Delo (Slovenia)

Prevzem za krepitev na področju 5G

Iskratel Avstrijska tehnološka družba S&T za 37,5 milijona evrov kupuje stoodstotn­i delež kranjskega Iskratela

- Nejc Gole

Avstrijska tehnološka družba S & T za 37,5 milijona evrov kupuje stoodstotn­i delež kranjskega Iskratela.

Ljubljana – Avstrijsko tehnološko podjetje S&T bo za 37,5 milijona evrov prevzelo skupino Iskratel s sedežem v Kranju. Strateški partner bo omogočil okrepljeno prodajno mrežo ter hitrejšo širitev portfelja, predvsem na področjih tehnologij­e 5G in industrijs­kega interneta stvari, je komentiral glavni direktor Iskratela Željko Puljić.

S podpisom pogodbe o prevzemu stoodstotn­ega lastniškeg­a deleža je skupina Iskratel s sedežem v Kranju postala članica globalne tehnološke družbe S&T, so včeraj sporočili iz Iskratela.

Iskratel prehaja v avstrijske roke od družbe Fintel, ki je v lasti menedžerje­v in zaposlenih. Kupnina znaša 37,5 milijona evrov. Dogovorjen je tudi variabilni del, ki je odvisen od poslovne uspešnosti v prihodnjih treh letih. Transakcij­a bo končana po pridobitvi vseh dovoljenj jeseni. Lastniki Iskratela so zaposleni, nekdaj zaposleni in menedžment.

Krepitev na 5G in industrijs­kem internetu stvari S tem se po letu dni končuje strukturir­an proces iskanja strateškeg­a partnerja skupine Iskratel, ponudnika komunikaci­jskih rešitev za digitalno transforma­cijo telekomuni­kacij, transporta, javne varnosti in energetike ter proizvodni­h storitev.

»V skupini Iskratel smo si zastavili zelo jasno in ambiciozno poslovno strategijo, ki jo bomo s prepoznani­mi sinergijam­i z družbo S&T AG veliko hitreje in laže uresničili,« je dejal Željko Puljič.

»Te prepoznava­mo v povezovanj­u znanja in inovativno­sti, skupnem razvoju in virih ter močnejši prodajni mreži. Z okrepljeno prodajno mrežo ter s hitrejšim razvojem in širitvijo portfelja, zlasti na področjih industrijs­kega interneta stvari, rešitev 5G, varnih in pametnih skupnosti, virtualiza­cije dostopovni­h in komunikaci­jskih omrežij, bomo dolgoročno uspešnejši in prilagodlj­ivejši. Z združitvij­o večamo tudi človeški kapital, ki ostaja prepoznan kot ključen gradnik nadaljnjeg­a ustvarjanj­a rezultatov,« je dodal Puljič.

Glavni direktor S&T Hannes Niederhaus­er pa je povedal: »Razvoj omrežja pete generacije spremljamo že dolgo in opredelili smo ključne primere njegove uporabe. Z združitvij­o pričakujem­o, da bomo dobili ključno prednost in okrepili našo ponudbo na področju 5G ter se v prihodnost­i še močneje pozicionir­ali na naših najpomembn­ejših področjih, kot so pametne tovarne in rešitve za transport. S prepoznani­mi sinergijam­i bomo v prihodnjih dveh letih povečali poslovni rezultat Iskratela za več kot deset odstotkov EBITDA.«

Kdo je kupec

S&T je tehnološka družba s sedežem v Linzu v Avstriji. Zaposluje okoli 4900 ljudi in deluje v 32 državah. Je vodilni ponudnik storitev in rešitev ter dobavitelj IT-sistemov v srednji in vzhodni Evropi. S prevzemom deleža v podjetju Kontron leta 2016 je postala eden izmed vodilnih dobavitelj­ev tehnologij na področju pametnih tovarn oziroma industrije 4.0 ter interneta stvari (IoT) na globalnem trgu, so sporočili iz Iskratela.

Skupina Iskratel bo tudi po končani transakcij­i ohranila svojo identiteto in blagovno znamko, so še dodali.

Lani nekoliko manjši prihodki Iskratel je lani ustvaril 76,9 milijona evrov prihodkov iz prodaje in 1,7 milijona evrov izgube pred davki, leto prej pa 7,4 milijona evrov dobička pred davki. V Sloveniji so ustvarili 31 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Konsolidir­anega poročila družba še ni objavila, iz Iskratela pa so včeraj sporočili, da je skupina lani ustvarila 115 milijonov evrov prihodkov. Leto prej so jih ustvarili 122 milijonov evrov.

• Končuje se leto dni dolg proces iskanja strateškeg­a partnerja.

• Avstrijsko tehnološko podjetje S&T ima okoli 4900 zaposlenih in deluje v 32 državah.

• Skupina Iskratel je lani ustvarila 115 milijonov evrov prihodkov.

 ??  ?? Iskratel in S&T vidita priložnost­i v krepitvi prodajne mreže v jadranski regiji in vzhodni Evropi ter širitvi na trge zahodne Evrope. Foto Blaž Samec
Iskratel in S&T vidita priložnost­i v krepitvi prodajne mreže v jadranski regiji in vzhodni Evropi ter širitvi na trge zahodne Evrope. Foto Blaž Samec
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia