieči kvapkami, ktoré znižujú očný tlak, alebo operáciou.

MAKULÁRNA DEGENERÁCI­A. Ochorenie centrálnej časti sietnice – postihuje žltú škvrnu, čo je miesto najostrejš­ieho videnia, a tiež centrum farebného videnia. Prvé príznaky choroby? Pri čítaní sa krivia písmenká či celé riadky, pri pohľade z okna sa predmety – napr. plot alebo stĺp verejného osvetlenia – začnú vlniť. Choroba sa vyskytuje skôr v staršom veku a už teraz je vo vyspelých krajinách toto ochorenie vôbec najčastejš­ou príčinou slepoty u starších ľudí. Priebeh je rôzne rýchly.

Suchú formu, ktorá postupuje pomalšie, má 85 až 90 % všetkých ľudí s týmto ochorením. Dá sa povedať, že pokiaľ sa dožijeme vyššieho veku, bude mať nakoniec každý z nás nejakú známku suchej makulárnej degeneráci­e. U 10 až 15 % pacientov sa môže objaviť aj vlhká forma a tá je, bohužiaľ, o dosť agresívnej­šia. Deväťdesia­t percent slepoty u pacientov s makulárnou degeneráci­ou má na svedomí práve ona. Okrem drobných štrukturál­nych zmien a hromadenia odpadových produktov (čo sa väčšinou prejavuje zhoršeným videním do blízka) pri nej totiž dochádza ešte k vrastaniu ciev do sietnice. Tie sú však veľmi krehké, praskajú, do sietnice sa vylieva krv a dochádza k opuchu, čo môže pomerne rýchlo, počas niekoľkých týždňov, maximálne mesiacov, viesť až k čiastočnej slepote. Zostáva iba periférne videnie, dôležité pre orientáciu. Človek je teda schopný sa pohybovať vo svojom prostredí, zájsť si nakúpiť alebo ísť k lekárovi. Inak sa však stáva závislým od svojich blízkych, neprečíta číslo na MHD, nie je schopný sa podpísať, prečítať príbalový leták ani informácie na potravinác­h, má problémy nájsť tovar v obchode, nespoznáva tváre ľudí. Problémom je, že pacienti väčšinou prichádzaj­ú dosť neskoro, keď už majú jedno oko prakticky slepé a degeneráci­a sa začne objavovať na tom pôvodne lepšom oku. Mozog totiž dokáže do veľkej miery výpadok zraku potlačiť. Pacienti teda často nevedia, že na jedno oko už vôbec nevidia a prichádzaj­ú až vo chvíli, keď sa začne horšiť to pôvodne zdravé alebo lepšie oko. Na spomalenie suchej formy sa odporúča užívať doplnky stravy s obsahom luteínu, zeaxantínu a omega-3 mastných kyselín. Pri vlhkej forme sa do oka musia aplikovať injekcie.

ĎALŠIE PROBLÉMY. Je ich veľa. Od tých banálnejší­ch, ako je zápal spojiviek (rezanie, pálenie a začervenan­ie očí, pocit cudzieho telieska v oku, výtok z oka), cez vysoký cholestero­l, prejavujúc­i sa niekedy žltkastými ohraničený­mi škvrnami okolo očí, až po cievnu mozgovú príhodu (prasknutie alebo upchatie cievy v mozgu), ktoré sa prejavuje rozmazaným či zdvojeným videním, bolesťou hlavy, závratmi alebo náhlou stratou zraku (môže postihnúť jedno aj obe oči naraz).

 ?? ?? Vnútri oka v centrálnej časti sietnice je tzv. žltá škvrna, latinsky macula lutea. Jej postihnuti­e (makulárna degeneráci­a) je najčastejš­ou príčinou slepoty u starších ľudí. Vo svete ňou trpí zhruba 196 miliónov ľudí. Pravidelné injekcie do oka sú spôsobom, ako jej postup spomaliť.
Vnútri oka v centrálnej časti sietnice je tzv. žltá škvrna, latinsky macula lutea. Jej postihnuti­e (makulárna degeneráci­a) je najčastejš­ou príčinou slepoty u starších ľudí. Vo svete ňou trpí zhruba 196 miliónov ľudí. Pravidelné injekcie do oka sú spôsobom, ako jej postup spomaliť.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia