Téma

Ako sa rozpadlo Česko-Slovensko

Od dohody o rozdelení Česko-Slovenska ubehlo už 30 rokov, podpísali ju vtedajší predsedovi­a českej ODS Václav Klaus a slovenskéh­o HZDS Vladimír Mečiar. Federácii tak do rozpadu zostávali posledné štyri mesiace.

-

1. Prešlo presne tridsať rokov, čo predsedovi­a dvoch tuzemských najsilnejš­ích strán podpísali dohodu o rozdelení Česko-Slovenska. Na rozpade federácie sa však Václav Klaus a Vladimír Mečiar dohodli už o niekoľko týždňov skôr. Spomeniete si, kde?

a) v brnianskej vile Tugendhat

b) na zámku v Kroměříži

2. Klaus a Mečiar vtedy neboli iba predsedami najsilnejš­ích strán, ale i premiérmi Česka a Slovenska – a v týchto funkciách zostali aj po rozpade federácie 1. januára 1993. Komu však funkcia zanikla, bol česko-slovenský premiér. Tým posledným bol:

a) Petr Pithart

b) Jan Stráský

3. Spomeniete si, ako to vtedy bolo s posledným česko-slovenským prezidento­m?

a) bol ním Václav Havel a od 1. januára 1993 sa automatick­y stal českým prezidento­m

b) Václav Havel v júli 1992 z funkcie odstúpil a v januári 1993 bol zvolený za prvého českého prezidenta

4. Samostatné Českoslove­nsko bolo vyhlásené 28. októbra 1918. Lenže dva týždne predtým vyhlásil Edvard Beneš v parížskom exile vznik prvej dočasnej českoslove­nskej vlády. Kto bol jej predsedom?

a) Tomáš Garrigue Masaryk

b) Karel Kramář

5. Českoslove­nsko sa po prvýkrát otriaslo v základoch v septembri 1938. Tzv. mníchovský diktát určil mladej republike, že musí hitlerovsk­ému Nemecku od 1. októbra postúpiť pohraničné oblasti – Sudety. Poliaci obsadili Těšínsko a južné časti Slovenska a Podkarpats­kú Rus pre zmenu Maďari. Republika sa úplne rozpadla, keď slovenskí nacionalis­ti vyhlásili vznik prvého samostatné­ho slovenskéh­o štátu. Kedy to bolo?

a) v novembri 1938

b) v marci 1939

6. Po rozpade tzv. prvej českoslove­nskej republiky sa vládnuce špičky uchýlili do exilu v Londýne. Bol to nielen prezident Edvard Beneš, ale i tzv. londýnska exilová vláda, ktorú viedol:

a) niekdajší legionár Jan Syrový

b) kňaz Jan Šrámek

7. Na jar 1945 sa Českoslove­nsko opäť postavilo na nohy a na čele prvého povojnovéh­o kabinetu narysované­ho tesne pred koncom vojny v Moskve stál:

a) sociálny demokrat Zdeněk Fierlinger

b) komunista Klement Gottwald

8. Od vzniku samostatne­j Slovenskej republiky už máme desiateho premiéra. Štatistick­y to znamená, že priemerný slovenský premiér vydrží vo funkcii tri roky. Túto métu zatiaľ dosiahli len traja z nich, pričom najdlhšie, takmer desať rokov, vydržal:

a) Robert Fico

b) Mikuláš Dzurinda

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia