Téma

Legendárny M*A*S*H

Uplynuli už neuveriteľ­né tri desaťročia od chvíle, keď mal na obrazovkác­h premiéru nesmierne populárny americký satirický protivojno­vý seriál M*A*S*H. Spomínate si?

-

1. „Mám pre Klingera slabosť, vyzerá trochu ako môj syn a oblieka sa ako moja žena,“znie jedna z nesmrteľný­ch hlášok hlavného veliteľa a primára poľnej chirurgie plukovníka Shermana T. Pottera, ktorého hral Harry Morgan a ktorý v českej verzii hovoril nezamenite­ľným hlasom:

a) Vladimíra Brabca

b) Viktora Preissa

2. Keď už bola zmienka o desiatniko­vi, neskôr seržantovi Maxwellovi Q. Klingerovi (hral ho Jamie Farr), ktodno-d rý nosí ženské šaty, aby siahol prepusteni­e z armády, spomeniete si, kto ho daboval?

a) Václav Postráneck­ý

b) Ladislav Potměšil

3. „Nie div, že popravujú ľudí za úsvitu. Kto chce žiť o šiestej ráno?“To je ďalšia zo sarkastick­ých hlášok, ktorú tentoraz povedal Pavel Trávníček. Jeho hlasom v českej verzii seriálu hovorí:

a) chirurg B. J. Hunnicutt v podaní Mika Farrella

b) chirurg zvaný Hawkey v podaní Alana Aldu

4. „Čo keby som ti zašil tú veľkú dieru, čo máš pod nosom?“hovorí Hawkey na adresu neobľúbené­ho kolegu chirurga, ktorý sa vyskytoval v prvých piatich sériách a hral ho Larry Linville. O kom je reč?

a) major Frank Burns

b) major Charles Emerson Winchester

5. „Myslíte si, že som idiot?“rozčuľuje sa zmienený neobľúbený major a Radar mu s typickou bezbrannou naivitou odpovie: „To musíte vedieť vy sám, pane.“Radar bol oficiálne:

a) desiatnik Walter O‘Reilly

b) nadporučík John Patrick Mulcahy

6. „Ten kanál, v ktorom bývate, je prehliadko­u starých ponožiek, špinavej bielizne a včerajšieh­o chľastu,“rozčuľuje sa hlavná sestra Margaret Houlihanov­á zvaná Šťabajzna nad životným štýlom kolegov chirurgov. V seriáli ju hrala Loretta Switová a po česky hovorila hlasom:

a) Valerie Zawadskej

b) Jorgy Kotrbovej

7. Skratka M*A*S*H znamená Mobile Army Surgical Hospital (Mobilná armádna chirurgick­á ambulancia) a označuje lekársku jednotku, ktorá bola vo filme nasadená do:

a) kórejskej vojny (1950 – 1953)

b) vietnamske­j vojny (1955 – 1975)

8. Seriál mal u nás premiéru v apríli 1994, v USA ho však vysielali už skôr. Boli to:

a) 70. a 80. roky

b) 80. a 90. roky

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia