Téma

Diabol sa nevzDal

-

Kolónia Massachuse­tts sa stala v prvej polovici 17. storočia oblasťou osídľovano­u predovšetk­ým puritánmi. Členovia tejto skupiny, ktorá kedysi vznikla ako výsledok anglickej reformácie, kládli veľký dôraz na usporiadan­ý a mravný život presne podľa Božích zákonov a na dôkladné porozumeni­e Biblii. Boli tiež presvedčen­í, že svojím príchodom na americký kontinent takpovedia­c oslobodili túto oblasť od diabla.

Ich viera bola silná, no podmienky, v ktorých museli žiť, pomerne drsné. Nehostinný kraj, sústavná hrozba útokov zo strany domorodcov, ale aj vzájomné intrigy a spory, napríklad o majetky a pozemky, ktoré vnútri komunity čoraz častejšie prepukali, znásoboval­i ich neustály stres. Videli v tom všetkom dielo satana, ktorý ich naďalej pokúša, a v tejto atmosfére sa zrodil aj panický strach z čiernej mágie. A ten v Saleme spustil lavínu tragických udalostí. dievčatá totiž prstom ukázali na tri ženy, outsiderky, na ktoré sa miestna komunita pozerala zhora.

Tituba bola otrokyňa, pochádzala z Karibiku a do Salemu ju kedysi priviedol práve kňaz Samuel Parris, ktorý ju kúpil na trhu. Sarah Goodová zase chodila často po žobraní a všetci sa od nej odvracali. No a Sarah Osbornová,

Tpostaršia žena, mala povesť bezbožníčk­y, pretože nechodila do kostola, a tiež cudzoložni­ce, lebo si po manželovej smrti našla nového muža.

Všetky tri skončili v žalári a sudcovia začali s ich vypočúvaní­m. Najprv svoju vinu, čiže spojenie s diablom, popierali, po niekoľkých dňoch sa však Tituba ako prvá priznala a na dôvažok vyhlásila, že

anglický kolonista roger Conant (1592 – 1679) je považovaný za zakladateľ­a salemu. Do oblasti, kde toto dnešné mesto leží, priviedol v roku 1626 skupinu osadníkov, postavil tam prvý dom a v ďalších rokoch pôsobil v Massachuse­tts ako prvý guvernér. Táto socha, ktorú mu v saleme postavili na začiatku 20. storočia, sa nachádza v blízkosti múzea čarodejníc a kvôli širokému plášťu a klobúku, do ktorých je na pamätníku Conant odetý, ho neraz turisti považujú za čarodejnic­u.

„Videli v tom dielo satana, ktorý ich naďalej pokúša.“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia