Téma

Keď sa zrodil Cadillac

- -pct-

Stalo sa to pred 120 rokmi, keď v auguste 1902 v americkom Detroite založil skúsený konštrukté­r Henry Martin Leland automobilo­vú dielňu, a prvý Cadillac uvidel svetlo sveta. Potom už nasledoval­i tisíce luxusných vozidiel tejto značky.

Luxusnú americkú značku založil Henry M. Leland. Kto však bol Antoine de Lamothe-Cadillac, ktorého meno si vypožičal?

a) zakladateľ Detroitu b) je to občianske meno posledného francúzske­ho kráľa

Cadillac sa stal skutočným fenoménom. Svedčí o tom napríklad film Ružový Cadillac z roku 1989, kde toto auto hralo hlavnú úlohu, teda spolu s hercom:

a) Jackom Nicholsono­m b) Clintom Eastwoodom

Výrobou drahých vozidiel je známe aj Taliansko. Kto by nepoznal značky ako Alfa Romeo, Ferrari, Lancia, Lamborghin­i, Maserati... Dve ďalšie vznikli ešte pred prvou svetovou vojnou. Ktorá

je úplne najstaršia a vznikla v roku 1906? a) Lancia b) Alfa Romeo

K pomerne mladým talianskym výrobcom luxusných áut patrí Lamborghin­i. Firma vznikla až na začiatku 60. rokov minulého storočia, keď mal jej zakladateľ už takmer 50 rokov. V tom čase už bol úspešným podnikateľ­om. Čo vyrábal?

a) čerpadlá b) traktory

Veľká Británia síce nepatrí medzi automobilo­vé veľmoci, pokiaľ však ide o luxusné autá, môže ponúknuť pomerne známe a renomované značky. Jedna z nich dnes patrí do rovnakej rodiny ako česká Škoda – majiteľom je totiž nemecký VW.

a) Bentley b) Aston Martin

K drahým vozidlám odjakživa patria i krásne ženy. V prípade legendárne­j českej pretekárky Elišky Junkovej to platilo dvojnásobn­e. Viete, za ktorú značku jazdila a víťazila?

a) Ferrari b) Bugatti

Nebol to len zakladateľ a majiteľ úspešnej stajne formuly 1, ale aj jej jazdec. Dnes nosia jeho meno luxusné vozidlá. O koho ide?

a) Ferdinand Porsche b) Bruce McLaren

Na záver ešte raz preslávený Cadillac, ktorý v 80. rokoch minulého storočia inšpiroval aj známu nemeckú dvojicu, ktorá naspievala hit Geronimo‘s Cadillac. Ako sa táto dvojica volala?

a) Bad Boys Blue b) Modern Talking

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia