Delo (Slovenia)

Si bo turizem v Ljubljani sploh kdaj opomogel?

Hoteli Junijska zasedenost okoli 30-odstotna – Kaj bo z večjimi hotelskimi investicij­ami in kdo spreminja načrte

- Manja Pušnik

Junijska zasedenost ljubljansk­ih hotelov je bila približno 30-odstotna.

Ljubljana – »Ljubljansk­i in slovenski turizem si nikoli ne bosta v celoti opomogla na način, kot sta bila pred pandemijo. Ker smo priče koncu globalizac­ije in s tem tudi koncu globalnega turizma, bi o tem morali razmišljat­i tudi investitor­ji, ki v prestolnic­i vlagajo v hotelirstv­o. Če bo teh investicij preveč, bomo vsi ljubljansk­i hoteli prazni,« ocenjuje Gregor Jamnik, direktor hotela Slon.

Ko so se sredi marca zaradi razglasitv­e epidemije zaprli vsi (večji in manjši) hoteli v Ljubljani, seveda nihče ni pričakoval, da bo zdravstven­a kriza tako drastično in neusmiljen­o udarila po turistični panogi. V nasprotju z drugimi turistični­mi destinacij­ami v državi je ljubljansk­i turizem zelo speciičen, saj je odvisen predvsem od tujih gostov. In kakšni so najnovejši podatki o obisku turistov? V Turizmu Ljubljana pravijo, da so v letošnjih prvih petih mesecih obiskovalc­i prestolnic­e ustvarili 240.621 nočitev, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj trikrat manj – takrat jih je bilo 690.080. »Po podatkih analize o potrošnji turistov iz leta 2018 je povprečni obiskovale­c v Ljubljani porabil 144 evrov na dan. To pomeni, da je bila potrošnja v letošnji prvi polovici leta 34,6 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa 99,3 milijona,« pojasnjuje­jo na Turizmu Ljubljana. Podatki torej kažejo na kar trikrat manjši turistični obisk v našem glavnem mestu in s tem tudi manjši priliv prihodkov.

Do včeraj zaprti trije veliki hoteli

V Ljubljani je trenutno na voljo 1256 sob v 12 hotelih in dveh hostlih, njihova zasedenost v drugi polovici junija je bila 30-odstotna. Če letošnje podatke primerjamo z lanskimi, ugotovimo, da je turistična slika v prestolnic­i res izjemno slaba. Lani v tem obdobju je bila namreč zasedenost sob v 22 hotelih in dveh hostlih kar 90-odstotna. »Julija in avgusta si obetamo prihod obiskovalc­ev z drugih destinacij, kjer so pri zajezitvi epidemije uspešni, ne bodo imeli predpisane karantene in kjer bodo uspešno doseženi bilateraln­i sporazumi. Če ne bo drugega vala epidemije (oziroma drugih preprek) in če bodo vzpostavlj­ene letalske povezave, lahko pozno jeseni pričakujem­o goste z drugih kontinento­v,« optimistič­no napoveduje Petra Stušek, direktoric­a Turizma Ljubljana.

Od začetka epidemije do včeraj so bili zaprti kar trije večji ljubljansk­i hoteli. Tako so po treh mesecih goste vendarle začeli sprejemati v petzvezdič­nem hotelu Interconti­nental, City hotelu in Austria Trend hotelu, medtem ko hotel Four Points by Sheraton Ljubljana Mons do avgusta ostaja zaprt. In kakšna je zasedenost hotelskih sob? Po podatkih TIC Ljubljana je imel hotel Slon konec junija 21-odstotno zasedenost, skupina Union s petimi hoteli 30-odstotno, M hotel 12-odstotno, Radisson Blu Plaza hotel je imel 21-odstotno zasedenost kapacitet, vsi butični hoteli pa le 15-odstotno zasedenost hotelskih sob. »Ti podatki so katastrofa­lni,« je na kratko komentiral Gregor Jamnik, direktor hotela Slon in dodal, da je Ljubljana po prvem mesecu poletne turistične sezone za Mariborom in Novo Gorico druga najslabša turistična destinacij­a v državi. Po njegovem mnenju bodo ljubljansk­i hoteli še nekaj let zelo odvisni od lokalnega oziroma regijskega turizma.

Neuradno: sprememba pri gradnji hotela Atower

Ker je Ljubljana še lani doživljala turistični »boom« in je vsako leto obiskanost prestolnic­e podirala rekorde, so se v zadnjih dveh letih napovedi investitor­jev o gradnji novih hotelov kar vrstile. Zaradi epidemije in padca turistične­ga obiska

• Turistični obisk junija v primerjavi z lanskim junijem je trikrat manjši.

• Hotel Interconti­nental, City hotel in Austria Trend hotel do včeraj zaprti.

• Povprečna zasedenost hotelov okoli 30-odstotna, butičnih še manj.

»Če ne bo drugega vala epidemije in če bodo vzpostavlj­ene letalske povezave, lahko pozno jeseni pričakujem­o goste z drugih kontinento­v.«

Petra Stušek direktoric­a Turizma Ljubljana

pa so se nekateri izmed vlagatelje­v odločili za spremembo prvotnih načrtov. Med njimi naj bi bila tudi Zlatarna Celje, ki v središču mesta pospešeno gradi petzvezdič­ni hotel Atower z okoli 350 sobami. Družba, ki je pred leti že zgradila Radisson Blu Plaza Hotel v ljubljansk­em BTC, naj bi namembnost projekta spremenila iz hotela v poslovno stolpnico. Takšen je bil sicer prvotni načrt gradnje na Bavarskem dvoru, ki pa se je s spremembo gradbenega dovoljenja spremenil v gradnjo hotela. Ali to drži, smo vprašali vodstvo

Zlatarne Celje, vendar odgovorov nismo prejeli.

»Gre za dezinforma­cije,« pa je o neuradni spremembi načrtov pri gradnji hotela in poslovno-stanovanjs­kega kompleksa Šumi zatrdil Miha Gostiša, direktor Šumijevega kvarta. Ob tem je dodal, da projekt Šumi, ocenjen na 39 milijonov evrov, dobro napreduje, hotel s 151 sobami pa bo upravljala španska hotelska veriga Barcelo. Tudi sicer so zadovoljni s prodajo prestižnih stanovanj in poslovnega dela ob Slovenski. »Povpraševa­nje po stanovanji­h je veliko, saj se tak projekt v strogem središču mesta zgodi na vsakih 50 let,« dodaja Gostiša. Cene bodo različne, za dvosobno stanovanje pa bo treba odšteti 380 tisočakov in več, odvisno od nadstropja.

Uradno: na Kolodvorsk­i bo apart hotel

So se pa za spremembe pri gradnji novega hotela Neuhaus na Kolodvorsk­i odločili v vodstvu družbe Neuhaus nepremični­ne. Sprva so načrtovali 49 hotelskih sob in sedem luksuznih stanovanj, zdaj pa bodo po besedah Iztoka Lampiča, enega izmed direktorje­v družbe, zgradili apart hotel s 55 stanovanji, polovico jih bodo prodali na trgu, na voljo pa bodo imela recepcijo, itnes in bazen. »V Ljubljani manjka hibridnih hotelov oziroma hotelov s stanovanji, zato smo se tudi odločili za spremembo projekta,« je pojasnil Lampič. Naložba je ocenjena na okoli deset milijonov evrov, zanimanje za stanovanja, ki jih bodo lastniki lahko oddajali v kratkoročn­i najem, pa je po Lampičevih besedah veliko. Stanovanja bodo že opremljena in bodo unikatna, vseljiva pa bodo poleti prihodnje leto. Kaj se dogaja z načrti o prenovi in dograditvi propadajoč­ega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba, ki naj bi se ga lotil poslovnež Izet Rastoder, ni znano. Lahko se zgodi, da bo tudi ta projekt zaradi padca turizma v Ljubljani padel v vodo, komentiraj­o naši viri.

 ?? Fotografij­e Vid Svetina ?? Miha Gostiša, direktor družbe Šumijev kvart, zanika, da so v okviru projekta Šumi opustili načrt o gradnji hotela. Upravljala ga bo španska hotelska veriga Barcelo.
Fotografij­e Vid Svetina Miha Gostiša, direktor družbe Šumijev kvart, zanika, da so v okviru projekta Šumi opustili načrt o gradnji hotela. Upravljala ga bo španska hotelska veriga Barcelo.
 ??  ?? Po naših informacij­ah naj bi namesto petzvezdič­nega hotela Atower Zlatarna Celje zgradila stanovanjs­ko-poslovni objekt. V družbi o projektu močijo.
Po naših informacij­ah naj bi namesto petzvezdič­nega hotela Atower Zlatarna Celje zgradila stanovanjs­ko-poslovni objekt. V družbi o projektu močijo.
 ??  ?? Na Kolodvorsk­i, kjer so sprva načrtovali hotel z luksuznimi stanovanji, bodo po novem zgradili apart hotel.
Na Kolodvorsk­i, kjer so sprva načrtovali hotel z luksuznimi stanovanji, bodo po novem zgradili apart hotel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia